Guvernul va decide dacă e sustenabil articolul referitor la plata CASS de către cei care nu au venituri

S.A.
Macroeconomie / 6 ianuarie 2016

Actualizare 21:02 Anca Dragu: "Discuţia privind eliminarea plăţii CASS de către persoanele fără venituri va avea rezultate în următoarele săptămâni"

Discuţia iniţiată astăzi în şedinţa de Guvern în vederea modificării prevederilor articolului 180 din Codul Fiscal, care reglementează contribuţia la asigurările de sănătate pentru persoanele fără venituri, în sensul eliminării caracterului obligatoriu al acesteia, va avea rezultate în următoarele săptămâni, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul MFP.

Ministerul reaminteşte că, în prezent, persoanele care nu pot dovedi plata contribuţiei la asigurările de sănătate sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat, să achite contribuţia legală pe ultimele şase luni, în cuantum lunar de 5,5% din salariul minim, în cazul în care nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale.

Potrivit noului Cod Fiscal, aprobat de Parlament şi publicat în Monitorul Oficial în data de 10.09.2015, persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse datorează, lunar, contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.

În viziunea ministrului Finanţelor, Anca Dragu, măsura poate avea un impact negativ semnificativ asupra unor anumite categorii defavorizate de contribuabili.

"Mă gândesc, în special, la persoanele cu venituri ocazionale, mai mici decât salariul minim pe economie. În general, dorim să evităm situaţia în care costul colectării unor taxe şi impozite depăşeşte sumele încasate la bugetul general consolidat. Luăm în calcul îmbunătăţiri ale Codului Fiscal şi ale normelor metodologice aferente, în special pentru a veni în sprijinul contribuabililor şi a eficientiza sistemul de colectare, fără majorarea taxelor şi a impozitelor. Discuţia iniţiată astăzi va avea, cu siguranţă, rezultate în următoarele săptămâni", a precizat ministrul.

(S.A.)

-----------

Guvernul va face o analiză până la sfârşitul acestei luni pentru a vedea dacă se susţine din punct de vedere fiscal şi constituţional articolul 180 din Codul fiscal, care se referă la obligativitatea tuturor persoanelor, inclusiv a celor care nu realizează venituri, de a plăti contribuţia la asigurările de sănătate, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, citat de surse din presă.

"Vom face până la sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie o analiză în legătură cu sustenabilitatea acestui articol 180 atât din punct de vedere fiscal, cât şi constituţional, pentru că şi din punct de vedere constituţional se pune problema dacă se respectă prin acest articol principiul justei aşezări a sarcinii fiscale. (...) Costurile de implementare, aşa cum rezultă ele din articolul respectiv, par a fi mai mari decât veniturile care ar rezulta, aşa încât se pune la modul serios întrebarea dacă se susţine din acest punct de vedere articolul", a anunţat Dan Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria.

Acesta a adăugat că, în cazul în care se va decide modificarea acestui articol, nu va exista un impact bugetar, întrucât la construcţia bugetului nu s-a luat în calcul plata acestei contribuţii de către persoanele care nu realizează venituri.

"Nu va fi un impact bugetar în cazul în care se va ajunge la concluzia că va trebui să facem o modificare substanţială, pentru că nu au fost luate în calcul contribuţiile la sănătate ale persoanelor fără eventuale venituri declarate - cele trei milioane care se tot invocau - aşa că nu vor exista costuri suplimentare şi nu va avea impact bugetar o eventuală decizie de a transforma articolul respectiv într-unul cu un caracter opţional mai bine conturat", a explicat Suciu.

În plus, el susţine că este Guvernul nu intenţionează să îi vâneze pe cei fără venituri pentru a stabili dacă aceştia spun sau nu adevărul legat de veniturile pe care le au.

"În esenţă, articolul respectiv încerca să deschidă posibilitatea de a reintra în sistemul de sănătate a persoanelor care vor să beneficieze de servicii de sănătate şi prin aceasta sunt dispuse să plătească 6 luni în urmă 5,5% din salariul minim. (...) Codul fiscal introducea o declaraţie pe propria răspundere prin care spuneai că nu ai venituri (...). Una este când persoana intră în sistem de bună voie sau pentru că suferă de anumită boală şi vrea să beneficieze de tratamentele sau de serviciile sistemului de sănătate şi alta este de a cere imperativ unor persoane care nu au venituri, dar nici nu au nevoie de asistenţă medicală şi să începem să îi vânăm prin ţară să vedem dacă chiar aşa e. Acel lucru nu îl vom face. Asta nu înseamnă că nu există un caracter obligatoriu al contribuţiei la sănătate, pentru că aşa spune legea sănătăţii. (...) În cazul persoanelor care într-adevăr nu au venituri şi îşi asumă această chestiune şi sunt în sărăcie absolută, (...) ele beneficiază în continuare de servicii de sănătate pe baza unui precedent şi pe baza unei situaţii pe care, din păcate, nu putem modifica în acest moment", a afirmat Suciu.

Precizarea vine după ce secretareul de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş declara recent că este inadmisibil ca trei milioane de români, persoane "fantomă", nu există din punct de vedere fiscal. Potrivit Codului Fiscal, din 2016, aceste persoane urmau să plătească contribuţii de asigurări sociale de sănătate (CASS) - 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună -, pentru a avea calitatea de asigurat, această prevedere existând şi până acum.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Impozitarea celor fara venituri este inca o gainarie din partea statului. Daca are nevoie de bani, atunci:

    A. Sa impoziteze bogatia si luxul (mai ales daca sunt din venituri negre): 

    1. sa impoziteze cu minim 50% acea parte a averilor care nu poate fi justificata (sunt destui minoritari romai si bugetari - politicieni, angajati ai primariilor, politisti, medici, judecatori etc. - care nu pot justifica banii cheltuiti pentru vile si masinile de lux). Din pacate, tocmai detinatorii acestor averi sunt protejati de legii (parlamentarii stiu de ce) 

    2. sa impoziteze luxul (incepand cu casele/vilele si masinile ale caror impozite sa fie calculate in functie de valoarea lor si nu in functie de vrajeli sau de capacitatea cilindrica si terminand cu pachetele turistice de peste 1000 Euro) si terminand cu sCeea ce face statul este o mare gainarie – ia de la amarati si ii ocoleste pe Sunt tineri care nu au reusit sa se angajeze 

    B. Sa evite majorarile de salarii pentru ca lovesc tocmai in cei cu venituri mici care oricum o duc greu (majorarile de salarii determina majorari de preturi de aceeasi anvergura sau chiar mai mare astfel incat cresterea neta a venitului in cazul celor cu venituri mici este mai mica decat cresterea neta a valorii costului cosului de subzistenta si in loc sa isi poata cumpara mai multe produse decat inainte de majorare, acestia isi vor putea cumpara mai putine). Altfel spus, orice majorare de salarii va determina cresterea cu acelasi procentaj a distantei dintre veniturile celor saraci si costurile de subzistenta si in acelasi timp, surplusul celor instariti va creste cu acelasi procentaj ca al majorarii (pentru ca in valoarea absoluta, o crestere de 10% la un venit mic de 1000 lei inseamna 100 lei, la un venit mare de 6000 lei inseamna 600 lei, iar o crestere de 10% a unui cost de subzistenta de 1500 lei inseamna 150 lei – astfel incat cel sarac va trebui sa scoata in plus fata de situatia de dinaintea majorarii 50 lei ca sa acopere costul cosului de susbzistenta in timp ce bogatanul adauga un surplus de 450 lei ). Altfel spus, in urma majorarilor cei saraci devin si mai saraci (si isi asigura si mai greu subzistenta) iar cei bogati isi majoreaza surplusul. 

    In consecinta, majorarile salariale procentuale sunt benefice numai pentru bugetarii instariti si pentru comercianti (in special pentru supermarketuri si pentru importatori – adica pentru straini intrucat acolo merg profiturile lor). Majorarile salariale procentuale TREBUIE ELIMINATE sau inlocuite cu majorari in suma fixa (aceleasi pentru toti bugetarii – pentru ca salamul se scumpeste in egala masura pentru toti consumatorii persoane fizice si la fel curentul electric sau benzina) 

    Revenind la gainaria cu impozitarea celor fara venituri – in aceasta categorie sunt: 

    A. Multi tineri care nu si-au gasit de lucru si care sunt intretinuti (adesea cu greu) de parinti 

    iar aceasta impozitare va reprezenta o povara in plus pentru acei parinti 

    B. Tineri care nu si-au gasit de lucru in tara (pentru ca statul nu a fost in stare sa faca nimic viabil in acest sens) si care acum pribegesc prin strainatate in cautare de lucru sau lucrand mult pentru un venit de mizerie cu care de-abia traiesc acolo.

    C. Adulti trecuti de prima tinerete care si-au pierdut locul de munca si care nu isi pot gasi un alt loc de munca in domeniu (datorita varstei sau datorita atrofierii sau chiar disparitiei unor ramuri economice). Unii dintre ei au in intretinere copii si traiesc (adesea foarte greu) din economiile facute in anii anteriori, din ciubucuri marunte la rude/prieteni/vecini sau diversi beneficiari,din imprumuturi de la rude sau prieteni (in speranta ca pana la urma isi vor gasi un loc de munca) etc. iar altii (cazul fericit) sunt ajutati de copiii lor majori care muncesc (si pentru ei). Dupa ce ca o duc greu, acum vine statul si le spune ca trebuie sa fie impozitati pentru ca bietii parlamentarii si-au majorat veniturile si pensiile, pentru ca in sistemul asigurarilor de santate este jaf mare (iar el statul nu poate face nimic altceva decat sa majoreze veniturile bugetarilor) etc. Inca o data statul pune bir pe cei amarati pentru a-si acoperi incompetenta.  

    Guvernul Ciolos ar face bine sa raporteze lunar:

    - cate locuri de munca a creat in ultima luna; 

    - cati romani a adus inapoi in tara;  

    - cat a recuperat din averile ilicite; 

    - cati bani a cheltuit pe noi autostrazi; 

    - cati bani a cheltuit pt sanatate, educatie! 

    - samd !

    Si nu sa pregateasca electoratul ca tot e an electoral!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb