HAOS ÎN RUSIA Exod şi revolte pe fondul mobilizării rezerviştilor

Sabin S. Brandiburu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 septembrie 2022

Afiş de recrutare din perioada Revoluţiei Ruse, conceput în 1920 de Dmitrii Orlov (sub pseudonimul Dmitrii Moor - unul dintre principalii fondatori ai designului de poster politic sovietic), care spune: "Tu! Te-ai înscris cu voluntarii?" (Sursa: British Library)

Afiş de recrutare din perioada Revoluţiei Ruse, conceput în 1920 de Dmitrii Orlov (sub pseudonimul Dmitrii Moor - unul dintre principalii fondatori ai designului de poster politic sovietic), care spune: "Tu! Te-ai înscris cu voluntarii?" (Sursa: British Library)


Căutările în limba rusă care conţin cuvintele "bilet" şi "avion" s-au dublat după ordinul de mobilizare dat de Putin, iar căutarea "plecare din Rusia" a fost efectuată de 100 de ori mai mult decât în mod normal Printre persoanele mobilizate se numără şi... morţi

Situaţia din Rusia ră­mâ­ne tensionată, du­pă ce Vladimir Putin a anunţat, miercurea tre­cută, mobilizarea par­ţială a 300.000 de rezervişti. Mii de tineri părăsesc ţara de teama mobilizării forţate şi de spaima participării la război pe teritoriul ucrai­nean.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în 21 septembrie, mobilizarea parţială a rezerviştilor militari - o escaladare evidentă a războiului din Ucraina - după ce eşecurile de pe câmpul de luptă au generat tensiuni asupra Kremlinului. Într-un discurs adresat întregii ţări, Putin a susţinut, de asemenea, planurile Rusiei de anexare a zonelor ocupate din sudul şi estul Ucrainei şi a ameninţat cu represalii în cazul în care Kievul va încerca să recucerească aceste teritorii, menţionând că va face uz de "tot arsenalul" - o aluzie la armele nucleare tactice.

Confruntat cu pierderi considerabile pe câmpul de luptă, extinderea liniilor frontului şi un conflict care a durat mai mult decât se aştepta, Kremlinul s-a străduit să-şi suplimenteze trupele în Ucraina, apelând chiar şi la recrutarea pe scară largă a deţinuţilor din închisori.

Anunţul lui Putin a venit la doar o zi după ce patru zone controlate de ruşi au anunţat că vor organiza referendumuri săptămâna aceasta, pentru a facilita separarea de Ucraina şi alăturarea la teritoriul Rusiei, un plan pe care Kievul şi aliaţii săi occidentali l-au respins ca fiind un "fals disperat" pentru a descuraja o contraofensivă a trupelor ucrainene.

"Noi vom utiliza cu siguranţă toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia şi poporul nostru", a afirmat preşedintele rus într-o alocuţiune televizată înregistrată. "Nu este o cacealma! Consider că este necesar să susţin propunerea (Ministerului Apărării) privind mobilizarea parţială a cetăţenilor în rezervă, a celor care deja au servit în armată şi care au o experienţă pertinentă. Decretul privind mobilizarea parţială a fost semnat şi va intra în vigoare. Nu vorbim decât despre o mobilizare parţială. [...] Scopul Occidentului este de a slăbi, de a diviza şi de a distruge Rusia," a declarat Putin în timpul discursului adresat naţiunii.

Mii de ruşi fug din ţară, să scape de mobilizare

Declaraţiile lui Vladimir Putin privind mobilizarea parţială a rezerviştilor a semănat panică în rândul tinerilor din Rusia, declanşând, astfel, o serie de proteste împotriva războiului, dar şi un exod masiv al tinerilor apţi pentru încorporare.

Mii de ruşi au ajuns la graniţă, zilele trecute, în urma zvonurilor care susţin că Rusia ar putea interzice bărbaţilor eligibili pentru mobilizare să părăsească ţara. Mai mulţi martorii au raportat, pe conturile lor de social media, cozi interminabile la principalul aeroport din Moscova şi la punctele de trecere terestre către Kazahstan şi Georgia, deoarece s-au răspândit zvonuri că bărbaţii eligibili pentru încorporare ar putea fi opriţi să plece din Rusia, încă de săptămâna aceasta.

Guvernul rus a încercat să-i asigure pe oameni că regulile mobilizării "parţiale" pe care preşedintele Vladimir Putin a declarat-o în 21 septembrie vor fi aplicate corect şi conform ordinului, după ce mai multe poveşti despre oameni bolnavi, bătrâni sau scutiţi în alt mod, care au fost înrolaţi forţat, au devenit virale pe reţelele de socializare.

O serie de imagini apărute în media kazahă afişează sute de vehicule în apropierea graniţei dintre Rusia şi Kazahstan. Într-o filmare postată de publicaţia kazahă Tengri News, o persoană poate fi auzită spunând că a stat chiar şi zece ore la coadă în regiunea Saratov din Rusia, în timp ce încerca să se îndrepte spre Kazahstan. Joia trecută, Comitetul de Securitate Naţională al Kazahstanului a emis un comunicat în care spunea că graniţele sunt "sub control special", dar funcţionează în mod normal pe fondul unei creşteri a numărului de cetăţeni străini care intră în ţară. Numărul de vehicule care intră în Kazahstan din Rusia a crescut cu 20% din 21 septembrie, a declarat Comitetul pentru Venituri de Stat al ţării într-un comunicat separat de cel al Comitetului de Securitate.

Unii oameni încearcă să treacă graniţa pe jos

Şi graniţa cu Georgia este blocată de mii de oameni care aşteaptă să părăsească Rusia, de teama închiderii graniţelor. Mai multe imagini apărute pe reţelele de socializare arată cum sute de oameni stau la coadă pentru a trece pe teritoriul Georgiei, traficul fiind congestionat. Unele imagini arată oameni care aleg să treacă graniţa pe jos, pentru a evita să rămână blocaţi în trafic. Teama de a rămâne pe teritoriul Rusiei îi impinge pe cetăţeni să parcurgă zeci de kilometri pe jos, fără oprire, până pe partea cealaltă a frontierei.

"Mulţi oameni au decis să-şi abandoneze maşinile, nu au apă, combustibil, nimic", a declarat luni pentru Moscow Times un bărbat rus de la graniţa ruso-georgiană, carea dorit să rămână anonim. Au fost aproximativ 3.500 de maşini aliniate luni la punctul de trecere a frontierei, potrivit oficialilor locali. De asemenea, mai mulţi bărbaţi aflaţi la graniţă au declarat pentru The Moscow Times că au văzut trupe ruseşti pe un transportor blindat, în apropierea frontierei.

Biletele de avion pentru astăzi către destinaţiile cele mai apropiate de Rusia fuseseră epuizate încă de zilele trecute

Cetăţenii ruşi mai înstăriţi, care îşi permit costurile transportului aerian, au ales să ia calea aerului în exodul lor.

Potrivit instrumentului statistic Google Trends, care permite să se afle frecvenţa cu care este scris un cuvânt în motorul de căutare Google, căutările în limba rusă care conţin cuvintele "bilet" şi "avion" s-au dublat după alocuţiunea înregistrată a lui Vladimir Putin. De asemenea, după anunţul făcut de Vladimit Putin, căutarea "plecare din Rusia" a fost efectuată de 100 de ori mai mult decât în mod normal.

Regiunea Belgorod - situată la frontiera de nord-est a Ucrainei şi care a fost lovită în mai multe rânduri de la sfârşitul lui februarie, când Putin a invadat Ucraina, de atacuri aeriene ucrainene - se află în fruntea clasamentului care arată unde anume în Rusia au fost făcute aceste căutări pe Google.

Biletele de avion ale zborurilor directe către destinaţiile cele mai apropiate de Rusia - Armenia, Georgia, Azerbaidjan sau Kazahstan - au fost epuizate pentru toată ziua de astăzi,încă de zlele trecute, potrivit site-ului Aviasales, foarte popular în Rusia în cumpărarea biletelor.

Zborurile către Istanbul, cu compania Turkish Airlines - care a devenit, de la impunerea sancţiunilor occidentale Rusiei şi de la închiderea spaţiului aerian european aviaţiei ruse, una dintre principalele căi de ieşire din Rusia - "sunt ocupate toate până sâmbătă", potrivit surselor citate.

În mod ironic, operatorul aerian rus, Aeroflot, a anunţat că va restitui banii pe bilete cumpărate înainte de 21 septembrie tuturor ruşilor mobilizaţi. "Cetăţenii mobilizaţi care au achiziţionat bilete înainte de 21 septembrie 2022 (inclusiv) au dreptul la o rambursare involuntară pentru bilet", a precizat compania aeriană Aeroflot, într-un comunicat.

Ruşii pot să fugă, dar nu spre vest

Ruşii care fug din ţară nu au multe alternative atunci când vine vorba de statele în care pot să fugă. Cei mai mulţi au ales să fugă în Kazakhstan sau Georgia, ţări vecine în care autorităţile au decis să fie solidare cu tinerii care fug de război. Vestul pare să nu fie o alegere viabilă pentru ruşii care fug de război, Europa dovedindu-se destul de neprimitoare.

Polonia a precizat, vineri, că nu va adăposti ruşi care încearcă să fugă de mobilizarea parţială din ţara lor, după ce unii tineri s-au grăbit spre frontiere pentru a scăpa de război. "'Nu vom permite unui grup de ruşi să intre în Polonia în mod generalizat, nici măcar acelora care susţin că fug de mobilizare'', a declarat viceministrul de interne polonez Maciej Wasik. "Doar în cazuri individuale, atunci când un cetăţean rus poate dovedi că este supus torturilor sau persecuţiilor din motive politice în Rusia, se vor putea aplica regulile privind azilul în Polonia şi persoana respectivă ar putea obţine protecţie" a adăugat acesta.

De asemenea, nici Finlanda nu s-a arătat prea dornică de a primi pe teritoriul său ruşii care fug de frica mobilizării. Finlandezii au decis să ia măsuri prin care să limiteze "în mod semnificativ" intrarea cetăţenilor ruşi pe teritoriul ţării lor. Helsinki urmează "să restrângă în mod semnificativ intrarea cetăţenilor ruşi şi eliberarea vizelor", anunţă într-un comunicat Guvernul finlandez.

Mulţi ruşi, inclusiv femei, aleg să lupte... împotriva lui Putin

În urma declaraţiilor făcute de Vladimir Putin privind mobilizarea parţială a rezerviştilor, dar şi în urma zvonurilor cum că autorităţile ruse vor închide graniţele pentru a-i împiedica pe bărbaţii apţi de încorporare să părăsească ţara, mii de ruşi au ales să lupte împotriva sistemului de la Kremlin, dând naştere la proteste considerabile pe teritoriul Rusiei.

Protestele aprinse au izbucnit în unele regiuni ale minorităţilor etnice din Rusia împotriva ordinelor de mobilizare ale lui Vladimir Putin, grupuri de activişti şi oficiali ucraineni spunând că aceste minorităţi sunt vizate în mod disproporţionat pentru recrutarea în război, potrivit CNN.

Mai multe videoclipuri postate pe reţelele de socializare, pe care CNN le-a localizat geografic în regiunea predominant musulmană a Daghestanului, arată femei din capitala Makhachkala cerând socoteală poliţiei, în faţa unui teatru. "De ce ne luaţi copiii? Cine a atacat pe cine? Rusia este cea care a atacat Ucraina!", se pot auzi spunând în videoclip. Apoi, grupuri de femei încep să scandeze "Fără război!".

Mai mult de 100 de persoane au fost arestate în Daghestan, în seria de manifestaţii împotriva mobilizării impuse de Putin în această regiune rusă din Caucaz.

Per total, peste 2.000 de persoane au fost reţinute în toată Rusia pentru că au protestat împotriva mobilizării militare parţiale a preşedintelui Vladimir Putin, inclusiv 798 de persoane reţinute sâmbătă în 33 de oraşe, potrivit grupului independent de monitorizare OVD-Info.

Un tânăr de 25 de ani a împuşcat un ofiţer militar în centrul de recrutare, scandând "nimeni nu va merge la luptă"

Mobilizarea parţială decretată de Putin a cauzat nu doar un val de proteste şi un exod spontan al cetăţenilor care se opun războiului, ci a provocat chiar şi tragedii, unii oameni recurgând la gesturi extreme, din cauza situaţiei dramatice în care au fost puşi.

Ajuns în pragul disperării, un bărbat a împuşcat, luni, un ofiţer militar rus, la un birou de recrutare din oraşul Ust-Ilimsk. Anchetatorii spun că suspectul avea 25 de ani. Potrivit presei locale, suspectul a intrat în birou spunând: "nimeni nu va merge la luptă" şi "vom merge cu toţii acasă acum". O femeie care susţine că este mama bărbatului a declarat că acesta a fost foarte supărat după ce prietenul său, care nu avea experienţă militară anterioară, a primit ordin de mobilizare. "Au spus că va fi mobilizare parţială, dar se pare că îi iau pe toţi", a spus mama atacatorului.

Deşi autorităţile ruse au spus că ordinul de mobilizare va viza doar ruşii cu experienţă militară anterioară, decretul în sine are o ambiguitate, semănând teama în sufletele oamenlor, care se aşteaptă la o mobilizare generală în viitor.

"De când a început mobilizarea, asistăm la un impuls mult mai mare pentru a-i determina pe oamenii din minorităţile etnice să meargă la război", a declarat Anton Barbashin, director editorial la Riddle Russia, un jurnal online despre afacerile ruseşti. "Mobilizarea acolo pare să fie într-o dezordine mult mai mare - oamenii sunt luaţi din universităţi", a spus acesta pentru CNN.

Persoane în vârstă, cu diverse afecţiuni de sănătate, au primit ordin de mobilizare

În regiunea Volgograd (fostul Stalingrad), un militar pensionar, în vârstă de 63 de ani, care suferă de o formă gravă de diabet şi de probleme cerebrale a fost trimis la un centru de antrenament la care a fost convocat, potrivit autorităţilor. În aceeaşi regiune, directorul unei mici şcoli rurale, Aleksandr Faltin, în vârstă de 58 de ani, a primit ordinul de mobilizare, în pofida faptului că nu a făcut armata. După ce fiica sa a publicat o înregistare video pe reţele de socializare, acesta s-a putut întoarce acasă.

Protestatar adolescent, recrutat forţat

Un tânăr în vârstă de 17 ani a fost înrolat forţat după ce a fost arestat, în Moscova, la un protest împotriva războiului, potrivit unui jurnalist BBC. "Un băiat de doar 17 ani mi-a povestit cum a mers la protestul împotriva mobilizării, a fost reţinut, iar în secţia de poliţie i s-a dat un document care îl obliga legal să meargă cu actele la biroul de înrolare militară", a scris reporterul BBC pe Twitter. Vârsta minimă pentru a fi recrutat în armata rusă este de 18 ani.

Autorităţile ruse mobilizează pe oricine - de la studenţi la...morţi

Imediat după anunţarea aşa-zisei mobilizări parţiale, Buryatia a început să înscrie oameni pentru război, potrivit The Insider. Oamenii din Baikal spun că bărbaţii au fost scoşi cu forţa din casele lor, pe timp de noapte, şi au fost duşi la biroul de înrolare.

Potrivit sursei citate, cursurile din şcoli au fost anulate pentru a se înfiinţa birouri de mobilizare în locul claselor. Profesorii din Ulan-Ude au fost nevoiţi să lucreze toată noaptea scriind şi dând somaţii în tot oraşul. În ciuda promisiunii ministrului Apărării de a nu mobiliza studenţii, raportări despre studenţi luaţi direct de la cursuri au început să apară pe reţelele de socializare în 22 septembrie.

Biroul de înrolare militară a trimis o citaţie unui bărbat, tatăl a cinci copii. Au decis chiar să mobilizeze un bărbat care a murit în urmă cu doi ani, spun cei de la The Insider.

Un alt localnic a declarat pentru The Insider că un bărbat de 58 de ani, căpitan în rezervă, a fost aproape recrutat, în ciuda faptului că nu era apt pentru mobilizare, fie din cauza vârstei, fie a stărilor medicale. "A spus că are atât prostatită, cât şi hemoroizi, şi a arătat documentele medicale. Două minute mai târziu, a ieşit din birou şi a spus că este încă în curs de recrutare. După aceea, a fugit undeva, s-a întors în fugă, i-a arătat certificatele medicale şi i-au spus: «Bine, nu te ducem până la urmă», a mărturisit localnicul. Există un sentiment că îi duc pe toţi să îndeplinească planul, îi duc în oraş, apoi fac o verificare secundară şi îi trimit înapoi pe toţi cei care nu sunt apţi", a precizat intervievatul.

Mobilizarea a lovit în mod deosebit satele mici, a menţionat pentru sursa citată pentru The Insider: "Ei fac razie prin sate. Oamenii spun că mulţi bărbaţi sunt luaţi, indiferent de criterii. În satul nostru sunt 400 de oameni şi au luat 20 de oameni. Au plănuit să ia mai mult, dar nu au găsit niciunul, pentru că aici este sezonul conurilor de cedru şi bărbaţii au plecat în pădure. Toţi bărbaţii de la 35 la 50 de ani sunt acum în pădure şi nici măcar nu ştiu că este o mobilizare".

Proaspeţii recruţi vor fi trimişi în teritoriile în care se organizează referendumuri

Toţi bărbaţii mobilizaţi au fost duşi la centrul de selecţie al biroului de înrolare militară al Buryatiei de pe strada Shumyatskogo. O localnică a declarat pentru The Insider că, odată ce au fost procesaţi, vor fi duşi la Chita pentru un antrenament de o lună. Li se spune că vor fi apoi trimişi în teritoriile unde autorităţile ruse organizează referendumurile.

O localnică a descris starea generală din birourile de recrutare: "Acolo lucrau femei de la casa de cultură din raion. Fetele aveau lacrimi în ochi şi era o femeie de cincizeci de ani care spunea că «îi este greu, dar suntem într-un război şi avem nevoie de bărbaţi care să apere ţara pentru a ne păstra statul». Celelalte fete au spus în linişte că era treaba lor şi că trebuie făcută".

Kremlinul recunoaşte că au fost comise erori în mobilizarea parţială

Mobilizarea parţială a Rusiei pentru războiul din Ucraina a început haotic, pe fondul protestelor, al greşelilor de redactare din decret şi al exodului de cetăţeni.

Kremlinul a recunoscut că au fost comise greşeli în timpul mobilizării rezerviştilor pentru acţiunea militară din Ucraina şi a negat zvonurile cu privire la decizia de închidere a graniţelor, în încercarea de a calma situaţia haotică provocată de Putin.

"Într-adevăr, au existat cazuri de încălcare a decretului de mobilizare. În unele regiuni, guvernatorii lucrează intens pentru a remedia situaţia", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Autorităţile ruse au promis să repare erorile comise în timpul mobilizării, după ce mai mulţi oameni au denunţat convocările unor persoane scutite de obligaţii militare, care fie au depăşit vârsta, sunt bolnave sau au alte motive pentru a nu fi încorporate.

Chiar dacă autorităţile de la Kremlin recunosc că au fost comise erori în timpul mobilizării, Vladimir Putin pare să nu ia în calcul opinia publică, dimpotrivă, acesta continuând să înăsprească legile privind serviciul militar. Preşedintele rus a promulgat o serie de amendamente la o lege, care prevăd pedepsirea cu până la zece ani de închisoare a militarilor ce dezertează sau refuză să lupte în perioada de mobilizare. Mai mult, în încercarea disperată de a alimenta războiul din Ucraina, Putin a promulgat o lege care facilitează accesul la cetăţenia rusă a străinilor ce se angajează pe o perioadă de cel puţin un an de zile în armata rusă.

În timp ce Occidentul se pregăteşte să răspundă în mod ferm la orice acţiune a lui Putin, Rusia este învăluită în haos, panica domneşte în sufletele tinerilor care aşteaptă să fie recrutaţi, oamenii fug din ţară, iar războiul din Ucraina continuă.

Oficialii ucraineni se aşteptau la o mobilizare în Rusia

Oficialii ucraineni se aşteptau la o mobilizare în Rusia, din cauza pierderilor mari pe care aceştia le-au suferit în timpul invaziei Ucrainei.

"Mobilizarea din Rusia era un pas previzibil care se va dovedi extrem de nepopular şi arată că războiul nu merge conform planului Moscovei", a declarat consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, la doar câteva ore după ce Putin a decretat mobilizarea rezerviştilor.

"Un apel absolut previzibil, care arată mai mult ca o încercare de a-şi justifica propriul lor eşec. Este clar că războiul nu se desfăşoară conform scenariului Rusiei şi, prin urmare, Putin a fost nevoit să ia deciziile extrem de nepopulare de mobilizare şi de restricţionare a drepturilor populaţiei" a declarat Podoliak pentru Reuters.

Totodată, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a îndemnat ruşii să se ridice împotriva lui Putin şi să se opună mobilizării parţiale.

Zelenski a afirmat că mobilizarea ordonată de Putin este răspunsul la înfrângerile suferite de trupele sale pe câmpul de luptă în Ucraina. "'El vede cum unităţile sale pur şi simplu o iau la fugă'', susţine preşedintele ucrainean, adăugând că Putin "'vrea să înece Ucraina în sânge, inclusiv în sângele propriilor săi soldaţi''.

Liderii occidentali au criticat deciziile lui Putin

În urma discursului adresat naţiunii în care Vladimir Putin a ameninţat că va folosi orice mijloc pentru a apăra teritoriile Rusiei şi în care a anunţat şi decretarea mobilizării parţiale, liderii occidentali au reacţionat dur, condamnând acţiunile preşedintelui rus.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat "retorica nucleară periculoasă" a lui Putin.

"Este vorba despre o retorică nucleară periculoasă. Acest lucru nu este nou, el l-a făcut deja în mai multe rânduri. Noi vom rămâne calmi şi vom continua să susţinem Ucraina", a declarat Stoltenberg la o reuniune a Adunării Generale a ONU, la New York.

La rândul său, în timpul Adunării Generale a ONU, preşedintele american, Joe Biden, l-a acuzat pe Putin de o încălcare gravă a Cartei Naţiunilor Unite.

"Să vorbim clar. Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi-a invadat vecinul, a încercat să ştergă un stat suveran de pe hartă. Preşedintele Putin a lansat ameninţări nucleare deschise împotriva Europei şi a arătat o desconsiderare nesăbuită faţă de responsabilităţile unui regim. Acum, Rusia cheamă mai mulţi soldaţi să se alăture luptei, iar Kremlinul organizează un referendum fals pentru a încerca să anexeze părţi ale Ucrainei - o încălcare extrem de semnificativă a Cartei ONU" a declarat Joe Biden.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a îndemnat, la ONU, să se exercite presiuni asupra lui Vladimir Putin.

"Rusia este tot mai izolată şi este tot mai mult pe cale să se angajeze într-un război ilegal şi ilegitim. Deciziile lui Vladimir Putin, care a anunţat o mobilizare a rezerviştilor, conduc la o şi mai mare izolare a Rusiei. Eu vreau ca tot mai multe ţări să se unească şi să îndemne la armistiţiu şi la pace. Regret alegerea făcută de către Putin de a recurge la mobilizarea parţială şi de a-şi antrena ţara şi mai ales tineretul din ţară în acest război. Avem nevoie de pace. Fac apel la raţiune şi la pace. Alegerea făcută de Putin este contrară direcţiei istoriei şi intereselor Rusiei şi condiuce la izolarea Rusiei în concertul naţiunilor" a afirmat Macron.

La rândul său, Cancelarul german Olaf Scholz a catalogat anunţurile făcute de Vladimir Putin ca fiind un "act de disperare", provocat de rezistenţa neaşteptată a ucrainenilor în faţa trupelor ruseşti.

"Vladimir Putin nu face decât să înrăutăţească lucrurile. El a subestimat complet de la început situaţia şi voinţa de rezistenţă a ucrainenilor. Rusia nu poate câştiga acest război criminal" a spus Scholz.

Totodată, acesta a criticat referendumurile privind alipirea la Rusia, organizate în regiunile ocupate şi în republicile separatiste Lugansk şi Doneţk. "Aceste referendumuri fictive nu vor fi niciodată recunoscute, desigur nu de către ţările europene, dar nici de comunitatea internaţională" a spus Scholz.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat Europa cu privire la ameninţările proferate de Vladimir Putin, îndemnând liderii europeni să ia în serios aceste afirmaţii. "Cu siguranţă este un moment periculos pentru că armata rusă a fost împinsă într-un colţ, iar reacţia lui Putin - ameninţarea cu folosirea armelor nucleare - este foarte rea" a afirmat Borrell.

Antony Blinken, Secretar de Stat al SUA, a afirmat că "Putin nu poate fi lăsat să scape" şi a lansat un apel către comunitatea internaţională pentru a-l constrânge pe preşedintele rus Vladimir Putin să dea socoteală pentru invadarea Ucrainei.

"'Nu îl putem lăsa pe preşedintele Putin să scape aşa. Această ordine internaţională care ne reuneşte aici astăzi şi pe care facem eforturi pentru a o salvgarda este călcată în picioare în faţa ochilor noştri" a declarat Blinken.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Declinul rusiei va incepe din interior

    1. In al II-lea razboi mondial erau cozi la inrolare, si in UK si in US.

      In timpul razboiului din Vietnam nu au mai fost cozi.

      Cand exista informatie si populatia realizeaza ca e vorba de un razboi ce nu are legatura cu ea, nu se mai duc voluntarii la cozi la inrolare 

      a scris cartile de istorie pe care le ai citit !!

      sau de trompetele de ziare care postau poze cu cozile la inrolare  

      iar in timpul razboiului din Vietnam presa din sua tzipa numai victorii Sua 

      mai ceva ca Zelinski saptamana trecuta  

    Visul lui Putin de a reface armata rosie s-a naruit

    Doar sinucigașii idioți refuză mobilizarea. Sovietul asigură transport gratis peste graniță, iar de acolo e de ajuns o basma albă, prețul libertății.

    Mii de rusi fug,

    din Ucraina milioane, 

    Populația Rusiei 145 000 000 

    a Ucrainei 64 000 000 (-8 milioane fugiți)

    pe front nr. militari e clar și ptr. amatori 

    1. Compari cumva numărul rușilor care fug de mobilizare cu exodul copiii și femeilor care fug din calea unor criminali?

      Bai, tot ai glas? Asta e viitorul pe care il doresti? Cum crezi ca se simte cineva care e luat de pe Strada sa fie trimis in armata? Esti trol sau mai rau?

      Mai rau! Este sclav cu creierul spalat!

      Ni se prezinta in toata splendoarea ei, marea democratie rusa din octombrie. 

      Dar credeti cand e razboi si se mobilizeza,

      se poate comenta,discuta sau se pune la vot ??!! 

      Noi asa credeam ca se intampla in Rusia dupa ce ne-ai povestit de mareata Rusie

      Nu se ofera rusii sa mearga in eazboi voluntari?

    Fug un milion si restul merg la lupta

    Bine ar fi dacă s-ar înrola si ar lupta împotriva lui Putin.

    Pentru domnul Isarescu si Fonduri de investitii cat si pentru Guvern:

    Un fenomen monetar interesant urmeaza sa se repete in RUSIA!! 

    Exact ca in Romania de dupa 90 spre 98 2007. 

    Analiza mea economica pe Rusia arata ca sunt tensiuni interne economice acumulate exact ca in perioada 98-99 din romania. 

    Si cand zic exact.. chiar 99% asa ma refer!! 

    Economic Vorbind! 

    Avem asa venituri medii exprimate in nominal ruble foarte bune in raport cu 1 metru patrat imobiliar (adica supraindatorarea populatiei ca procent din gdp nu a inceput) 

    Avem venituri exprimate in grame aur ruble MIC dar in crestere treptata 

    Avem imobiliare exprimate in grame aur FOARTE FOARTE IEFTINE DAR NU MAI IEFTINE DE ACUM 7-5 ANI!! (exact ca in ROMANIA 90 spre 99) 

    Avem proces de "aderare" a rusiei la o forma de parteneriat economic (exact ca in romania) si militara!! 

    Avem exact ca in Romania 98 spre 2000 Panica Bancara si speculatia in crestere de Dollari ai cetatenilor si startul de "fuga in valuri". 

    Avem cetateni ce duc lipsa de alte bunuri si servicii; ce isi doresc alte lucruri noi; 

    Si cel mai IMPORTANT AVEM in RUSIA cetateni ce nu au speculat ca pondere IMOBILIARE CA PROCENT DIN GDP dupa spargerea crizei din 2008. 

    Rusia are o tensiune mare pregatita de CREIT BOOM si GRAME AUR IMOBILIARE BOOM!!! in timp ce DOLLARUL se va intari fata de alte valute si posibil sa mai urce o tura in expresie aur dollari daca nu vor incepe sa vanda natiile BRICS aur in timp ce vor creea masa monetara / credit simultan cu tranzactionarea si vanzarea de comoditati peguita pe aur sau pe creditul lor din sistem / pe o moneda aleasa de ei sa le reprezinte. 

    Avem incursiuni foarte foarte interesante in istoria lumii a creditului pe glob. 

    Vom asista cum se vor naste natii noi pe credit boom si cum vor cadea / disparea /transforma /alipi cele vechi. 

    Daca zona euro intra in ciclul de active financiare in grame aur prabusire atunci mancarea utilitatile si altele vor exploda in grame aur; cat si valuta celor ce vor tranzactiona bunurile respective se poate intari fata de euro. 

    Foarte intresant fenomenul ce urmeaza sa se propage... pentru ca poate semana izbitor cu fenomenul tarilor alipite la dolar si bula aurului in dolari... care sa nu uitam ca in timp ce crestea bula aurului in dollari a maturat simultan in bule de "dolari -euri si aur" in activele financiare (imobiliare metri patrati) a natiilor noi ce se alipise la jocul financiar.  

    Romania, Bulgaria, Franta, Germania... si multe alte state... au fost martore unor bule istorice de imobiliare in grame aur... cat si credit boom impachetate pe generatia cu ponderea cea mai mare de au fost "Copii" in 90!!! 

    A maturat aceasta bula financiara 2 valuri mari de generatie... pe aia din 70-80 i-a lasat incatusati supraevaluati care au speculati si nu au facut exit si pe astia noi in depresie lunga. 

    Asa cum am mai spus AURUL este REGISTRUL SUPREM!!! con vertit in tot!!! 

    El arata cand se repeta si unde pe glob /economie ciclurile lungi ale generatiilor. 

    Iar la Rusia si alte state ARE SENS: dupa analizarea interna a stocurilor fixe, a infrastructurii, a modului in care au tinut la minim costurile... chiar si transportul in comun este ramas din "timpuri"... doar pentru a "taia" datoria trecuta ca procent din gdp. 

    ROMANIA IAR SE AFLA LA COTITURA ISTORICA A EVENIMENTELOR!!! 

    Dragi politicieni, analisti si economisti va rog sa studiati bine tabla de sah a viitorului!! 

    Luati state pe glob ce formeaza "aliante" si vedeti cat aud sunt dispuse sa puna ca plata in spatele unei monede noi formate; si cata energie / petrol si comoditati. 

    Noua alianta va face un lucru usor de anticipat: VA CANIBALIZA TREPTAT MUNTELE DE DATORII A STATELOR SI VALUTELOR VECHI in timp ce alianta va creste si altele isi vor plati treptat cotizatia. 

    Alt facor observat: exista un risc ridicat sa se intre in depresii lungi de trend si productivitate continua ca forma de plata muntele de datorii ale unor state. (ca procent din gdp). 

    China se poate duce foarte usor la 150% chiar 200% datorie ca procent din gdp daca doreste sa faca expansiune militara. Sa nu uitam ca are peste 30 de milioane de barbati in putere de munca /lupta fara PERECHE FEMININA !!! Deci cum ar spune negustorii de "sclavi" de pe timpuri: "Sclavi NET ai Societatii / Imperiului" ce nu vor PROCREA sau forma FAMILII "NATURALE". 

    A vazut cineva situatia din Japonia? 

    Va rog sa faceti aceleeasi calcule de mai sus si pe Japonia unde nominal boom in viitor va duce la taiere procente bune datorie prin ardere inflationista interna si productivitate noua in crestere plus batranet cu pensii reale "Arse" ca in 2007 la noi. 

    Zicea ceva guvernatorul bancii centrale de "taieri" de datorii a unor "aliati vechi"... sa nu vorbeasca de Japonia ca atunci devine concurenta suprema Rusiei. Doar ca pana va sucii concurenta va intra tot la o forma de "foamente" dureroasa. 

    Mare atentie este deajuns sa inceapa CHINA Razboiul si trendul la multe natii actuale al GDPULUI REAL va intra pe DESCENDENT!! Ca in perioada 1915 spre 1950!!! 

    Economic: RUSIA a ales EXPANSIUNEA EXTERNA SI NU INTERNA a noii PUTERI DE CREDITARE (de a isi face credit nou pe noul trend de crestere sau dupa caz de distrugere a trendului gdp daca asta isi doreste in cazul in care vor incepe sa cada bombe si victime si pe teritoriul lor). 

    Cina se afla tot expansiune; sa vedem ce decite sa isi continuie expansiunea pe parte militara sau pe parte interna; analizand bula imobiliara ce poate livra locuinte e urmatorii 8 10 ani fara alta specula; china va incepe sa isi valorifice ciclul pe o forma de productie / productivitate de noi capacitati. Sa ne ruba nu Militara ca pondere din pib! 

    India intra si ea la masa jucatorilor plasati in viitor... si multe tari din Africa. 

    Actualele aliante vor fi puse Nato si UE vor incepe sa aiba jucatori reali de calibru!! 

    Sa vedem cum decurge jocul. 

    Uniunea europeana si tari din europa inca pierd din vedere formarea de aliante cu teritorii din africa pe parte comerciala!!! Daca europa pierde India ca alianta si Africa risca sa fie COTROPITA ECONOMIC SI MILITAR in 30- de ani!!! exact cu oboseala trendului demografic al europei!!! 

    Guvernele si bancile europei ar face bine sa termine speculatia si sa favorizeze rapid formari de familii - case si industrii noi de productie /consum pentru noii parteneri. 

    Militar nu vor castiga niciodata statele care isi DISTRUG INDUSTRIILE!!! Vor pierde ani buni in fata pericolului! 

    s c cret

    Haos in Rusia, asta e visul yankeilor.

    Momentan avem doar haos in Europa. 

    1. Va ieși lumea în stradă împotriva escrocilor.

      Sunt afișe peste tot și manifeste în cutia poștală. 

      Nu va iesi, nu te preocupa.

      Americanii vor haos peste tot

      nu ca vor ei obligatoriu!!

      sunt fortati de ciclul monetar lung al creditului si al alipirii altor valute fata de dolar. al increderii oarbe si a indatorarii unor natii fata de dolari va duce istoric la expansiune imperiu economic american (si militar). Exact... dar exact ca pe vremea imperiului roman otoman mongol... 

      Pe vremea imperiului roman expansiunea se facea cu sabia caci toate tarile aveau unitate te tranzactionare ca si anulare datorie AUR SI ARGINT. Din acest motiv tarile nu stateau legate cu forta economic mult timp caci puteau platii prin productivitate interna datoria externa si aici deranja imperiile ce trebuiau sa vina periodic la cotropiri jafuri si detronari.  

      In era tehnologiei si a balantei contabile a bancilor centrale acest lucru se face mai greu (se face inca in tarile ce au fugit ca dracu de financiarizare - adica cotropiri sitaieri de cap)... este cu mult mai simpu astazi prin datorie sa ridici sau sa prabsestinatii si valute cat si industrii. 

      eu nu spunca usa e rea sau ca rusia sau ca china... spun ce se repeta... multe imperii vor mai aparea acum fiecare cu ideologiile lor politice economice sociale... toate vor contribuii periodic la formari si distrugeri de pib ideologi economi politici industrii natii. doar un naiv crede ca nu va mai exista in viitor un alt razboi sangeros cu milioane sau sute de milioane de morti... doar un naiv. 

      Va exista in viitor o presiune uriasa.... uriasa pe natii economi pib si bondurile guvernelor ca forma de plata si sutinere 80% populatie imbatranita si 20 populatie inca productiva... doar o minune tehnologica si o politica de fier globala va putea sa tina natiilelumii legate pana vor murii in tihna si de batranete linistita (ca pondere pe glob) ultimul boom de populatie cum nu a mai vazut pamantul de la era dinozaurilor (ca si specii ce au evoluat si au dominat pamantul). 

      s c cret 

    bank of england has responded because of rears of masive massive financial crisis.

    the bank of england announced today that they will print an unlimited ammount of money to buy bonds and stop the pain of the bond market because pension funds and istitutions throughout the united kingdom could go bankrupt under the weight of margin calls. 

    am anuntat deflatia valutelor... hai cine este urmatoare... 

    oricum criza nu este sarita doar amanata. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb