Administraţia prim-ministrului slovac Robert Fico intenţionează să implementeze măsuri pentru a preveni ca protestele publice de lungă durată să escaladeze în încercări de răsturnare a guvernului, citând surse din domeniul securităţii care arată că opoziţia caută să preia puterea, trasnmite Reuters. Organizatorii protestelor şi partidele de opoziţie au respins ferm acuzaţiile lui Fico şi spun că acesta abuzează de agenţiile de securitate şi încearcă să îşi reducă opozanţii pentru a distrage atenţia de la problemele de politică cu care se confruntă coaliţia sa fragilă de guvernare.
Fico a revenit în funcţia de prim-ministru pentru a patra oară în 2023, iar protestele au crescut pe fondul temerilor că guvernul său de stânga-naţionalist slăbeşte valorile democratice şi îndepărtează politica externă de aliaţii UE şi NATO, apropiindu-se de Rusia. Fico a intensificat, de asemenea, atacurile împotriva opoziţiei liberale şi conservatoare, după ce a supravieţuit unei tentative de asasinat anul trecut.
Acesta a declarat în această săptămână că grupuri de opoziţie plănuiesc să escaladeze protestele şi să creeze haos, inclusiv prin ocuparea clădirilor guvernamentale. Citând informaţii de la serviciile de informaţii, Fico a reiterat acuzaţiile, fără a prezenta dovezi, că există un grup de experţi neidentificaţi în Slovacia care ar fi ajutat la organizarea protestelor în Ucraina în 2014 şi în Georgia anul trecut, scrie Reuters.
"Vedem o structură care vrea să abuzeze de aceste întâlniri (de protest) în principal pentru o potenţială confruntare cu aparatul de securitate al statului pentru a escalada tensiunile, pentru a fomenta şi mai mult agresivitatea", a spus Fico într-o conferinţă de presă televizată. El a adăugat că aceasta face parte din planurile de a bloca drumuri, spaţii publice, de a prelua clădiri guvernamentale şi de a "perturba" guvernul.
"Este o încercare de a organiza o lovitură de stat normală în Slovacia", a declarat el, adăugând că opoziţia politică este conectată.
Partidul de opoziţie principal, Progressive Slovakia, a numit acuzaţiile drept iluzii. "Este inacceptabil ca liderii să răspândească panică şi frică", a spus liderul acestuia, Michal Simecka. "Nu există niciun pericol de lovitură de stat... şi toată lumea ştie asta. Totul serveşte pentru ca Fico să distragă atenţia de la eşecurile sale."
Grupul civic Mier Ukrajine (Pace pentru Ucraina), principalul organizator al protestelor, inclusiv al unui protest programat pentru vineri seara, a pus sub semnul întrebării acuzaţiile lui Fico într-o declaraţie emisă joi dimineaţa, menţionând că protestele lor au fost întotdeauna paşnice.
Aproape 15.000 de persoane au participat la ultimul protest din Bratislava pe 10 ianuarie, ca un reproş pentru Fico, care a zburat la Moscova în decembrie pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, o întâlnire rară pentru un lider al UE de la invazia Rusiei în Ucraina din 2022, informează Reuters.
Guvernul lui Fico s-a confruntat cu mass-media, a relaxat aplicarea legii în cazul infracţiunilor economice şi a întrerupt sprijinul militar acordat Ucrainei. De asemenea, Fico a ameninţat că va reduce ajutoarele pentru Ucraina, după ce aceasta a întrerupt tranzitul gazelor ruseşti prin teritoriul său pe 1 ianuarie.
Liderul de 60 de ani a devenit din ce în ce mai anti-liberal după ce a fost forţat să demisioneze în 2018, în urma asasinării unui jurnalist de investigaţie. În mai anul trecut, un bărbat a deschis focul şi l-a rănit pe Fico, protestând faţă de politica sa.
Opinia Cititorului