Banca americană de investiţii JP Morgan nu este interesată să achiziţioneze Deutsche Bank, a afirmat directorul general Jamie Dimon, într-un interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt, potrivit Reuters.
"Nu ar avea sens. Dacă preiei o companie doar ca să o consolidezi, este aproape imposibil să o faci fără să omori pacientul", a declarat CEO-ul JP Morgan.
Domnia sa a mărturisit că ar avea sens un proces de consolidare în rândul băncilor europene şi a făcut apel la o schemă comună de garantare a depozitelor în Europa.
Declaraţiile lui Jamie Dimon vin după ce, joi, fondul speculativ american Hudson Executive Capital, condus de fostul director financiar al JP Morgan Chase, a preluat o participaţie de 3,1% în Deutsche Bank şi a anunţat că susţine eforturile directorului general Christian Sewing de redresare a celei mai mari bănci germane.
"Salutăm investiţia Hudson Executive în Deutsche Bank. Doug Braunstein şi Hudson Executive au o experienţă bogată în investiţii realizate în companii financiare", a afirmat Christian Sewing, referindu-se la Doug Braunstein, cel care a înfiinţat Hudson Executive, după ce a fost director financiar al JP Morgan, citează Agerpres.
Directorul general al Deutsche Bank a adăugat: "Apreciem încrederea Hudson Executive în capacitatea noastră de a ne realiza obiectivele strategice".
În urma preluării participaţiei de 3,1%, Hudson Executive Capital devine unul din cei mai mari investitori în Deutsche Bank. Vestea a dus la creşterea acţiunilor Deutsche Bank cu 3,74% la Bursa de la Frankfurt. Anul acesta, titlurile au scăzut cu 44%.
Cel mai mare grup bancar din Germania trece printr-o amplă reorganizare după trei ani consecutivi de pierderi, o retrogradare din partea Standard & Poor's şi ratarea testelor de stres derulate de Rezerva Federală americană.
În perioada iulie-septembrie 2018, Deutsche Bank a înregistrat un profit net de 229 milioane euro, în scădere cu 65% faţă de un rezultat de 649 milioane euro înregistrat în perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, cifra anunţată de Deutsche Bank este superioară estimărilor analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe un rezultat de 149 milioane euro.
"Ţinem sub control costurile şi avem suficient capital să creştem. Suntem pe cale să fim profitabili în 2018, pentru prima dată după 2014", a declarat recent Christian Sewing.
Chiar dacă oficialii Deutsche Bank susţin că fac progrese cu restructurarea, cea mai mare bancă germană nu reuşeşte să pună capăt scăderii veniturilor. În trimestrul al treilea, veniturile Deutsche Bank au scăzut cu 9% în ritm anual până la 6,175 miliarde euro. Perioada iulie - septembrie a fost caracterizată printr-o scădere cu 15% a veniturilor generate de divizia de tranzacţionare de obligaţiuni şi de o scădere similară a veniturilor diviziei de tranzacţionare de acţiuni.
Rezultatele trimestriale ale Deutsche Bank contrastează cu cele afişate de marile bănci americane. De exemplu, Goldman Sachs a anunţat o creştere de 20,5% a profitului net în trimestrul al treilea.