Guvernul suedez a ieşit din acţionariatul "Nordea Bank"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 septembrie 2013

Datoria publică a Suediei a fost de 38,1% din PIB în 2012. Pentru anul curent, autorităţile anticipează creşterea acesteia la 41,5% din PIB.

Datoria publică a Suediei a fost de 38,1% din PIB în 2012. Pentru anul curent, autorităţile anticipează creşterea acesteia la 41,5% din PIB.

Guvernul suedez a obţinut 21,6 miliarde coroane (3,4 miliarde dolari) din vânzarea participaţiei de 7% pe care o mai deţinea la "Nordea Bank" AB - cea mai mare instituţie de credit din regiunea scandinavă -, în cadrul unui plan amplu de privatizări menit să reducă datoria publică.

Executivul suedez a înstrăinat aproximativ 284 de milioane de acţiuni "Nordea" către investitori instituţionali din ţară şi din străinătate, la un preţ de 76 de coroane fiecare. Oferta de vânzare a avut stabilită o gamă de preţ de 75,50 - 76 euro/acţiune.

"Rolul guvernului este să reglementeze băncile, nu să le deţină", a declarat ministrul suedez al pieţelor financiare, Peter Norman, adăugând: "Acţiunile băncilor reprezintă active riscante, iar băncile trebuie reglementate strict şi supravegheate în mod riguros. Obiectivul guvernului este să vândă acţiunile pe care le mai deţine statul".

Guvernul suedez, condus de premierul Fredrik Reinfeldt, a pregătit pentru privatizare participaţiile statului la "Nordea" şi la "TeliaSonera" - cel mai mare operator de telecomunicaţii din ţară. În iunie, Suedia şi-a redus participaţia la "Nordea" de la 13,4% la 7%, obţinând 19,5 miliarde coroane. Guvernul suedez a mai vândut acţiuni "Nordea" în februarie 2011, când a obţinut 19 miliarde coroane.

Statul suedez a devenit acţionar la "Nordea" în timpul crizei bancare din statele nordice de la începutul anilor "90, când fostul grup "Nordbanken" a fost naţionalizat în urma unor pierderi uriaşe. Ulterior, "Norbanken" a fuzionat cu mai multe bănci din regiunea nordică, devenind grupul "Nordea". Cel mai mare acţionar al băncii, cu o participaţie de 21,4%, este grupul finlandez "Sampo" Oyj, care deţine cea mai mare companie de asigurări non-viaţă din ţările nordice.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb