Electricitatea a intrat în epoca neutralităţii climatice

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Energie / 17 octombrie

În 2023, capacitatea globală de producţie a energiei regenerabile a atins un record istoric de 560 Gigawaţi, ajungând la un total de 4.250 GW. Dacă acest ritm continuă, totalul capacităţii de energie regenerabilă ar putea ajunge la 10.000 de GW până în 2030, consolidând tranziţia către un sistem energetic mai curat.

În 2023, capacitatea globală de producţie a energiei regenerabile a atins un record istoric de 560 Gigawaţi, ajungând la un total de 4.250 GW. Dacă acest ritm continuă, totalul capacităţii de energie regenerabilă ar putea ajunge la 10.000 de GW până în 2030, consolidând tranziţia către un sistem energetic mai curat.

English Version

Peste jumătate din electricitatea globală va proveni din surse cu emisii reduse de carbon până la sfârşitul acestui deceniu, informează un raport publicat de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA). Deşi această evoluţie marchează un progres major în direcţia decarbonizării, raportul subliniază că lumea rămâne departe de atingerea unei traiectorii line către neutralitatea climatică, un obiectiv esenţial pentru 2050.

Surse curate de energie

Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, descrie această schimbare majoră ca fiind tranziţia de la era carbonului şi petrolului la "era electricităţii", unde sursele curate de energie vor juca un rol central. Această nouă eră se bazează în mare parte pe energie regenerabilă, cum sunt cea eoliană şi fotovoltaică, la care se adaugă şi energia nucleară, o soluţie revenită în atenţia mai multor state. În 2023, capacitatea globală de producţie a energiei regenerabile a atins un record istoric de 560 Gigawaţi, ajungând la un total de 4.250 GW. Dacă acest ritm continuă, totalul capacităţii de energie regenerabilă ar putea ajunge la 10.000 de GW până în 2030, consolidând tranziţia către un sistem energetic mai curat.

Provocări pe drumul către neutralitatea climatică

În ciuda progresului înregistrat, IEA avertizează că tranziţia nu este pe deplin realizată. În 2023, două treimi din creşterea cererii globale de energie au fost încă acoperite de combustibili fosili, ceea ce sugerează că dependenţa de resursele tradiţionale este departe de a fi eliminată. Un alt aspect important semnalat de raport este vârful cererii pentru petrol, gaze naturale şi cărbune, care se aşteaptă să fie atins până la sfârşitul acestui deceniu. Aceasta este o previziune contestată de industria petrolului şi gazelor, precum şi de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Cu toate acestea, IEA subliniază că acest declin al cererii poate crea oportunităţi pentru a direcţiona mai multe resurse către investiţii în energie curată.

Apel pentru accelerarea tranziţiei

Deşi există un impuls puternic în favoarea surselor de energie regenerabilă, IEA face un apel clar pentru accelerarea tranziţiei către energia curată. Tranziţia energetică este esenţială pentru atingerea obiectivelor de neutralitate climatică până în 2050, dar provocările sunt încă semnificative. Impactul schimbărilor climatice, presiunile asupra sistemelor energetice şi rezistenţa din partea industriei combustibililor fosili sunt obstacole ce necesită măsuri urgente şi coordonate la nivel global.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. “vârful cererii pentru petrol, gaze naturale şi cărbune, care se aşteaptă să fie atins până la sfârşitul acestui deceniu. Aceasta este o previziune contestată de industria petrolului şi gazelor, precum şi de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC)”…asa au bravat si mujicii, ca daca Europa nu mai cumpara petrol si gaz mujic vand in China si India:-)?…Rezultatul? Sunt ca si faliti. La fel cu OPEC-ul…daca Europa, SUA, Canada, Australia, Japonia, trec pe regenerabile, la cine mai vinde OPEC-ul, si pe ce? La falitii din “Sudul Global”:-)?…As vrea sa-i vad ce vanzare o sa faca si ce o sa faca cu rupiile, yuanii, rublele, peso, si alte valute “exotice”…sau poate trec pe metoda mujica “barter”-ul:-)

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5675
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3002
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9452
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.9593

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb