Hub regional în ţara noastră pentru pregătirea piloţilor pentru avioanele F16

G.M.
Politică / 6 iulie 2023

Hub regional în ţara noastră pentru pregătirea piloţilor pentru avioanele F16

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat astăzi constituirea în ţara noastră a unui hub regional de pregătire a piloţilor români şi ucraineni pentru manevrarea avioanelor de luptă F16, se arată în comunicatul de presă emis de Administraţia Prezidenţială.

"În cadrul şedinţei CSAT a fost analizată şi implicarea României într-un proiect transatlantic nou, şi anume crearea în ţara noastră a unei facilităţi de instruire a piloţilor pentru operarea avioanelor F-16. Împreună cu alţi aliaţi şi cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloţilor care vor zbura pe aceste avioane. Aici vor fi pregătiţi piloţii români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior şi participării piloţilor din statele aliate şi partenere NATO, inclusiv din Ucraina. Acest hub regional de instruire va acoperi cerinţele de pregătire din partea aliaţilor şi a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziţionarea ca lider regional în domeniul instruirii piloţilor F-16, contribuind astfel la creşterea coeziunii, demonstrarea unităţii şi întărirea posturii de descurajare şi apărare euroatlantică", se precizează în comunicatul de presă.

În cadrul şedinţei, preşedintele Klaus Iohannis a primit de la plenul CSAT mandatul de a readuce în prim-planul Summitului NATO ce va avea loc în 11 şi 12 iulie la Vilnius, Lituania, aspecte care ţin de securitatea regiunii Mării Negre, precum şi necesitate luării unor decizii suplimentare privind descurajarea şi apărarea pe Flancul Estic, de natură să marcheze o etapă importantă în ce priveşte adaptarea militară pe termen mediu şi lung şi care se referă la asigurarea forţelor, capabilităţilor, planurilor şi structurilor necesare unei Apărări Înaintate eficiente, coerente şi unitare pe întregul Flanc Estic.

"România este pregătită să contribuie la efortul aliat atât din postura de stat gazdă al unor structuri multinaţionale NATO, cât şi prin suplimentarea la 2,5% din PIB pentru Apărare, începând cu acest an.

(...) România a fost şi va continua să fie un susţinător activ al aspiraţiilor euroatlantice ale Kievului, (...) şi va continua să acorde atenţie specială şi să încurajeze menţinerea angajamentului sporit al aliaţilor în raport cu partenerii vulnerabili din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova, unde riscurile de securitate au crescut odată cu războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Securitatea Republicii Moldova şi cea a Ucrainei sunt conectate, securitatea celor două state fiind legată de securitatea transatlantică. România a fost şi rămâne un susţinător constant al politicii Uşilor Deschise a NATO, şi, în acest sens, va continua să sprijine activ aderarea Suediei la Alianţă", se mai spune în comunicatul de presă emis de CSAT.

Tot în cadrul şedinţei de astăzi, membrii Consiliului au aprobat forţele Armatei României şi ale Ministerului Afacerilor Interne care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2024.

Astfel, Armata României va putea pune la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2024, un efectiv de 5.646 militari şi civili, dintre care 2.526 vor participa la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, iar 3.120 de militari se vor afla în aşteptare pe teritoriul naţional, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin.

Ministerul Afacerilor Interne va putea participa la astfel de misiuni şi operaţii cu 2.462 militari şi poliţişti, dintre care 359 vor participa la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, iar 2.103 vor fi în aşteptare pe teritoriul naţional, dislocabili la ordin.

Elementul de noutate îl reprezintă suplimentarea participării cu o companie stat major şi deservire la operaţia EUFOR Althea, în teatrul de operaţii Bosnia şi Herţegovina.

România va deveni astfel cel mai mare contribuitor cu trupe în cadrul operaţiei, cu un efectiv de peste o mie de militari, atât dislocaţi în teatru, cât şi în cadrul rezervelor operaţiei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Aici e deficitul. Din aceasta cauza se vo rtripla taxele si impozitele. Asta inseamna sa faci tot ce zice partenerul strategic, inclusiv sa devii tinta. Asta e soarta noastra a prostilor.

    1. Decizia e o sfidare fata de Rusia, dar nu cred ca transforma Romania in tinta.

      Americanii intretin si exploateaza la maxim temeri mai mult sau mai putin rationale fata de rusi pentru a fi cat mai supusi si vanduti lor.

      Romania ar putea deveni tinta daca pune bocancii in Basarabia fiind impinsa de yankei. Asta ar putea fi urmatoarea mutare a yankeilo rin urmatorii 3-4 ani. 

    Primele avioanele F16 au fost construite in 1974,

    si au fost in misiune reala din 1978,

    deci sunt niste "noutati" de vandut la "aliati" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb