"HSBC" lansează o emisiune de acţiuni de peste 17 miliarde dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 martie 2009

"Goldman Sachs Group" Inc. şi "JPMorgan Chase & Co." conduc un grup de bănci care au subscris la vânzarea de acţiuni HSBC, garantând că vor cumpăra toate acţiunile pe care investitorii nu le vor dori.

"Goldman Sachs Group" Inc. şi "JPMorgan Chase & Co." conduc un grup de bănci care au subscris la vânzarea de acţiuni HSBC, garantând că vor cumpăra toate acţiunile pe care investitorii nu le vor dori.

"HSBC Holdings" Plc, cea mai mare bancă din Europa, vrea să obţină 12,5 miliarde de lire sterline (17,7 miliarde de dolari), printr-o emisiune de acţiuni cu drept de subscriere, ca să-şi majoreze capitalul.

Banca britanică elimină 6.100 de locuri de muncă şi închide, în următorii cinci până la şapte ani, diviziile de împrumuturi de consum HFC şi "Beneficial" din SUA.

HSBC urmează să vândă acţiuni la un preţ de 254 pence fiecare, iar investitorii existenţi pot să cumpere cinci titluri pentru fiecare 12 acţiuni deţinute, potrivit anunţului făcut, ieri, de bancă.

Emisiunea de drepturi va ridica procentul de capital Tier 1 al HSBC (care măsoară soliditatea financiară) cu 1,5%, la 9,8%.

"Astăzi, HSBC este o bancă bine capitalizată, lichidă şi profitabilă", a declarat preşedintele instituţiei, Stephen Green.

În 2008, câştigul net al băncii a fost de 5,73 miliarde de dolari, comparativ cu 19,1 miliarde de dolari în 2007. Analiştii aşteptau mai mult: 13,6 miliarde de dolari. HSBC obţine peste 75% din profit pe pieţele emergente.

Banca a redus dividendul pe anul trecut cu 29%, la 64 de cenţi pe acţiune.

În America de Nord, HSBC a înregistrat pierderi brute de 15,5 miliarde de dolari, faţă de un profit de 91 milioane de dolari în 2007. HSBC va închide majoritatea sucursalelor sale din SUA. Banca are 800 de unităţi în Statele Unite, unde va păstra doar operaţiunile cu credit card-uri.

În Europa, câştigul impozabil a crescut la 10,9 miliarde de dolari, de la 8,6 miliarde în anul precedent. În Hong Kong, unde banca obţine venituri importante, profitul s-a redus la 5,46 miliarde de dolari, de la 7,34 miliarde. În res­tul Asiei, câştigurile băncii au sporit la 6,47 miliarde de dolari, de la 6,01 miliarde.

Niciunul dintre directorii executivi ai HSBC nu va primi bonusuri pentru 2008.

Deşi HSBC şi-a constituit provizioane de peste 53 de miliarde de dolari în ultimii trei ani, ca să acopere creditele neperformante, a evitat să apeleze la fonduri guvernamentale, aşa cum au procedat "Royal Bank of Scotland Group" Plc şi "Lloyds Banking Group" Plc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb