Creditarea verde - sprijin pentru un viitor sustenabil

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 octombrie

Creditarea verde - sprijin pentru un viitor sustenabil

English Version

Realizarea unei economii sustenabile şi atingerea unor ţinte din Green Deal au sprijinul sistemului bancar din ţara noastră, care în ultimii ani a introdus mai multe produse de creditare verde, chiar dacă dobânzile practicate la unele dintre ele sunt destul de ridicate. Băncile locale au lansat produse financiare dedicate susţinerii investiţiilor ecologice, fie că vorbim despre locuinţe eficiente energetic sau achiziţionarea de echipamente prietenoase cu mediul. Creditele verzi acordate de băncile care activează în ţara noastră au dobânzi cuprinse între 5,3% şi 15,4%, în funcţie de tipul acestora şi de valoarea finanţării acordate, iar majoritatea dintre ele nu implică constituirea de garanţii.

Creditul verde este un produs bancar destinat finanţării proiectelor care au un impact pozitiv asupra mediului. Acesta poate include credite ipotecare pentru locuinţe ecologice, credite de nevoi personale pentru achiziţia de echipamente eficiente energetic (precum panouri fotovoltaice) sau alte produse dedicate reducerii amprentei de carbon.

Potrivit datelor postate pe site-ul băncilor din ţara noastră, există o varietate credite verzi pentru persoanele fizice şi persoane juridice, iar printre acestea se numără, cu titlu de exemplu, următoarele:

1. BCR (Banca Comercială Română)

- Casa Mea NaturA este un credit ipotecar destinat achiziţionării de locuinţe ecologice. Acesta vine cu dobânzi preferenţiale pentru cei care aleg locuinţe eficiente energetic şi oferă condiţii avantajoase pentru cei care vor să adopte un stil de viaţă mai prietenos cu mediul.

- Creditul pentru prosumatori este o linie de finanţare destinată achiziţiei de panouri fotovoltaice. Astfel, clienţii pot deveni prosumatori, adică pot produce şi consuma energie din surse regenerabile.

2. Raiffeisen Bank

- Creditul Casa Ta Verde este un produs ipotecar oferit persoanelor fizice care îşi doresc o locuinţă ecologică. Raiffeisen sprijină achiziţiile de locuinţe care respectă standarde de eficienţă energetică şi care reduc emisiile de CO2.

- De asemenea, Raiffeisen oferă finanţări dedicate IMM-urilor pentru achiziţionarea de echipamente verzi, cum ar fi panourile fotovoltaice, încurajând astfel sectorul privat să investească în soluţii durabile.

3. Banca Transilvania

- A lansat recent un credit de nevoi personale verde, destinat achiziţionării de produse şi servicii ecologice. Clienţii pot utiliza fondurile pentru a-şi îmbunătăţi locuinţele din punct de vedere energetic sau pentru a investi în tehnologii care să le reducă consumul de energie.

- În plus, BT susţine companiile prin finanţări dedicate achiziţiei de panouri fotovoltaice, contribuind la o economie circulară prin sprijinirea energiei regenerabile.

4. BRD - Groupe Societe Generale

- Creditul Expresso Verde este un credit de nevoi personale destinat îmbunătăţirii eficienţei energetice a locuinţelor. Acesta vine cu condiţii avantajoase pentru cei care doresc să investească în echipamente ecologice.

- Habitat Verde este un credit ipotecar ce oferă avantaje suplimentare pentru cei care achiziţionează locuinţe verzi, cu eficienţă energetică ridicată.

5. CEC Bank

- Creditul Ipotecar Casa Mea Verde se adresează persoanelor care vor să achiziţioneze locuinţe ecologice, iar banca colaborează cu Grupul Băncii Europene de Investiţii pentru a asigura fonduri şi garanţii destinate acestui tip de achiziţii.

- CEC Bank finanţează şi proiectele care implică achiziţii verzi, oferind sprijin suplimentar prin parteneriate cu instituţii europene şi prin accesul la finanţări externe.

6. Alpha Bank

- Oferă un pachet de finanţare sub denumirea de Alpha Housing - Oferta Green, care este dedicat celor care doresc o locuinţă prietenoasă cu mediul şi cu eficienţă energetică crescută. Această iniţiativă se aliniază politicilor bancare de susţinere a sustenabilităţii şi reducerii consumului energetic.

Avantajele creditului verde

Implementarea de sistemul bancar a creditelor verzi are multiple avantaje, atât pentru clienţi, cât şi pentru economie şi mediu. Printre beneficiile semnificative se numără:

- Costuri reduse la utilităţi: locuinţele ecologice, echipate cu sisteme moderne de izolaţie şi de producere a energiei regenerabile, pot reduce semnificativ cheltuielile cu încălzirea, răcirea şi iluminatul.

- Reducerea amprentei de carbon: investiţiile în tehnologii verzi, cum ar fi panourile fotovoltaice, contribuie direct la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

- Dobânzi preferenţiale şi condiţii avantajoase: multe bănci oferă dobânzi reduse pentru creditele verzi, încurajând astfel comportamentele de consum responsabil şi sustenabil.

- Sprijin pentru dezvoltarea sustenabilă: prin creditele verzi, băncile contribuie la dezvoltarea unui mediu economic în care sustenabilitatea şi responsabilitatea faţă de mediu devin priorităţi.

Provocări şi Perspective

Creditarea verde, deşi reprezintă viitorul finanţării de către domeniul bancar, întâmpină şi câteva obstacole. Printre acestea se numără:

- Lipsa educaţiei financiare şi ecologice: Mulţi consumatori nu sunt pe deplin informaţi despre beneficiile economice şi ecologice ale locuinţelor şi echipamentelor verzi.

- Costurile iniţiale ridicate: Deşi aceste investiţii au beneficii pe termen lung, costurile iniţiale pot fi un impediment pentru unele persoane sau companii.

- Reglementări şi infrastructură scăzută: Un alt factor esenţial este dezvoltarea cadrului legislativ care să susţină creditarea verde prin subvenţii, facilităţi fiscale sau alte forme de sprijin.

Cu toate acestea, pe măsură ce sistemul bancar şi instituţiile financiare colaborează mai strâns cu autorităţile şi partenerii internaţionali, există perspective optimiste pentru creşterea creditării verzi în ţara noastră. Iniţiativele europene, cum ar fi Fondul pentru o Tranziţie Justă, pot contribui suplimentar la sprijinirea acestei tranziţii ecologice. Această tranziţie către o economie verde nu doar că îmbunătăţeşte calitatea vieţii, dar asigură şi un cadru financiar robust, adaptat la provocările climatice actuale.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. E o abordare gresita care va scumpi si mai mult investițiile verzi

    Abordarea corecta era sa fie subventionate integral de stat si plafonate prețurile.

    Asa cum e descris mai sus, paraziții societății, adică bancile, vor profita de pe urma fraierilor entuziasmați de pus panouri pe case. 

    1. Pai si pe fraieri cine i-a entuziasmat? Exact! Statul!

      De asta abordarea ta e corecta. Sa-i subventioneze integral statul. Si sa plafoneze preturile. 

      O intrebare (nevinovata) am. Daca statul subventioneaza integral si plafoneaza preturile, n-ar fi mai bine si sa nationalizeze parazitii?

      Trebuie taiate cheltuielile de la armamant si poti monta de banii aia panouri GRATIS !!! $$$ in toata tara

      Da. Mai mult, daca ne trimitem (de bunavoie) masinile de spalat si robotii de bucatarie in RuSSia, nici n-o sa mai avem nevoie de armament, ever.

      nu cred ca s-ar multumi cu atat.

      Le dam si aspiratoarele. Tot super afacere, pentru noi.

      Daca desfintam fortele armate, le dam si frigiderele.

      Uite, elvetienii, baieti destepti. Nu se ia nimeni de ei, ca sint neutri. 

      Pai nu se ia nimeni de elevetieni ca nu stiu pe ce limba sa le vorbeasca, italiana, franceza sau germana:-)

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5914
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2958
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9572
Gram de aur (XAU)Gram de aur410.6824

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb