Aproape 2.000 de sindicalişti de la mai multe exploatări miniere, dar şi din alte domenii de activitate, erau prezenţi ieri la Petroşani, la mitingul de protest organizat de Sindicatul Muntele, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), transmite Agerpres.
Sindicaliştii cer ca autorităţile să ia măsurile economice necesare pentru ca această companie energetică să poată fi redresată din punct de vedere economic, apreciind că falimentul complexului va duce la dispariţia a cel puţin 6.500 de locuri de muncă.
"Judeţul Hunedoara nu trebuie să dispară de pe harta economică a României. În anii '90 în minerit şi siderurgie lucrau circa 130.000 de persoane, acum au mai rămas 7.000. Trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru economia judeţului", a declarat secretarul general al Cartel Alfa Hunedoara, Vasile Bujor.
Preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, le-a spus participanţilor la miting că o închidere a minelor din Valea Jiului este de neacceptat şi că fiecare loc de muncă din judeţul Hunedoara contează.
"De deciziile guvernului depinde soarta celor care lucrează în energie, a celor care muncesc în judeţul Hunedoara. Fiecare loc de muncă din judeţul Hunedoara contează. Problemele mineritului nu sunt singulare în ţară. Se încearcă închiderea mineritului din Valea Jiului", a afirmat Nica.
Liderul sindical a mai spus că oamenii nu trebuie să accepte închiderea minelor. El a arătat că în anul 2014 a fost importat cărbune pentru termocentralele din judeţul Hunedoara, în condiţiile în care producţia din Valea Jiului a fost refuzată.
Complexul Energetic Hunedoara are datorii de peste 890 milioane lei, iar din acestea, 364 de milioane de lei sunt restanţe la plată care au depăşit scadenţele. La sfârşitul anului 2014, CEH înregistra pierderi de 356 milioane lei şi mai mulţi furnizori i-au cerut insolvenţa. CEH este format din termocentralele Mintia şi Paroşeni şi din minele de cărbune Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan din Valea Jiului.