Hamas, Brigăzile armate Ezzedin al-Qassam şi Brigăzile al-Qods revendică atacul de duminică din Tel Aviv

F.D.
Internaţional / 19 august

Hamas, Brigăzile armate Ezzedin al-Qassam şi Brigăzile al-Qods revendică atacul de duminică din Tel Aviv

Aripile armate ale mişcărilor jihadiste palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic au revendicat luni, într-un comunicat comun, "atacul sinucigaş de duminică seara de la Tel Aviv" şi ameninţă să comită alte atentate în Israel, după ce poliţia şi serviciul israelian de securitate internă Shin Bet anunţă luni că au stabilit că explozia care a avut loc cu o zi înainte este un "atentat terorist cu un exploziv puternic" care a "rănit uşor un trecător", relatează AFP.

Brigăzile armate Ezzedin al-Qassam, aripa armată a Hamas, şi Brigăzile al-Qods, aripa armată a Jihadului Islamic anunţă că "atentate sinucigaşe în Israel vor reveni în primul plan atât timp cât vor dura masacrele şi ocupaţia (israeliene), operaţiuni de transfer forţat de civili şi politica asasinatelor".

Hamasul şi Jihadul Islamic luptă împotriva trupelor israeliene care au lansat o ofensivă aeriană şi terestră în Fâşia Gaza, ca represalii după un atac fără precedent al Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie.

Hamasul şi mai multe capitale arabe acuză Israelul de faptul că încearcă să deplaseze palestinieni în afara Fâşiei Gaza.

Atacul Hamas de la 7 octombrie, în sudul Israelului, a antrenat moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

Dintre 251 de persoane răpite atunci, 11 sunt în continuare reţinute în Fâşia Gaza, şi 39 sunt moarte potrivit armatei israeliene.

Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza asediată s-a soldat cu 40.139 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, care nu detaliză numărul civililor şi combatanţilor ucişi.

Comunittaea internaţională se teme de izbucnirea unui război regional, deoarece Iranul şi aliatul său libanez Hazbollah se declară "obligate să riposteze" împotriva Israelului, pe cate-l acuză de asasinarea la sfârşitul lui iulie, la Teheran a liderului politic al Hamas Ismail Haniyeh, iar la Beirut a liderului militar Hamas Fuad Shukr.

Atentatul de duminică seara, în sudul Tel Avivului, în care a fost "rănit uşor un trecător", potrivit poliţiei israeliene, a avut loc la scurt timp după aterizarea secretarului de Stat american Antony Blinken la Tel Aviv.

Atacurile cu explozibil la Tel Aviv - foarte frecvente în timpul celei de-a Doua Intifade, o revoltă palestiniană la începutul anilor 2000 - sunt rare în prezent.

Ultimul atentat sinucigaş palestinian soldat cu victime israeliene a avut loc la 18 aprilie 2016 şi s-a soldat cu 20 de răniţi, la Ierusalim.

Statele Unite, Qatarul şi Egiptul sunt ţările care mediază între Israel şi Hamas în vederea obţinerii unui armistiţiu şi unui schimb de ostatici şi deţinuţi.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb