Energia nucleară ar urma să revină în forţă pe plan global, pe fondul majorării cererii de electricitate, se arată într-un raport publicat de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite DPA.
Interesul în domeniul nuclear este mai ridicat decât era în timpul crizei petrolului din anii '70, peste 40 de ţări căutând să-şi extindă capacităţile de energia nucleară, a apreciat organizaţia cu sediul la Paris.
Majorarea cererii de electricitate nu vine doar de la sectoarele tradiţionale, cum ar fi industria, ci şi din noi domenii, cum ar fi maşinile electrice, centrele de date şi alimentarea inteligenţei artificiale, scrie DPA.
Conform IEA, generarea de electricitate din flota globală de aproape 420 de reactoare va atinge anul acesta un nou nivel de vârf.
'Este clar astăzi că o revenire în forţă a energiei nucleare, previzionată de IEA în urmă cu câţiva ani, este în desfăşurare, capacităţile de energia nucleară urmând să genereze anul acesta un nivel record de electricitate', a afirmat directorul general al IEA, Fatih Birol.
'În plus, pe plan mondial sunt în construcţie noi capacităţi de energia nucleară de peste 70 gigawaţi (GW), unul din cele mai ridicate niveluri din ultimii 30 de ani, şi peste 40 intenţionează să extindă rolul energiei nucleare în sistemele lor energetice', a adăugat şeful IEA.
Birol a atras în mod special atenţia asupra reactoarelor modulare mici (SMR), care oferă 'un potenţial de creştere incitant'.
Energia nucleară este responsabilă pentru aproape 10% din generarea globală de electricitate şi este a doua mare sursă de electricitate cu emisii scăzute după energie hidroelectrică, notează DPA.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
Opinia Cititorului