Guvernul şi-a dat acordul pentru ridicarea pragului la SIF-uri

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 iunie 2005

Proiectul de lege va fi promulgat în septembrie

Majorarea pragului de la 0,1% la 1% este agreată de toate grupurile parlamentare

Brokerii cred că această informaţie a fost deja speculată pe piaţa de capital

Propunerea legislativă privind majorarea pragului de deţinere a acţiunilor SIF va intra în Senat pînă la sfîrşitul acestei luni. În urmă cu două zile, Guvernul a trimis Comisiei de Buget, Finanţe - Bănci din Senat o notificare prin care agreează ideea de majorare a pragului de deţinere la cele cinci societăţi de investiţii financiare de la 0,1%, cît este în prezent, la 1%. Preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe - Bănci din Senat, Varujan Vosganian, ne-a declarat că odată cu acordul Guvernului, propunerea legislativă va intra, pentru dezbatere, în Senat pînă la sfîrşitul acestei luni. Varujan Vosganian a afirmat: "Majorarea pragului de la 0,1% la 1% este agreată de toate grupurile parlamentare". După discuţiile din Comisia pentru piaţa de capital din Senat, propunerea va fi înaintată Camerei Deputaţilor. În opinia domnului Vosganian, promulgarea legii se va face în luna septembrie. De aceeaşi părere este şi Graţiela Iordache, preşedintele Comisiei pentru piaţa de capital din Camera Deputaţilor.

Varujan Vosganian a adăugat că soluţia la care s-a ajuns are scopul să preîntîmpine formarea unor majorităţi bazate pe grupuri de interese şi preluarea ostilă a unor pachete în defavoarea unor acţionari minoritari. În situaţia în care, potrivit statutului, se limitează numărul acţiunilor la 1%, nu va fi posibil ca un acţionar să formeze alte societăţi care să preia şi să dobîndească acţiuni, în contul său prin persoane apropiate, pe care mai apoi să le folosească în cadrul AGA. Vestea majorării pragului a ajuns în piaţa înainte ca anunţul să fie făcut public de Senat, fapt care s-a reflectat în mod direct asupra cotaţiilor SIF din ultimele două zile. Preţurile titlurilor SIF au avut o evoluţie crescătoare la începutul şedin-ţelor de tranzacţionare, pe fondul unor ordine pe volume mari de cumpărare. Brokerii cred că acesta a fost efectul speculării informaţiilor legate de noul proiect de lege.

Autorităţile avansaseră ideea la începutul acestui an ca pragul să fie eliminat cu totul, după care au revenit şi au propus ca posibil nivel pe cel de 5%, propunere agreată de Ionuţ Popescu, ministrul finanţelor. În urma discuţiilor cu reprezentanţii SIF-urilor, s-a reluat şi discutat majorarea pragului de la 0,1% la 1%. Proiectul de lege a fost înaintat spre Guvern pentru a se obţine acordul acestuia şi în urmă cu două zile răspunsul favorabil al Guvernului a fost trimis Senatului, care în zilele următoare va discuta problema.

Varujan Vosganian a precizat: "Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a agreat iniţial ideea de ridicare a pragului la 1%, însă trebuie să îmbunătăţească normele privind sancţionarea colaborărilor oculte. O dată cu creşterea pragului pînă la care acţionarii SIF vor putea achiziţiona titluri trebuie să fie însoţită şi de norme stricte şi sancţiuni pentru cei care doresc preluarea ostilă a unor pachete în defavoarea unor acţionari minoritari".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb