HIDROELECTRICA NU MAI ARE CONDUCERE EXECUTIVĂ Ministerul Energiei: "Fondul Proprietatea generează blocaje în activitatea Hidroelectrica"

A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iunie 2017

Ministerul Energiei: "Fondul Proprietatea generează blocaje în activitatea Hidroelectrica"

Potrivit legii, competenţele directoratului nu pot fi delegate decât unui alt membru al directoratului

----------

Actualizare 14:20

Ministerul Energiei, în calitatea sa de acţionar majoritar la "Hidroelectrica", îşi exprimă public îngrijorarea, într-o scrisoare deschisă, în legătură cu posibilele pierderi financiare ale companiei, "ca urmare a blocajului ce se prefigurează la nivelul managementului celei mai mari companii energetice de stat din România".

Mandatele actualilor membri ai Directoratului "Hidroelectrica" au expirat începând cu data de 25 iunie, compania funcţionând în ultimele două zile fără acest for de conducere.

Ministerul Energiei susţine: "În această situaţie de dezechilibru s-a ajuns ca urmare a refuzului constant al reprezentantului Fondului Proprietatea de a participa la şedinţele Consiliului de Supraveghere (CS), programate anterior datei de 25 iunie 2017. Pe ordinea de zi a întrunirilor CS au figurat propunerile de completare a numărului de membri ai CS şi de numire a membrilor Directoratului Hidroelectrica".

Potrivit Legii 31/1990 şi a statutului "Hidroelectrica", o decizie a CS se poate lua în prezenţa a minimum cinci membri din totalul de şapte, condiţie pentru asigurarea cvorumului.

În prezent, în urma demisiei a doi membri, în CS activează doar cinci membri.

Ministerul precizează: "Astfel, prezenţa reprezentatului Fondului Proprietatea în CS este absolut necesară pentru asigurarea cvorumului de şedinţă, în vederea numirii membrilor Directoratului. În lipsa cvorumului în CS cauzat de neprezentarea membrului FP, Ministerul Energiei, în calitate sa de acţionar majoritar al Hidroelectrica, a propus o nouă soluţie pentru depăşirea acestei situaţii de impas. Astfel, cea mai recentă soluţie avansată de acţionarul majoritar a fost organizarea AGA pentru ocuparea posturilor vacante din CS, în conformitate cu prevederile Art. 121 din Legea 31/1990. Şi de această dată, Fondul Proprietatea a respins soluţia Ministerului Energiei de normalizare activităţii companiei Hidroelectrica".

Potrivit ministerului Energiei, activitatea Directoratului are un impact major asupra performanţelor tehnice, economice şi financiare ale "Hidroelectrica". În plus, Directoratul reprezintă compania de stat în relaţia cu terţii şi aprobă contracte, inclusiv cele de comercializare a energiei electrice pe bursă, de investiţii şi mentenanţă etc.

"Ca atare, Ministerul Energiei solicită Fondului Proprietatea, şi pe această cale, să îşi exercite calitatea de acţionar al Hidroelectrica şi să contribuie, alături de statul român, la deblocarea situaţiei din companie", se mai arată în scrisoare.

Ministrul Energiei a transmis către "Fondul Proprietatea" (FP) o adresă, în 23 iunie 2017, prin care a comunicat către FP faptul că reprezentantul lor în CS "Hidroelectrica" nu a venit la sedinţă şi că astfel există riscul de blocaj.

În 26 iunie 2017, Ministerul Energiei a transmis FP o altă adresă, prin care a cerut FP să îşi dea acordul pentru convocarea AGOA.

Răspunsul FP la această a doua adresă a venit în aceaşi zi, adică în 26 iunie 2017, prin care FP a transmis că nu este de acord.

(S.A.)

------------

Actualizare 11:42 Acţionarii "Hidroelectrica" vor să numească doi membri provizorii în Consiliul de Supraveghere

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor "Hidroelectrica" a fost covocată de către Directoratul companiei pentru data de 18 iulie, primul punct pe ordinea de zi vizând numirea a doi noi membri provizorii în Consiliul de Supraveghere, potrivit convocatorului Adunării.

Mandatul celor doi membri va fi de doar o lună, el urmând să expire la 19 august. Totodată, AGA urmează să aprobe remuneraţia noilor membri, precum şi forma contractului de mandat ce va fi încheiat cu aceştia.

Pe ordinea de zi a AGA figurează şi "informarea acţionarilor privind cesionarea, în favoarea consorţiului BRD-ING Bank a unor contracte de vânzare-cumpărare de energie electrică în sumă de 56 de milioane de lei pentru completarea garanţiilor până la valoarea de 110% din suma trasă din credit conform contractului de credit 797/07.04.2015".

În prezent, Consiliul de Supraveghere al "Hidroelectrica" mai are doar cinci membri, din şapte, cât prevede actul constitutiv.

(S.A.)

------------

Mandatele conducerii executive a Hidroelectrica - Ovidiu Agliceru, Petronel Chiriac şi Iulian Tudor - au expirat pe 25 iunie, după ce au fost prelungite cu o lună de zile pe 25 mai, iar Consiliul de Supraveghere provizoriu al companiei nu a reuşit, vineri, să voteze încă o prelungire.

Gabriel Dumitraşcu, fost şef al Oficiului Participaţiilor Statului, a declarat: "Hidroelectrica a rămas fără conducere. Mai pe înţeles, începând de azi (n.r. ieri), directorii nu mai au contract de mandat şi Consiliul de Supraveghere nu mai poate lua decizii din lipsă de cvorum (după ce doi membri au demisionat, iar reprezentantul Fondului Proprietatea boicotează şedinţele). Există risc de blocaj al activităţii companiei. Cine îşi asumă ofertele de vânzare şi cumpărare a energiei? Nu se mai fac tranzacţii?".

Potrivit legii, competenţele directoratului nu pot fi delegate decât unui alt membru al directoratului. În aceste condiţii, Hidroelectrica se află într-un vid de conducere.

Consiliul de Supraveghere (CS) provizoriu al Hidroelectrica ar fi trebuit să convoace Adunarea Generală a Acţionarilor, cu o lună înainte, ca să completeze cele două locuri rămase vacante în CS, după plecarea lui Liviu Nistoran şi a lui Gheorghe Gabriel Gheorghe, şi ulterior noul CS să numească sau să prelungească mandatul directoratului.

Însă CS nu s-a grăbit să convoace AGA la timp şi a cerut ajutorul acţionarului minoritar - Fondul Proprietatea - pentru convocarea de urgenţă a AGA, având nevoie de 100% participare. Se pare, însă, că FP nu a dat curs cererii CS Hidroelectrica, potrivit unor surse din piaţa de energie, ceea ce a dus la blocajul existent.

Recent, Consiliul de Supraveghere (CS) al Hidroelectrica nu s-a putut întruni pentru a-l înlocui pe CFO-ul Petronel Chiriac cu Adrian Volintiru, aşa cum propusese Andreea Negru, deoarece şedinţele nu au avut cvorum, din cauză că Oana Truţă, reprezentantul Fondului Proprietatea în CS, a absentat, potrivit unor surse din piaţă.

La începutul săptămânii trecute, Fondul Proprietatea a solicitat revocarea, într-o viitoare AGA, a celor patru reprezentanţi ai Ministerului Energiei rămaşi în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, după demisiile lui Gheorghe Gabriel Gheorghe şi lui Dorin Liviu Nistoran, FP aducând acuzaţii grave CS-ului producătorului de energie.

Fondul a precizat că cererea de convocare a AGA este determinată de faptul că respectivii membri ai Consiliului nu s-au opus la propunerea Andreei Negru Ciobanu ca, în mod arbitrar, domnul Petronel Chiriac, membru al Directoratului, să fie înlocuit cu domnul Adrian Constantin Volintiru, fără a implementa mai întâi un proces transparent de selecţie. Ministerul Energiei şi Andreea Negru nu au reacţionat, oficial, după acuzaţiile FP.

Producătorul de energie Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni ale anului 2017 un profit brut de 743,7 milioane de lei, cu 154,6 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând o creştere cu 26%, potrivit companiei.

Cifra de afaceri înregistrată în primele cinci luni ale acestui an a fost 1,436 miliarde de lei, faţă de 1,296 miliarde de lei în perioadă similară a anului trecut, crescând cu 11%, a mai precizat compania.

"Performanţele Hidroelectrica în condiţii hidrologice deficitare, exprimate prin cifră de afaceri şi profitul brut, sunt mai bune decât în perioadă similară a anului 2016 şi reflectă măsurile de eficientizare continuate de societate", se arată în comunicatul Hidroelectrica.

Producţia la cinci luni 2017 a fost de de aproximativ 6,5 TWh, faţă de 7 TWh realizaţi în aceeaşi perioadă a anului 2016.

Acţionarii Hidroelectrica au decis la începutul lunii iunie acordarea de dividende în valoare totală de 1,035 miliarde lei, reprezentând 90% din profitul net distribuibil înregistrat anul trecut, care s-a ridicat la 1,22 miliarde lei.

Producătorul de energie a încheiat primul trimestru cu un profit brut de 482 milioane lei, cel mai mare câştig trimestrial obţinut până acum de companie, cu 100 milioane lei mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, a declarat, directorul general al Hidroelectrica, Ovidiu Agliceru, care a precizat că societatea dispune de lichidităţi de peste 2,7 miliarde lei (circa 600 milioane euro) în bănci.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. FP ar trebui sa-si explice pozitiile, altfel poate fi acuzat de subminarea activitatii.

    1. FP cu oana truta ii vor tot pe Agliceru , Tudor si Petronel , pentru ca au maximalizat profiturile , aducand bani grei.

      DAR ........ 

      1. Nu au cumparat salopete de 3 ani , banii de salopete i-au trecut la profit 

      2. Nu au facut reparatii , banii de reparatii i-au trecut pa profit , 

      3. Nu au facut investitii , banii de investitii i-au trecut la profit , 

      CONCLUZIA 

      S-a furat profitul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb