Gigantul petrolier din statul saudit, Aramco, va vinde până la 0,5% din acţiunile sale către investitori cu amănuntul şi va fi restricţionat de la emiterea de acţiuni suplimentare pentru un an după oferta publică iniţială (IPO), conform prospectului publicat sâmbătă, citat de Reuters.
Aramco a dat startul a ceea ce probabil va fi cea mai mare listă din lume pe 3 noiembrie, după o serie de întârzieri. Oferta, menită să o califice drept cea mai valoroasă companie din lume, va începe pe 17 noiembrie, conform prospectului.
Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman încearcă să vândă acţiunile pentru a strânge miliarde de dolari necesare diversificării economiei saudite dependente de petrol, investind în industrii non-energetice.
Bancherii cred că IPO-ul mult aşteptat va urca valoarea Aramco la aproximativ 1,5 trilioane de dolari.
Prospectul de peste 600 de pagini publicat sâmbătă nu includea detalii despre cât de multe acţiuni ale companiei vor fi lansate în piaţă şi nici alte detalii despre angajamentele investitorilor.
Surse susţin că societatea ar putea vinde 1% -2% pe bursa de valori din Arabia Saudită. Dacă guvernul vinde 2% din acţiunile Aramco, oferta de vânzare cu amănuntul ar putea reprezenta 25% sau 10 miliarde de dolari din mărimea tranzacţiei, la o evaluare maximă de 2 trilioane de dolari.
Prospectul, care a dezvăluit puţine detalii, nu a spus modul în care guvernul va folosi veniturile din vânzare.
În prospect se mai arată că printre riscurile pentru investitori se număra posibilitatea atacurilor teroriste şi riscul de a se confrunta cu legislaţia antitrust, precum şi dreptul guvernului saudit de a decide producţia maximă brută şi de a îndruma Aramco să întreprindă proiecte în afara activităţii sale principale.
Aramco îşi poate modifica, de asemenea, politica de dividende fără o notificare prealabilă către acţionarii săi minoritari, mai arată prospectul.
"În afară de preţul petrolului, desigur, principalele riscuri sunt măsura în care Aramco trebuie să suporte sarcina restricţiei de ieşire a rezultatelor OPEC Plus, alocarea capitalului în proiecte care să maximizeze valoarea globală saudită, spre deosebire de acţionarii minoritari Aramco, la care se adaugă riscul de securitate fizică şi raportul de plată a dividendelor pe termen lung ", a declarat Hasnain Malik, şeful strategiei de dezvoltare la Tellimer.
Acesta a mai adpugat: "Evaluarea la momentul IPO va depinde de cât de mare este cererea investitorilor pregătiţi să treacă cu vederea aceşti factori în favoarea ratei scăzute de epuizare a lui Aramco şi de costul foarte scăzut al extracţiei faţă de cei-lalţi".
Instalaţiile petroliere ale Aramco au fost vizate pe 14 septembrie de atacuri fără precedent care au închis temporar producţia a 5,7 milioane de barili pe zi (bpd) - mai mult de 5% din aprovizionarea globală cu petrol.
Prospectul arată că guvernul va avea o "perioadă legală de blocare" pentru eliminarea acţiunilor după listare timp de şase luni şi o perioadă de blocare contractuală timp de 12 luni.
Aramco nu poate lista acţiuni suplimentare pentru o perioadă de şase luni după începerea tranzacţionării şi va fi, de asemenea, restricţionat de la emiterea de acţiuni suplimentare timp de 12 luni.
Oferta pentru investitorii instituţionali va începe pe 17 noiembrie şi se va încheia pe 4 decembrie, în timp ce investitorii cu amănuntul vor putea licita pentru acţiuni între 17 şi 28 noiembrie, informează prospectul.
"IPO Acoco este o oportunitate care nu trebuie ratată, fiind cea mai mare companie din lume. Deţinerea acţiunilor Aramco este un câştig absolut", a scris un saudit pe Twitter.
Potenţialii investitori au declarat pentru Reuters că se pregătesc de luni întregi - economisirea banilor, vânzarea de terenuri şi ieşirea din alte stocuri. Saudiţii au asaltat băncile cu apeluri telefonice care întreabă cum să participe după ce Aramco a anunţat mandate bancare. Reclamele online care promovează IPO către localnici au devenit virale.
Aramco a fost în discuţii cu fondurile suverane din Golf şi Asia şi cu persoanele bogate din Arabia Saudită pentru a asigura investitori de top ai IPO, dar niciun investitor de talie înaltă nu este încă de acord în mod formal cu o înţelegere.
Fondul de investiţii Rusia-China lucrează pentru a atrage investitori chinezi pentru IPO-ul planificat de Aramco, a declarat joi, şeful fondului suveran al RDIF din Rusia.
Speranţele iniţiale pentru un IPO de 5% pe cursurile naţionale şi internaţionale au fost anulate anul trecut, când procesul a fost oprit pe fondul dezbaterilor privind listarea Aramco..
Evaluarea ar fi aproape de două ori mai mare decât cea a Microsoft, care este în prezent cea mai valoroasă companie listată din lume şi de şapte ori mai mare decât cea a Exxon Mobil Corp, cea mai mare majoritate petrolieră cotată prin capitalizarea pieţei.