Heil Putin, der Entnazifizierer!

MAKE
Internaţional / 13 - 14 februarie

Heil Putin, der Entnazifizierer!
MAKE

"...dictatorul rus este primul şef de stat de după 1945 care încearcă o reabilitare a lui Adolf Hitler", observă Cătălin Avramescu, în editorialul de astăzi din BURSA, intitulat "Repetent la Istorie", - un comentariu pe marginea interviului dat de Vladimir Putin jurnalistului Tucker Carlson.

Tocmai mă gândeam că nimeni nu a observat asta.

Avramescu scrie: "Ştiaţi cine a fost vinovat pentru declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial? Polonia! - zice tiranul de la Moscova. Noi, ceilalţi, ştiam că Germania nazistă. Putin însă a afirmat că Polonia a fost «ne-cooperativă» şi, astfel, a «forţat» Germania (termenii sunt ai lui Putin) să nu aibă nicio soluţie decât să invadeze".

Cred că observaţia merită extinsă, deoarece motivele lui Hitler în gura lui Putin sună ca motivele lui Putin; Hitler a fost forţat de polonezi să invadeze Polonia, tot aşa cum Putin a fost forţat de ucraineni (şi eventual, de NATO) să invadeze Ucraina.

Din perspectiva asta, Putin nu doar că îl reabilitează pe Hitler, ci chiar se identifică cu Hitler.

Nouă, unora dintre noi, într-adevăr, ni s-a părut că Putin se poartă ca Hitler (există comentatori care l-au poreclit "Putler") şi am crezut că astfel de comparaţii corespund celei mai rele impresii care poate fi exprimată.

Dar, iată, Putin însuşi confirmă că se poartă ca Hitler, doar că din punctul lui de vedere, ei - Hitler şi Putin - sunt exemplele pozitive, sunt victime forţate să invadeze alte ţări.

Repet, Putin este de aceeaşi părere cu noi, doar că ajunge la ea pe partea cealaltă.

Este o veste foarte proastă.

Poate fi ceva mai rău decât faptul că un fel de Hitler este instalat la butoanele uneia dintre cele două cele mai mari puteri nucleare ale planetei?

Horror!

Paradoxal, Hitler pare să fi fost ceva mai întreg la cap decât Putin, pentru că Putin, deşi se identifică cu Hitler, totuşi susţine că denazifică Ucraina.

Heil Putin, der Entnazifizierer! (În germană: "Trăiască Putin, denazificatorul!")

Am văzut analişti români cum este H. D. Hartmann, extaziaţi de "eleganţa" şi "manevrele magistrale" din discursul lui Putin.

Cozmin Guşa a scris: "Putin a uimit prin precizie, erudiţie, patriotism [...]"

Liviu Alexa a scris: "Genială mişcarea de PR [n.n. - a lui Putin] de a folosi răbdarea şi foamea audienţei timp de o jumătate de oră pentru a infuza globul pământesc cu argumentele sale despre conflictul din Ucraina, ţinând o lecţie enciclopedică de istorie a Rusiei".

Cu ocazia asta l-am găsit pe Ion Cristoiu afirmând nişte aberaţii: "Acest război nu a izbucnit din întâmplare. Acest război a fost pregătit din momentul în care Zelenski a ajuns preşedinte, da?! Cine crede că acest război putea fi evitat, se înşală. [...] De la început, înainte de a începe războiul, Zelenski a fost cel cu băţul prin gard. Misiunea lui a fost, inclusiv în Donbas, să facă orice ca acest război să izbucnească".

După care Cristoiu acreditază teza putinisto-hitleristă:

"Într-un fel, ruşii au fost forţaţi să ducă acest război".

Ion Cristoiu ignoră că Volodimir Zelenski a fost ales preşedinte în anul 2019, iar ruşii au ocupat Crimeea în anul 2014.

Ce mormăie?!

Care gard, care băţ, care Zelenski?!

Îmi amintesc cum, înainte de alegerile prezidenţiale din anul 2000, Cristoiu a declarat că îl va sprijini pe Ion Iliescu, pentru că acela se afla în inferioritate.

De atunci ştiu că reperele axiologice ale lui Cristoiu au primit, cândva, un cap în gură.

Opinia Cititorului ( 42 )

  1. Cristoiu s-a tot umflat, s-a tot umflat (in timp); la un moment era răsfățat "ardei umplut" dar apoi a început să se dezumfle și continuă atât in argumente cât și în prognozat apocalipse.

    1. Rusia este un pigmeu economic ale carei tendinte expansioniste o vor transforma de fapt in vasalul Chinei. Le doresc mult succes. La care resurse naturale are Rusia, Putin, daca avea ceva in cap, putea sa o transforme intr-o super-putere economica. Acum este prea tarziu, frustratul de la Kremlin a ales calea razboiului... Mare dreptate aveau colegii din KGB cand i-au pus porecla ”Chistoc”.

      Brian Taylor, un expert american in stiinte politice, despre adevaratul mesaj al lui Putin din interviul cu ”catelusul” Tucker: ”Vrea sa submineze sustinerea Occidentului pentru Ucraina”.

      Am vazut si in Romania, o multi de articole defetiste ale unor autori cu ”pretentii”, care incearca sa submineze sustinerea Occidentului pentru Ucraina. Din pacate, antivaccinistii s-au transformat in pro-putinisti.  

      Fostul presedinte al Mogoliei a dat cel mai tare raspuns, si cu mult umor, la tembelismele si contorsionismul pseudo-istoric al caporalului Putin. Mongolia a avut cel mai mare imperiu acum 600 de ani, care a inclus si toata China si aproape toata URSS, ”dar nu va faceti griji, noi suntem o natiune pasnica” :)

      "I have sat with him on many occasions. He despises differences and competition. Putin fears a free Ukraine. As a deep narcissist, he could not afford to see more successful and prosperous neighbors", a mai spus presedintele Elbegdorj.  

      Toate ca toate, dar chestia asta cu antivaxeri=putinisti m-a uimit. Câtă perspicacitate!

      Doar că e impropriu spus vaccin. E un ser experimental, numit de unii zeamă vax:) 

      Hm, are și ceva efecte adverse, la fel ca și acest război nenorocit.

      Cei anti bazați pe informații nu pot fi intoxicați de propagandă, fie ea și putiniana sau Slava Ukr. Au anticorpi și imunitate naturală:) la așa ceva. 

      Un sâsait si atât!

      Da, m-a socat si pe mine cat de repede antivaccinisti au trecut la pro-putinism desantat. Cred ca prea multe teorii ale conspiratiei au epuizat neuronul si bunul simt...

      Poate ca eu nu sunt prea perspicace, dar inteleptul ch arlie Munger, colegul si prietenul lui Warren Buffett, a explicat foarte clar cam cum vine treaba cu antivaccinistii:  

      ”I don’t like big chunks of the country going crazy. And I would argue that the anti-vaxxers are somewhat crazy. It isn’t zero risk in vaccination, it’s just that it’s so much safer to be vaccinated than not vaccinated, and it’s so much more considerate to your fellow citizens. So it’s a massive kind of ignorance that 30% of the people have. And of course, it isn’t good.”

      Vorba lui Munger, nu ma mira faptul ca tot soiul de tipi destepti lanseaza intentionat petarde pro-putiniste, dar ma sperie faptul ca peste 30% din populatie crede in cretinismele astea. 

      Eu am zis ironic ca e perspicace să crezi că antivaxerii sunt și putinisti.

      Eu sunt aprig anti in cazul experimentelor cu Arnm pe corpul meu și nu am trecut la putinism.

      Sunt neutru ca elvetienii:) 

      Domnule, sa ramai neutru in fata uciderilor de copii, femei si batrani - de civili, in general - in fata violurilor, a torturilor, a distrugerilor de bunuri si furturikir, in fata agresarii unei intregi tari, ei bine, aceasta "neutralitate" se numeste putinism.

      Am crezut ca, in pofida bancurilor proaste pe care le spui, totusi de duce mintea. 

      M-am inselat.  

      Esti maciuca!

      Domnule indignat, eu sunt neutru la propagandă. Orice om normal deplânge moartea unor oameni nevinovați, indiferent unde sunt războaiele din lumea asta.

      Ești bâta și labil emoțional. Nu înțelegi nimic. Numai bun de apt combatant intr-un război care nu e al nostru. 

      Un Oarecare necinstit.

      Citez: "nu am trecut la putinism". 

      Asta nu inseamna "sunt neutru la propagandă". 

      De ajuns! 

      Ai aratat si ce (nu) poti si ce caracter (nu) ai. 

      Nu-ti mai raspund, scena este a ta, toata.

      Poti sa spui prostii la nesfarsit (altceva nici nu poti). 

      it is not a free ukr, what is he talking about?

      Free of bolshevism. Putler nu prea are trecere prin Ucraina, politica sovietului e moartă în coteț, un fel de Piața Universității versus Vaslui în ianuarie 1990.

    Putler, Hitler, bla, bla Polonia a fost de vina, bullshit, bullshit, alt bla bla, ca sa justifice un comportament pe care il vezi la orice animal cand deschizi National Geografic: lupta pt teritorii, pt femele, pt mancare. Uite ce au facut soldatii rusi in Ucraina: au acaparat teritorii, au violat femei, au furat grau si ce s-a mai putut fura. Vrei explicatia, lasa minciunile lui putler, uita-te la orice emisiune cu animale. Ala e adevarul. Am evoluat, in sensul ca nu ne mai luptam cu dinti si gheare, sau bate si pietre ci cu arme sofisticate. Asta-i toata evolutia umana. A si explicatiile, alta evolutie :)) ca inainte nu dadea nimeni "explicatii".

    Gusa, Hartman, Alexa, Cristoiu, ce adunatura, o parte dintre ei vorbesc la un post de radio (Gold), nici intamplator nu spun ceva corect, indiferent de subiect. Merita ascultati, cum busola arata exact Polul Nord, ei iti arata drumul pe care sa nu mergi.

    Ce star international a devenit Putin,

    in toata media zilnic e pe prima pagina,

    cred ca Zelenski se va supara foarte tare  

    1. E un pic prea devreme că să mai poată fi digerat încă un Hitler în aceeași sută de ani

      Prostia omenească își face treaba ireproșabil. 

    Foarte bun articolul!

    Bravo si multumesc! 

    1. Si daca ar fi de fapt o dezinformare? Ce ai face atunci?

      In cazul acestui articol nu incape "ca poate ca da, poate ca nu", pentru ca, in interviu, Putin a facut afirmatiile comentate aici. Deci, cred ca nu prea stii ce-i aia dezinformare.

    ... a fost o disputa teritoriala pe o provincie izolata ... desigur in cancel culture nimeni nu pomeneste de chamberlain ...

    Am sa ofer aici, gratuit, opinia mea despre ce a spus de fapt Putin. Fara scoateri din context si interpretari dincolo de ce transmit cuvintele lui.

     

    "So, before World War II, Poland collaborated with Hitler and although it did not yield to Hitler’s demands, it still participated in the partitioning of Czechoslovakia together with Hitler. As the Poles had not given the Danzig Corridor to Germany, and went too far, they pushed Hitler to start World War II by attacking them. Why was it Poland against whom the war started on September 1, 1939? Poland turned out to be uncompromising, and Hitler had nothing else to do but start implementing his plans with Poland. " 

     

    "Inainte de Al Doilea Razboi Mondial, Polonia a colaborat cu Hitler si, desi nu a acceptat cererile lui Hitler, totusi a participat alaturi de Germania Nazista la partitionarea Cehoslovaciei. Referitor la cererile lui Hitler privind orasul port Danzig (eminamente si complet german, dar oras Liber sub egida Ligii Natiunilor pe care Polonia doar il administra, nota mea), polonezii au continuat sa le respinga, si au mers prea departe provocandu-l pe Hitler sa inceapa Al Doilea Razboi Mondial prin atacarea lor. De ce Hitler a atacat intai Polonia (nota mea, care era pe atunci profund anti-cominternista si un aliat chiar natural al nemtilor ca doctrina politica, de unde si oferta de alianta din partea lui Hitler)? Polonia s-a dovedit incapabila de negocieri si Hitler nu avea nimic mai bun de facut decat sa isi implementeze planurile de razboi impotriva Poloniei". 

    Doar rau-voitorii citesc in aceste randuri ca Polonia este vinovata de pornirea razboiului. Textul scrie doar ca Polonia este vinovata de o atitudine provocatoare fata de un regim militar care totusi facea niste revendicari legitime referitoare la Danzig, un oras Liber, nu polonez. Atat am avut de spus, restul este caragialism. 

    1. Textul pe care il citezi este o interpretare subiectivă a evenimentelor istorice și conține unele afirmații care nu sunt complet adevărate, astfel că invocarea acestui discurs al lui Putin, in opozitie cu articolul pe care il comentăm, este o încercare de dezinformare echivalentă cu cea a lui Putin.

      Afirmația că Polonia a colaborat cu Hitler înainte de Al Doilea Război Mondial este falsă. Polonia și Germania Nazistă au avut relații tensionate și, de fapt, Polonia a refuzat să satisfacă cererile expansioniste ale lui Hitler în ceea ce privește teritoriile poloneze. 

      Referința la participarea Poloniei la "partitionarea" Cehoslovaciei este inexactă. Polonia nu a participat la partitionarea Cehoslovaciei, iar teritoriile cedate de Cehoslovacia Germaniei în 1938 au fost realizate în principal în urma Acordului de la München, în care Polonia nu a fost implicată. 

      Descrierea Orașului Liber Danzig ca "eminamente și complet german" este subiectivă și nu ia în considerare complexitatea istorică și etnică a regiunii, care a fost un obiectiv de dispută între Polonia și Germania. 

      Acuzația că Polonia a provocat Al Doilea Război Mondial prin refuzul de a satisface cererile lui Hitler este o interpretare tendențioasă a istoriei. Hitler a avut planuri expansioniste și agresive care depășeau cererile referitoare la Danzig și, în cele din urmă, a folosit refuzul Poloniei ca pretext pentru a declanșa războiul. 

      În concluzie, textul conține elemente de adevăr, cum ar fi tensiunile dintre Polonia și Germania înainte de Al Doilea Război Mondial, dar prezintă o perspectivă distorsionată și incompletă asupra evenimentelor istorice.

      Ce reper Zero se ia. Transilvania lui Decebal , cea a lui Mihail Viteazul sau cea a lui Fsrdinand

      stimate cititor, va invit sa va informati cum Polonia si Ungaria au luat bucati din Cehoslovacia in toamna lui 1938 la pachet cu anexarea regiunii sudete de catre Germania ca urmare a negocierilor de la Munchen. In plus, intrucat Cehoslovacia a comentat, a fost pusa la colt cu nervozitate de Franta si Anglia ca sa accepte chestiunile astea, cu scopul de a salva pacea europeana (cei doi nu puteau accepta sa le fie sabotata 'pacea' de la Munchen de catre o natiune nestrategica in opinia lor). O carte buna care descrie evenimentele astea este 'The Rise and Fall of the 3rd Reich' de William L. Shirer, care era prezent la Berlin in acele zile in calitate de corespondent si care a avut acces la arhivele germane dupa razboi.

      PS nu va lasati prostiti de propaganda lui Putin dar sa fim putin unbiased din punct de vedere istoric, istoria e scrisa in mare parte de invingatori. Nici vesticii nu's chiar usa de biserica si au multe crime gratuite la activ in razboiul contra Axei (ex bombardamentele civile 'carpet bombing' asupra Hamburg, Leipzig, Tokyo - 100k civili morti doar la Tokyo) dar sistemele politice occidentale si presa relativ libera sunt singura solutie realista spre deosebire de dictatura intunecata a KGB-istilor lui Putin.  

      Ceea ce spui, sub pretenția că livrezi "informatie", este o privire subiectivă asupra evenimentelor istorice, care include elemente de adevăr, dar și interpretări și judecăți personale.

      Este adevărat că în toamna lui 1938, Polonia și Ungaria au primit părți din Cehoslovacia în urma Acordului de la München, în timp ce Germania Nazistă a anexat regiunea Sudetenland. Aceste acțiuni au fost rezultatul negocierilor de la München, care au avut loc între Franța, Regatul Unit, Germania Nazistă și Italia fascistă. 

      Totuși, afirmația că Polonia și Ungaria au "luat bucati din Cehoslovacia" poate fi interpretată ca fiind tendențioasă. Polonia și Ungaria au obținut regiuni cu populații etnice care doreau să se alăture țărilor lor respective, iar aceste acțiuni au fost realizate cu sprijinul puterilor occidentale, în special Franța și Regatul Unit.

      Descrierea Cehoslovaciei ca fiind "pusă la colț cu nervozitate de Franța și Anglia" pentru a accepta cedările teritoriale este subiectivă și nu reflectă complet contextul diplomatic al acelor evenimente. Cehoslovacia a fost sub presiune și a fost exclusă din negocierile de la München, dar a fost fără îndoială un act de realpolitik în contextul timpului și a situației geopolitice din Europa în acea perioadă. 

      Rezumat din Mein Kampf:

      El (Hitler)considera ca omenirea este alcatuita pe baza unei ierarhii valorice a raselor si ca viata nu reprezinta nimic altceva decat supravietuirea celor adaptabili. Credea cadarwinismul social are nevoie de lupta intre rase, intocmai cumanimalele se lupta pentru hrana si pentru mentinerea puritatii rasei,astfel incat cei puternici de sangele celor slabi. Poporul de stapani(Herrenvolk) era de rasa ariana, alcatuit bla bla.. din nemti.  

      Mai incolo detaliaza cum nemtii au nevoie de "spatiu vital" si il vor cuceri, inclusiv pe Rusia, care are multe resurse de care Germania are nevoie. 

      Deci gandeste-te logic, la unu care considera ca suntem animale si cel puternic ia teritorii/resurse de la cel slab, ce poti sa-i faci sa "nu-l provoci"? N-ai ce. Simplul fapt ca ai ceva ce el vrea, e o provocare. 

      ...

      Mno, citeste-o si te vei convinge. Am in familie un fan Hitler, si am vazut la el cartea Mein Kampf. Am luat-o si am citit-o. E exact asa cum am scris.

      Hitler avea nevoie de resurse pentru razboi, iar Cehoslovacia avea asa ceva. La fel si Austria. Acesta e scopul pentru care le-a anexat Hitler. Razboiul nu putea fi oprit. Restul sunt pretexte.

      Scopul scuză mijloacele atât doar că aici era vorba despre mijloace, furt, crimă, Hitler, Putler.

      Mijloacele stigmatizeaza scopul.

      cine are impresia ca e un loc unde se respecta principiul concurentei loiale si valoarea companiei reprezinta intr adevar performanta economica este un idealist de care avem nevoie pentru a celebra iubirea pura de Sfantul Valentin , insa nu este barbatul cu care sa te casatoresti deoarece nu va fi in masura sa-si intretina familia cu astfel de ganduri frumoase...

    Așa cum am mai scris în comentariul la editorialul precedent al lui Make, Putin nu a prezentat neapărat o istorie falsă, ci mai degrabă și-a tras spuza pe turta lui. Propagandă clară.

    Istoria nu este o disciplină exactă în culori alb și negru, se poate întinde ca o gumă de mestecat în avantajul sau dezavantajul altora. 

    Demografia intr-o zonă sau alta este esențială. 

    Cât despre Danzig sau Gdansk, datele istorice sunt prezentate sec pe Wikipedia. Danzigul a fost oraș prusac și după aceea declarat liber, autonom. După primul război mondial.

    Capodopera lui Gunther Grass, Toba de Tinichea, prezintă extraordinar la un moment dat atmosfera din timpul ocupării orașului de către naziști. La fel și filmul făcut după carte  

    1. Diferenta dintre o istorie propagandistica si una falsa este identica cu diferenta dintre manipilare si minciuna. Adica, da, este o diferenta, dar ea e nula.

      sunteti extraordinar in corelatia care ati facut-o cu Blechtrommel , este absolut in film care nu trebuie ratat, atat prin prestanta maestrului Mario Adorf cat si prin scenariul bazat pe cartea respectiva. Chiar ar trebui sa fie difuzat pentru a atenua putin exacerbarile de o parte si de alta prin a intelege ulterior ce a reprezentat razboiul pentru omul de rand.

    Ieri fostul presedinte al Mongoliei a publicat niste harti in care erau comparate Imperiul Mongol si cel Roman cand erau la maximul dimensiunilor. Teoretic Italia ar trebui sa ceara revenirea la granitle alea a intregii Europa (mai putin Suedia Norvegia Finlanda ) iar Mongolia sa ceara toata Asia si China. Traim in secolul XXI si respectam granitele si legile de acum nu cele din secolul X sau XIV.

    1. Unii respecta legile numai de frica politiei. Asta e tristul adevar. Jandarmul mondial e slab si batran iar infractorii isi fac de cap.

      Asta s-ar intampla si in societate, la nivel mic, fara politie, jandarmi. Cel puternic ar lua de la cel slab, casa, nevasta, masina, copiii , orice. Haos. 

    Rusii sunt artisti la falsificare : si nu pentru ca ceilalti nu s-ar preta ; dar la ei nimeni nu combate , in alte parti ti se mai poate da peste nas cand sari calul. In Rusia iti pierzi libertatea , iti pierzi viata , tatucul decide de unde si cand rasare soarele.

    Superba analiza.

    Am citit de la voi transcriptul doar din pura curiozitate. 

    Nu aveam asteptari de la locatarul de la Kremlin. 

    Tot ce spune este minciuna si dezinformare. 

    Dar sa mai si fii de acord cu ce spune?

    E prea mult! 

    Pierzatorul este intotdeauna de vina. "Trebuie sa cucerim aceste pamanturi, apoi vom gasi istorici care vor dovedi ca au fost dintotdeauna ale noastre" Napoleon, la invadarea Rusiei. Pana in 1990, de crimele de la Katin erau vinovati nemtii, acesti hitleristi nemernici. Pana azi, crimele de la Balti, din 1944, nici nu exista. Adevarul e ce zice stapanul ca e....

    Am vazut pe YouTube interviul, nu pare grav bolnav cum se zice prin unele articole.

    1. Si eu am vazut interviuri cu criminali in serie care par surprinzator de normali. In fapt dupa ce sunt prinsi toti cunoscutii lor sunt socati pt ca "parea a nice guy". Sunt psihopati asa de priceputi in a fenta oameni de nu-ti vine sa crezi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb