iBanFirst: Volatilitatea crescută de pe piaţa valutară a determinat o creştere de 97% a cererii de servicii de hedging în 2023

F.D.
Bănci-Asigurări / 7 martie

Alin Latu, Country Manager iBanFirst România

Alin Latu, Country Manager iBanFirst România

În ultimii doi ani, tensiunile geopolitice au escaladat la nivel global, fragmentând comerţul internaţional. Această perioadă a evidenţiat vulnerabilităţile interdependenţei economice mondiale, pe măsură ce întreruperile din lanţurile de aprovizionare, creşterea costurilor şi penuria de materii prime au devenit realităţi cotidiene. Aceste provocări nu doar că au tensionat relaţiile comerciale dintre ţări, dar au accelerat tendinţa spre deglobalizare, schimbând dinamica comerţului mondial, conform unei analize iBanFirst.

Reconfigurarea şi diversificarea partenerilor comerciali

După criza pandemică, recentele tensiuni geopolitice au declanşat noi perturbări majore în lanţul de aprovizionare. Companiile româneşti care se bazau pe materii prime sau bunuri intermediare din Ucraina sau Rusia, în special din industrii precum agricultura, industria siderurgică şi construcţiile, s-au confruntat cu probleme logistice, cum ar fi restricţiile de transport şi creşterea costurilor de transport. Aceste companii au fost nevoite să-şi reconfigureze rapid parteneriatele comerciale şi să caute noi furnizori. Turcia şi alte state europene au devenit alternative viabile pentru importuri, în timp ce relaţiile comerciale cu China au înregistrat o creştere considerabilă.

O schimbare majoră s-a produs în sectorul energetic, unde statele membre ale UE, inclusiv România, au luat măsuri pentru a-şi reduce dependenţa de gazul rusesc. Această schimbare strategică nu numai că subliniază importanţa diversificării surselor de energie pentru a spori securitatea energetică, dar reflectă, de asemenea, o tendinţă mai amplă de reducere a dependenţei de un singur furnizor, atenuând astfel riscurile de aprovizionare asociate cu tensiunile geopolitice.

Adoptarea soluţiilor financiare digitale ca alternativă a serviciilor bancare tradiţionale

În mediul de afaceri global, dinamic şi imprevizibil de astăzi, accesul la servicii financiare rapide, accesibile şi sigure a devenit esenţial pentru companiile româneşti care operează la nivel internaţional. Această nevoie stringentă a determinat multe întreprinderi să aleagă soluţiile financiare digitale în locul serviciilor bancare tradiţionale. Fintechurile oferă companiilor o gamă de produse şi servicii care le sporesc agilitatea şi eficienţa pe pieţele internaţionale, precum plăţi multivalutare, servicii de schimb valutar şi strategii personalizate de hedging.

Rezultatele iBanFirst în România confirmă această tendinţă. În ultimii doi ani, fintechul a înregistrat o creştere aproape dublă a numărului de IMM-uri care şi-au deschis cont pe platformă, ajungând în prezent la o bază de 400 de companii. Platforma iBanFirst, care oferă acces la plăţi în peste 30 de valute, a facilitat tranzacţii internaţionale în valoare de peste 1 miliard de euro pentru clienţii săi din România.

Creşterea cererii pentru servicii de acoperire a riscului valutar

Crizele geopolitice au amplificat volatilitatea valutară, impulsionând companiile româneşti active în comerţul internaţional să adopte o abordare mai prudentă în afaceri. În acest context, instrumentele de acoperire a riscului valutar, precum contractele forward, au câştigat teren ca mecanisme esenţiale de protecţie a marjelor de profit. Aceste instrumente le permit companiilor să-şi securizeze cursurile de schimb valutar pentru plăţile internaţionale viitoare, asigurându-se astfel împotriva fluctuaţiilor valutare.

În 2023, serviciile de hedging furnizate de iBanFirst au înregistrat o creştere de 97%, tendinţă care reflectă o conştientizare în creştere în rândul firmelor româneşti a importanţei gestionării riscurilor financiare. Companiile din industrii diverse, incluzând agricultura, retailul şi sectorul IT, recurg la strategii de hedging în relaţiile comerciale cu partenerii din Uniunea Europeană, Turcia, Statele Unite şi China. Prin prioritizarea stabilităţii în operaţiunile lor financiare, companiile româneşti sunt mai bine echipate pentru a face faţă fluctuaţiilor valutare şi a creşte în mod susţinut, într-un peisaj economic imprevizibil.

Ascensiunea yuanului şi scăderea utilizării dolarului în tranzacţiile internaţionale

Trendul dedolarizării capătă amploare, punând în discuţie supremaţia de lungă durată a dolarului american în comerţul şi finanţele internaţionale, unde deţine o cotă de 42% din plăţile internaţionale. Reducerea utilizării dolarului a fost catalizată de consorţiul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud). Aceste naţiuni, care se străduiesc de peste un deceniu să-şi diminueze dependenţa de dolar, au început să favorizeze utilizarea monedelor locale în tranzacţiile transfrontaliere.

Datele SWIFT arată că, în ianuarie 2024, yuanul chinezesc a fost a patra cea mai folosită monedă pentru plăţile internaţionale, cu o cotă de 4,51%. Aceasta creştere a fost susţinută de încheierea acordurilor de schimb valutar între China şi băncile centrale ale partenerilor săi comerciali. Companiile româneşti, în acest context, încep să analizeze avantajele plăţilor în yuan, reflectând schimbările în dinamica financiară globală. Pe de altă parte, deşi există un trend evident de internaţionalizare a yuanului, analiştii iBanFirst susţin că va fi nevoie de o perioadă de zeci de ani până când yuanul va putea concura cu dolarul.

"În contextul instabil al ultimilor doi ani, întreprinderile româneşti au dat dovadă de rezilienţă, agilitate şi inovaţie, reuşind să transforme obstacolele întâmpinate în oportunităţi de creştere. Adaptabilitatea lor în faţa adversităţii evidenţiază o dinamică pozitivă în cadrul economiei româneşti, în ciuda tensiunilor geopolitice. În această perioadă dificilă, am susţinut companiile româneşti de import-export să îşi realizeze planurile de expansiune, atât pe plan regional, cât şi internaţional. Prin facilitarea accesului la tranzacţii transfrontaliere eficiente, iBanFirst a consolidat capacitatea acestora de a opera pe pieţele globale dinamice şi de a profita de noi oportunităţi de afaceri", afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

Cu 13 birouri operaţionale în 10 ţări europene (Franţa, Belgia, Olanda, Germania, România, Bulgaria, Ungaria, Italia, Spania şi Marea Britanie), iBanFirst are un volum lunar de tranzacţii în valoare de 1,5 miliarde de euro. Fintech-ul este inclus pentru al cincilea an consecutiv în "FT1000", clasamentul Financial Times al companiilor europene cu cea mai rapidă creştere.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb