Hodorkovski, găsit vinovat de fraudă şi evaziune

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 mai 2005

Mihail Hodorkovski, fostul director al companiei petroliere "Iukos" şi odinioară cel mai bogat om din Rusia, a fost găsit vinovat, ieri, de o instanţă din Moscova, de furt, fraudă, neres-pectarea unui ordin judecătoresc şi evaziune fiscală. Procesul lui Hodorkovski a început în urmă cu 11 luni, acesta aflîndu-se în arest încă din octombrie 2003. Analiştii spun însă că procesul este unul politic, cunoscut fiind faptul că acesta a fost un susţinător de seamă şi finanţator al opoziţiei. Totodată, statul rus a urmărit să pună mîna pe compania lui Hodorkovski, iar la finele anului trecut principala divizie producătoare a grupului "Iukos", "Iuganskneftegaz", a fost cumpărată de societatea de stat "Rosneft".

Hodorkovski ar putea primi pedeapsa cu închisoarea pe zece ani, iar sentinţa va fi pronunţată în zilele care urmează.

Ruina bate la uşa "Iukos"

Compania petrolieră rusă de stat "Rosneft" a cîştigat, la finele săptămînii trecute, procesul intentat grupului "Iukos", de la care a cumpărat, în decembrie 2004, divizia de producţie "Iuganskneftegaz". "Rosneft" a solicitat daune de 62,4 miliarde de ruble (2,2 miliarde de dolari) de la "Iukos", iar în această situaţie se pare că guvernul va pune sechestru pe cîmpurile petroliere pe care le mai deţine "Iukos" - odinioară cel mai mare exportator de ţiţei brut din ţară.

Victoria "Rosneft" a venit într-un moment în care procurorii din cazul "Iukos" au anunţat că vor lansa noi acuzaţii împotriva lui Mihail Hodorkovski, fostul director al companiei.

Acţiunea cîştigată săptămîna trecută de "Rosneft" este doar una din cele trei intentate grupului "Iukos", acţiuni prin care solicită peste 12 miliarde de dolari despăgubiri pentru modul în care acesta a gestionat activitatea "Iuganskneftegaz".

După anunţul privind procesul pierdut de "Iukos", acţiunile companiei au scăzut cu 7,6%, fiind cotate la 14,7 ruble. De la declanşarea scandalului "Iukos" (octombrie 2003), valoarea de piaţă a companiei a scăzut cu 97%, în prezent situîndu-se la 1,2 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb