Peste jumătate din electricitatea globală va proveni din surse cu emisii reduse de carbon până la sfârşitul acestui deceniu, informează un raport publicat de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA). Deşi această evoluţie marchează un progres major în direcţia decarbonizării, raportul subliniază că lumea rămâne departe de atingerea unei traiectorii line către neutralitatea climatică, un obiectiv esenţial pentru 2050.
• Surse curate de energie
Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, descrie această schimbare majoră ca fiind tranziţia de la era carbonului şi petrolului la "era electricităţii", unde sursele curate de energie vor juca un rol central. Această nouă eră se bazează în mare parte pe energie regenerabilă, cum sunt cea eoliană şi fotovoltaică, la care se adaugă şi energia nucleară, o soluţie revenită în atenţia mai multor state. În 2023, capacitatea globală de producţie a energiei regenerabile a atins un record istoric de 560 Gigawaţi, ajungând la un total de 4.250 GW. Dacă acest ritm continuă, totalul capacităţii de energie regenerabilă ar putea ajunge la 10.000 de GW până în 2030, consolidând tranziţia către un sistem energetic mai curat.
• Provocări pe drumul către neutralitatea climatică
În ciuda progresului înregistrat, IEA avertizează că tranziţia nu este pe deplin realizată. În 2023, două treimi din creşterea cererii globale de energie au fost încă acoperite de combustibili fosili, ceea ce sugerează că dependenţa de resursele tradiţionale este departe de a fi eliminată. Un alt aspect important semnalat de raport este vârful cererii pentru petrol, gaze naturale şi cărbune, care se aşteaptă să fie atins până la sfârşitul acestui deceniu. Aceasta este o previziune contestată de industria petrolului şi gazelor, precum şi de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Cu toate acestea, IEA subliniază că acest declin al cererii poate crea oportunităţi pentru a direcţiona mai multe resurse către investiţii în energie curată.
• Apel pentru accelerarea tranziţiei
Deşi există un impuls puternic în favoarea surselor de energie regenerabilă, IEA face un apel clar pentru accelerarea tranziţiei către energia curată. Tranziţia energetică este esenţială pentru atingerea obiectivelor de neutralitate climatică până în 2050, dar provocările sunt încă semnificative. Impactul schimbărilor climatice, presiunile asupra sistemelor energetice şi rezistenţa din partea industriei combustibililor fosili sunt obstacole ce necesită măsuri urgente şi coordonate la nivel global.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2024, 00:21)
“vârful cererii pentru petrol, gaze naturale şi cărbune, care se aşteaptă să fie atins până la sfârşitul acestui deceniu. Aceasta este o previziune contestată de industria petrolului şi gazelor, precum şi de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC)”…asa au bravat si mujicii, ca daca Europa nu mai cumpara petrol si gaz mujic vand in China si India:-)?…Rezultatul? Sunt ca si faliti. La fel cu OPEC-ul…daca Europa, SUA, Canada, Australia, Japonia, trec pe regenerabile, la cine mai vinde OPEC-ul, si pe ce? La falitii din “Sudul Global”:-)?…As vrea sa-i vad ce vanzare o sa faca si ce o sa faca cu rupiile, yuanii, rublele, peso, si alte valute “exotice”…sau poate trec pe metoda mujica “barter”-ul:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Petrica în data de 17.10.2024, 09:15)
Nu plange la mormant strain.primii faliti sunt europenii care platesc pe energie (eco!?) de 2,5 ori mai mult decat americanii sau chinezii.si romanii prosti si slugarnici platesc cel mai mare pret din ue.nu l-ai auzit pe burduja smiorcaindu-se?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2024, 09:41)
Vesnica preocupare a mujicului, "grija" europeanului, sa "nu inghete de frig, sa nu moara de foame, sa nu plateasca mai mult pe energie":-)...Lumea libera si civilizata a ales energia regenerabila si nepoluanta...e ca si cum ai spune ca apa poluata si "ieftina" ar fi mai buna ca apa de izvor "mai scumpa":-)...Mujicii stiu ca ei sunt doar furnizori de materii prime primare, daca pierd si exportul de hidrocarburi sunt doar o tara bananiera:-)
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Petrica în data de 17.10.2024, 11:04)
Doar mujici ai in cap.care zburda bezmetici.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2024, 11:47)
Energie verde pentru o buna parte din români este foarte scumpă, chiar inaccesibilă...... 2.6 milioane de români primesc vouchere pentru alimente și mâncare in valoare de 250 lei,....ei sigur nu au cum sa investească în fotovoltaice, mașini electrice, etc. Panourile fotovoltaice produc energie verde când energia produsă este consumata local eventual transportată pe rețeaua existenta și fără a stoca in baterii poluante, nereciclabile sau reciclabile, dar la un cost foarte mare momentan. Pentru orice sursa de energie instalația trebuie să funcționeze un anumit timp ca sa fie rentabila și mai verde ca alternativa fosila. Energia verde este buna, dar mai are mult de evoluat ca sa fie chiar verde. Ca sa exploatăm la maxim resursele naturale și energia verde ar trebui sa traim intr-un echilibru perfect cu natura. Din petrol se fac și altceva decât combustibil de care ne bucuram zi de zi, ca carcasele electronicelor, talpa pantofilor, preturile, periuță de dinți, ambalajul pastei de dinți, oringuri , geamuri termopane, izolația cablurilor electrice, carcasa bateriilor, etc. O sa dureze câteva decenii bune până cand omenirea o sa treaca total pe energie chiar verde.
2. Scăderea prețurilor la energie:
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2024, 13:41)
B. Alte propuneri alternative pentru gestionarea deficitului
1.Scăderea prețurilor la energie:
•Propunere: Reducerea prețurilor la energie ar stimula atât consumul, cât și investițiile interne, oferind o oportunitate de a impulsiona economia.
•Obiectiv: să consolideze fiscal iar consolidarea fiscală în acest context ar trebui să fie orientată către creșterea veniturilor reale și sprijinirea categoriilor vulnerabile.
2.Creșterea veniturilor din taxe și impozite
•Propunere: Implementarea unor taxe progresive pe profit și active mari, alături de eliminarea regimurilor fiscale privilegiate pentru marile corporații.
•Obiectiv: să reducă deficitul fără a afecta în mod direct cererea internă și nivelul de trai al populației.