Aon România a organizat marţi, 14 mai, evenimentul Agri Risk Management: Conferinţa Naţională de Gestiune a Riscurilor Agricole, în parteneriat cu organizaţia CSR Nest. În cadrul evenimentului au fost identificate principalele riscuri cu care se confruntă fermierii din România, din punct de vedere climatic, financiar, tehnologic şi de management al fermei, oferind totodată soluţii strategice aplicate pentru combaterea lor.
Conferinţa a reunit experţi din domeniul agricol şi al asigurărilor pentru a dezbate soluţiile de gestionare a riscurilor cauzate de fenomenele meteorologice extreme, importanţa parteneriatelor între asigurători şi fermieri, precum şi noile tehnologii şi inovaţii care pot sprijini şi îmbunătăţi producţia în ferme.
Printre speakeri s-au numărat Eugen Anicescu - CEO Aon România, Florin Constantin - fondator AGXecutive, Cerasela Tudor - expert senior în cadrul liniei de business "Agriculture" din cadrul Aon România, Horia Lupu - Director general Agra Asigurări, Oleksandr Artiushyn - Senior Originator, New Re, Guillaume Garin - Business Development Manager - Agriculture, Descartes Underwriting şi Gabriel Razi - analist independent al pieţei agricole, în dialog cu fermieri si reprezentanţi ale celor mai importante asociaţii şi cooperative de agricultori şi fermieri.
"În anul 2022 si 2023, catastrofele naturale, în special riscurile asociate secetei si inundaţiilor, au cauzat pierderi economice semnificative economiei globale (peste 300 de miliarde $ în fiecare an), însă procentul de recuperare din asigurare nu a depăşit 40% în nici un an, ba chiar este în scădere. Aceste cifre subliniază necesitatea unei acoperiri şi consultanţe adecvate pentru economie în general, şi pentru sectorul agricol în special, în faţa unei recurenţe crescute a evenimentelor catastrofale. Aon îşi asumă rolul de a informa şi a oferi consultanţă companiilor agricole, fiind în prima linie de impact. Ne dorim să sprijinim fermierii să îşi protejeze culturile, dezvoltând soluţii care să răspundă nevoilor actuale. În contextul schimbărilor climatice, organizaţiile sunt presate să-şi regândească gestionarea riscurilor, să crească nivelul de acoperire prin asigurare şi să adopte tehnologii "verzi", fiind esenţială înţelegerea modificărilor legislative. Ne confruntăm cu o cronicizare a riscurilor acute din trecut, cu alte cuvinte ne vom confrunta mai frecvent cu evenimente climatice care produc pierderi semnificative.", a declarat Eugen Anicescu, CEO AON România.
În anul agricol 2023-2024, lipsa precipitaţiilor şi seceta pedologică au afectat o mare parte din ţară, de la începutul anului şi persistând până în prezent. Culturile de toamnă au avut deja o producţie limitată, iar cele de primăvară se confruntă cu o incertitudine considerabilă. În plus, volatilitatea mare a preţurilor la cereale a complicat şi mai mult situaţia fermierilor.
"În luna aprilie, fenomenele meteorologice extreme, precum grindina din zona Saraiu, judeţul Constanţa, au lovit cu putere, afectând atât culturile de toamnă, cât şi cele de primăvară. Aceste evenimente au cauzat daune semnificative, inclusiv primele daune totale în sezonul 2024. Aceste incidente reprezintă doar un aspect din impactul devastator pe care schimbările climatice îl au asupra agriculturii. Incendiile, seceta şi alte fenomene meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente şi mai intense, punând în pericol fermierii şi producţia agricolă. În faţa acestor provocări, soluţiile de asigurare devin indispensabile pentru protejarea fermierilor şi a activităţilor lor. Este esenţial ca fermierii să îşi protejeze culturile şi animalele cu asigurări adecvate, astfel încât să fie pregătiţi să facă faţă riscurilor şi să îşi securizeze veniturile în faţa situaţiilor de criză", a subliniat Horia Lupu, Directorul general Agra Asigurări.
Participanţii împreună cu echipa AgXecutive au realizat un exerciţiu interactiv, analizând şi mapând principalele riscuri agricole într-un heat map, evaluându-le atât după probabilitate cât şi după impactul lor. Printre primele cinci riscuri identificate se numără lipsa apei şi seceta pedologică şi atmosferică din sud-estul ţării care afectează culturile de primăvară, alături de lipsa precipitaţiilor în perioada semănatului la culturile de toamnă (rapiţă şi grâu), urmat de riscul financiar care cuprinde instabilitatea pieţei, preţurile cerealelor, volatilitatea preţurilor cerealelor la vânzare la recoltare şi a producţiei stocate, lipsa finanţării pentru fermele în dificultate, grindina şi vântul puternic care afectează recolta de rapiţă, fenomenele meteorologice extreme, furtuni şi vijelii şi ploile de lungă durată sau torenţiale, urmată de creşterea preţurilor la inputurile agricole şi la utilaje agricole.
"Nu toate soluţiile de asigurare existente par a fi suficient de potrivite pentru a adresa riscurile sistemice cu care se confruntă domeniul agricol de la noi şi în special seceta, îngheţul, băltirile sau epizootiile. Fermierii conştientizează acut magnitudinea riscurilor cu care se confruntă, mai ales în context economic potrivnic, precum cel actual, când cerealele au preţuri scăzute şi inputurile agricole au preţuri ridicate, astfel că au nevoie de încredere maximă în partenerul din sfera asigurărilor pentru a trece de la o percepţie în termeni de cost, la una în termeni de reducere reală a riscurilor în ceea ce priveşte asigurările agricole", a punctat Florin Constantin, fondator AgXecutive.
Una dintre abordările propuse este externalizarea riscurilor prin transferul parţial sau total al acestora către alte entităţi, cum ar fi companii de asigurări specializate în agricultură sau alte instituţii financiare. Astfel, fermierii îşi pot proteja culturile, producţia şi eficacitatea financiară a fermei, împotriva unor riscuri cauzate de fenomene extreme, precum seceta pedologică şi atmosferică, lipsa apei, grindina, vântul puternic, îngheţul sau incendiile, fără a-şi expune întregul capital şi periclita stabilitatea financiară a afacerii.
Adoptarea unor strategii inovatoare şi eficiente de management al riscurilor pot veni în completare. Printre variantele propuse s-au numărat diversificarea culturilor pentru a reduce expunerea la riscuri specifice, implementarea tehnologiilor agricole avansate pentru a monitoriza şi gestiona mai eficient resursele agricole, precum şi investiţii în infrastructura de irigaţii şi stocare a apei pentru a contracara riscul de secetă.
În a doua parte a evenimentului, discuţia s-a axat pe exemple specifice comparative din ferme româneşti cu analiza studiilor de caz şi a soluţiilor de asigurare. Asigurările agricole parametrice sunt produse care deja câştigă teren în multiple pieţe regionale şi internaţionale, şi vin în completarea soluţiilor tradiţionale, oferindu-le fermierilor o stabilitate financiară în faţa pierderilor cauzate de factori climatici.
"Primăvara a debutat cu temperaturi de vară, iar martie 2024 a fost cea mai călduroasă lună martie înregistrată vreodată. În a doua jumătate a lunii aprilie, grindina a făcut ravagii în zona Dobrogei, cu daune între 60-90% pe areale mari. Este esenţial să ne adaptăm rapid la aceste condiţii volatile şi să identificăm soluţii eficiente pentru a sprijini fermierii în gestionarea riscurilor şi protejarea culturilor şi a infrastructurii agricole în faţa acestor provocări complexe. Asigurările tradiţionale şi cele parametrice funcţionează în mod complementar, acoperind riscuri diferite şi oferindu-le fermierilor un nivel mai amplu de protecţie. Aceste două tipuri de asigurări nu conduc la dublă asigurare, ci se completează reciproc, reducând riscurile neacoperite şi crescând şansele fermei de a-şi minimiza pierderile economice prin despăgubiri semnificative, în situaţia producerii unui eveniment asigurat", a declarat Cerasela Tudor, expert senior în cadrul liniei de business Agriculture din cadrul Aon România.
În contextul creşterii frecvenţei fenomenelor climatice extreme şi a impactului acestora asupra fermierilor, conferinţa AON Agri Risk Management a evidenţiat importanţa adoptării unor strategii proactive de gestionare a riscurilor în agricultură. Colaborarea între sectorul agricol şi industria asigurărilor, împreună cu implementarea tehnologiilor avansate şi a soluţiilor inovatoare, poate contribui la creşterea rezilienţei şi sustenabilităţii în faţa provocărilor climatice. Prin investiţii inteligente şi utilizarea asigurărilor agricole, fermierii pot reduce incertitudinea şi îşi pot asigura stabilitatea activităţilor, contribuind la protejarea producţiei agricole şi la securitatea alimentară a comunităţii.