Consumul de energie electrică se accelerează dincolo de capacitatea de furnizare a surselor regenerabile, conform unui articol recent de la Bloomberg, iar diferenţa trebuie acoperită prin arderea cărbunelui.
Cele mai recente date de la Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) arată că vârful consumului de cărbune a fost mutat mai departe în viitor, iar vârful "seamănă acum mai mult cu un platou înalt care devine din ce în ce mai înalt de la an la an" (vezi graficul). Autorul, Javier Blas, mai subliniază că "dacă privim istoria, ar trebui să ne aşteptăm la noi revizuiri".
Apoi ironizează faptul că "abia dacă auzim despre acest lucru în descrierile strălucitoare ale tranziţiei energetice", în condiţiile în care presa aminteşte de cărbune doar în contextul închiderii unor centrale, aşa cum a fost cazul Marii Britanii, unde istoria de 142 de ani a generării electricităţii din cărbune s-a încheiat recent.
Realitatea este alta. "Asia este ocupată cu deschiderea de noi centrale pe cărbune", scrie Bloomberg, iar "cel mai poluant dintre toţi combustibilii fosili are o cerere record".
Blas subliniază că ultimul raport World Energy Outlook de la IEA include un avertisment: "Perspectivele pentru cărbune au fost revizuite în creştere pentru deceniul următor, în principal ca urmare a actualizării previziunilor privind cererea de energie electrică, în special din China şi India".
Nimeni nu poate dicta acestor ţări, nici măcar Indiei, să îşi reducă producţia de energie. Autorităţile europene încă refuză să accepte faptul că au devenit irelevante, iar programele sinucigaşe de "reducere a emisiilor", deşi CO2 este un element fundamental pentru viaţa pe Terra, vor avea un singur efect.
Bloomberg subliniază că estimările revizuite pentru 2030 sunt departe de a fi nesemnificative. Consumul de cărbune pentru 2023 este cu 6% mai mare faţă de estimarea din anul precedent, iar IEA susţine că nivelul consumului de cărbune din 2030 va fi mai mare decât cel înregistrat în 2010.
De ce va creşte consumul de cărbune? Motivul este simplu şi poate fi priceput chiar şi de persoanele marcate de un analfabetism funcţional comparabil cu al liderilor actuali din ţările Uniunii Europene.
"Cărbunele este fiabil şi nu depinde de condiţiile meteorologice", subliniază Bloomberg. Ţările în curs de dezvoltare, cum sunt China şi India, ştiu acest lucru, iar cele din Estul Europei ar trebui să înveţe această lecţie şi să o aplice, indiferent de presiunile exercitate de la Bruxelles.
"În afară de cărbune, doar centralele nucleare şi centralele pe gaz pot furniza electricitate 24 de ore din 24", mai scrie analistul de la Bloomberg, care apoi subliniază că "odată energia solară şi eoliană vor putea face acest lucru în combinaţie cu bateriile, dar stocarea în baterii este de scurtă durată şi minusculă în comparaţie cu necesităţile energetice ale oraşelor chiar şi de dimensiuni medii".
Bloomberg mai subliniază că "două treimi din creşterea totală a cererii de energie în 2023 a fost acoperită de combustibilii fosili". Datele vin tot de la IEA.
Creşterea accelerată a cererii de energie electrică nu vine de la centrele de date sau de la inteligenţa artificială, ci "vine de pretutindeni, în special din partea vehiculelor electrice, a sistemelor de aer condiţionat şi chiar a desalinizării apei".
Pe fondul boom-ului electricităţii din Asia, construirea centralelor pe cărbune este logică, după cum subliniază Bloomberg, care apoi arată că "este timpul pentru o nouă abordare", deoarece "factorii de decizie ar trebui să înceteze să pretindă că războiul împotriva cărbunelui a fost câştigat".
Dar tocmai câştigarea războiului împotriva cărbunelui este la mare preţ în Europa, care nu se va trezi prea curând din "coşmarul verde".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2024, 00:10)
“În afară de cărbune, doar centralele nucleare şi centralele pe gaz pot furniza electricitate 24 de ore din 24", mai scrie analistul de la Bloomberg…:-)…Analfabetii astia nu au auzit de energia hidro si ei scriu articole:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2024, 02:05)
energia hidro depinde de vreme
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2024, 05:33)
Cel de hidro depinde de precipitatii si cel eolian depinde de vant, dar ambele poate sa produca si noaptea nu numai ziua cum produce cel fotovoltaic.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2024, 07:07)
Pai parca si reactoarele nucleare sunt racite cu apa din Dunare (in cazul nostru)…deci pe logica asta, ori scoti hidro si nuclear din lista ori le adaugi pe ambele:-)
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2024, 07:14)
Sa ne bucuram de energia hidro pe care o avem si sa investim in intretinerea ei, dar trebuie sa acceptam ca in ziua de azi este greu sa se mai aprobe multe astfel de proiecte.
Evidend ca majoritatea proiectelor hidro-electrice din trecut, la nivel global, au avut si un rol social important in prevenirea inundatiilor, in amenjarea cailor navigabile, dar multe dintre ele, nu toate, au fost si un dezastru ecologic.
2. Omul este un dezastru ecologic
(mesaj trimis de Cosmin în data de 25.10.2024, 11:55)
Trebuie schimbare de paradigma.
De la revolutia industriala incoace omul nu mai traieste sustenabil.
De atunci tot seaca mediul inconjurator de resurse. Procesare peste procesare.
Suntem sustinuti de aparate.
Nu mai are nimeni curaj si cunostinte sa traiasca pe barba sa impreuna cu natura. Am muri de foame de alienati ce-am devenit.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2024, 15:35)
Pune și tu arde pe balconi, trăiește sustenabil.