Preşedintele Federaţiei Sindicale Înfrăţirea, Adrian Damian, a declarat, ieri, că societatea Hidromecanica SA Braşov riscă să intre în faliment, deoarece patronatul nu a mai achitat o rată din preţul companiei. "Potrivit unui ordin comun al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi Ministerului Finanţelor, companiei Hidromecanica îi erau şterse datorii către bugetul statului şi penalităţile produse de acestea, în cazul în care patronatul îşi respecta obligaţia de a achita la timp ratele", a explicat Damian.
Potrivit sursei citate, până acum patronatul a achitat 27 de milioane de lei şi mai are de plătit până la finele anului câte un milion de lei lunar. "Acum, din cauza faptului că rata pe luna iulie nu a fost achitată, cei de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vor să pună deja în spatele societăţii acele debite şi penalităţi, ceea ce va însemna sfârşitul societăţii", a explicat Damian. Acesta a declarat că a luat legătura cu conducerea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi a reuşit să "blocheze", pentru moment, intenţia ANAF.
Muncitorii de la compania Hidromecanica îşi negociază, în aceste zile, contractul colectiv de muncă, operaţiune îngreunată de faptul că transferul acţiunilor de la Lucian Gârbacea, decedat în urmă cu aproximativ două luni la o cursă automobilistică, cel care a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni, către familia acestuia nu a fost încă realizat. "Am mai rămas 271 de muncitori, dintre care doar aproape 100 lucrează, restul fiind în şomaj tehnic", spune viceliderul Sindicatului Hidroforţa, Dumitru Miron.
Muncitorii au mai fost în şomaj tehnic, în baza Ordonanţei 28/2009, timp în care societatea nu a plătit taxe şi impozite pe salariu. "Ne cheamă prin rotaţie la muncă. Noi suntem la dispoziţia conducerii", a explicat Miron.
Muncitorii se tem că autorităţile urmăresc o lichidare a societăţii pentru a vinde unul dintre cele mai importante active ale companiei - un teren de peste 40.000 de metri pătraţi situat în Centrul Civic al Braşovului, suprafaţă care a fost mult timp în "vederile samsarilor imobiliari".
Începând de la 1 iulie 2009 contractele de muncă ale unui număr de 30 de persoane sunt întrerupte temporar pe o perioadă de şase luni, "restul salariaţilor asigurând finalizarea comenzilor în derulare şi a posibilelor noi comenzi". Pe durata suspendării contractelor, cei 30 de muncitori vor primi 75% din salariul de bază.