IARNA UCRAINEANĂ Guvernul de la Kiev caută salvarea în China

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 decembrie 2013

Guvernul de la Kiev caută salvarea în China

Acţiunile Gazprom, scădere cu 2%, la minimul ultimelor trei luni

Mii de protestatari au participat, în ultimele zile, la unul dintre cele mai mari miting-uri care au avut loc, în ultimul deceniu, în Ucraina, ca urmare a deciziei Guvernului de la Kiev să înceteze negocierile cu Uniunea Europeană în vederea parafării acordurilor de asociere şi de liber schimb cu organismul european.

Decizia Guvernului de la Kiev să întrerupă în ultimul moment negocierile cu Uniunea Europeană a fost surprinzătoare pentru multe dintre statele membre, aşteptându-se ca preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, să semneze acordurile în cauză.

În timp ce mii de persoane demonstrau pe străzile din Kiev, cerând demisia Guvernului şi reluarea discuţiilor cu Uniunea Europeană, Viktor Ianukovici plănuieşte să viziteze Rusia şi China, existând anumite voci din presa ucraineană care susţin că preşedintele ar urma să negocieze un împrumut cu statul chinez.

Protestele din Ucraina din ultimele zile s-au soldat şi cu acte de violenţă între demonstranţii pro europeni şi reprezentanţii legii, fiind considerate cele mai violente reacţii din ultimul deceniu.

Pe fondul conflictelor din Ucraina, acţiunile grupului rus Gazprom au scăzut la minimul ultimelor trei luni la New York şi Moscova, din cauza celor mai ample proteste politice după 2004 din Ucraina, rută majoră de tranzit a gazelor ruseşti către Uniunea Europeană, relatează presa internaţională. Certificatele americane de depozit ale Gazprom au scăzut cu 1% la bursa din New York, după ce luni au coborât cu 3%.

La bursa din Moscova, titlurile Gazprom erau în scădere cu 2%, continuând declinul de 1% de luni, când au atins minimul ultimelor trei luni.

Vicepremierul rus Igor Şuvalov a declarat că Rusia va oferi gaze naturale ieftine Ucrainei, dacă ţara va intra în Uniunea Vamală Rusia - Belarus - Kazahstan. "Gazprom se confruntă cu riscuri majore din cauza protestelor din Ucraina. Grupul va fi nevoit probabil să reducă preţul foarte ridicat impus pentru gazele livrate Ucrainei, iar Ucraina va încerca să obţină majorarea tarifelor de tranzit", consideră Mansur Mammadov, manager de fonduri la compania Kazimir Partners, în Baku, Azerbaidjan.

Ucraina va negocia un nou preţ pentru gazele naturale, în două săptămâni, a declarat premierul ucrainean Micola Azarov, pe 1 decembrie.

În prezent, Ucraina plăteşte circa 430 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, dar consideră că preţul justificat este de 300 de dolari, potrivit ministrului ucrainean al Energiei, Eduard Stavitski.

Vladimir Putin reclamă interese străine în Ucraina

Preşedintele rus, Vladimir Putin, cu care Ianukovici s-a întâlnit înainte de parafarea acordului cu UE a declarat, ieri, că "evenimentele din Ucraina seamănă mai degrabă cu un pogrom decât cu o revoluţie", potrivit presei internaţionale.

Şeful administraţiei de la Kremlin consideră că aceste manifestaţii au fost orchestrate de "actori din afară" şi sunt menite a destabiliza conducerea legitimă a ţării, potrivit Reuters.

Uniunea Europeană, îndemn la proteste paşnice

Oficialii Uniunii Europene au transmis, ieri, un îndemn către demonstranţii din Kiev şi Guvernului din Ucraina, cerându-le să-şi păstreze calmul, astfel încât să nu aibă loc escaladări ale actelor de violenţă.

La rândul său, Angela Merkel, cancelarul german le-a transmis oficialilor din Guvernul de la Kiev că acţiunile din Ucraina arată că "inima poporului ucrainean bate într-un ritm european", motiv pentru care situaţia ar trebui să fie tratată cu foarte mare prudenţă.

SUA - măsurile organelor de ordine din Ucraina, inacceptabile

Casa Albă a apreciat, ieri, că manifestaţiile actuale din Ucraina nu reprezintă o lovitură de stat şi a calificat drept "inacceptabile" măsurile de represiune ale poliţiei împotriva protestatarilor. "Cu siguranţă nu considerăm că manifestaţiile paşnice sunt lovituri de stat", a declarat ieri purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Jay Carney, după ce premierul ucrainean Mykola Azarov a denunţat "lovitura de stat" de la Kiev, informează presa internaţională. "Violenţa autorităţilor împotriva manifestanţilor paşnici sâmbătă dimineaţă, la Kiev, este inacceptabilă", a afirmat Carney, în cadrul briefingului de presă zilnic, adăugând că "ia act de faptul că, ulterior, poliţia a dat în general dovadă de reţinere". Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă a precizat totuşi "informaţiile tulburătoare privind jurnaliştii şi angajaţii media vizaţi de atacuri ale forţelor de securitate" şi a indicat că SUA "cer liderilor ucraineni să respecte libertatea de exprimare şi de reuniune".

Recent, un diplomat din Guvernul de la Kiev declara că , la mijlocul lunii decembrie, o delegaţie urcaineană va participa la consultări cu membrii Uniunii Vamale Rusia-Kazahstan-Belarus.

Ucraina a renunţat, recent, la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, la Vilnius.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb