Exporturile mari de cafea ar putea pune presiuni pe preţul acestei materii prime, în 2017, conform unui avertisment lansat recent de Organizaţia Internaţională a Cafelei (ICO).
Deşi aminteşte că preţul de referinţă al cafelei "s-a îmbunătăţit semnificativ" în luna ianuarie, recuperând mai bine de jumătate din pierderea de 9,7% consemnată în decembrie, ICO subliniază că, acum, cotaţia este cu mult sub nivelul maxim atins în noiembrie 2016, când pe piaţă s-au resimţit temerile legate de vremea secetoasă din Brazilia şi Vietnam. Brazilia este cel mai mare producător şi exportator de cafea din lume.
"Având în vedere nivelul constant al exporturilor şi informaţiile privind condiţiile meteorologice mai favorabile din Brazilia, tendinţa de creştere a preţurilor s-a inversat spre sfârşitul lunii ianuarie", a apreciat ICO.
La data de 19 ianuarie, preţul cafelei Robusta a urcat până la cel mai ridicat nivel al ultimilor cinci ani, pe piaţa din Londra: 2.282 dolari tona. Vineri, preţul futures al cafelei Robusta cu livrare în martie a coborât cu 0,1% pe piaţa din Londra, la 2.123 dolari tona, iar cel al cafelei Arabica cu livrare în mai era de peste 149 cenţi/livră (o livră = aproape 500 grame) vineri dimineaţa, la New York, în urcare cu 0,5% faţă de ziua precedentă.
ICO anticipează că pe piaţa cafelei va exista un deficit de 3,5 milioane de saci (un sac = 60 kg) în acest an, la o producţie de 151,6 milioane de saci şi un consum de 155,1 milioane. Organizaţia mai arată că exporturile mondiale de cafea au sporit cu 8,3% în perioada octombrie-decembrie 2016 (primul trimestru din anul agricol 2016-2017), totalizând 29,8 milioane de saci. Exporturile de cafea Robusta au crescut cu 7,9% în intervalul menţionat, la 10,5 milioane de saci.
ICO arată că datele privind exporturile, combinate cu ideea de alimentare a stocurilor în ţările importatoare de cafea - precum SUA, au susţinut preţurile în ianuarie. În decembrie, stocurile de cafea din Statele Unite erau de 6,26 milioane saci, atingând cel mai ridicat nivel lunar din ultimii 23 de ani, conform ICO.
Organizaţia subliniază că, anul acesta, volumele mari de exporturi şi nivelul ridicat al stocurilor în ţările consumatoare vor pune presiune pe preţuri.