IESEG: Majorarea salariilor echivalează cu reducerea competitivităţii

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 15 noiembrie 2023

IESEG: Majorarea salariilor echivalează cu reducerea competitivităţii

English Version

Ţările est-europene au o problemă de competitivitate pe fondul majorărilor salariale succesive din ultimii ani, iar investiţiile străine directe de care beneficiază ar putea avea de suferit, se arată într-un studiu recent realizat de IESEG School of Management, preluat de publicaţia franceză Les Echos.

Potrivit sursei citate, Eric Dor, directorul de studii economice la IESEG School of Management, subliniază că în ţările est-europene, creşterea costurilor salariale "a fost net superioară celei din ţări ce aparţin zonei euro începând din 2015".

Eric Dor precizează: "Între trimestrul I 2015 şi trimestrul II 2023, creşterea a fost de 16% în zona euro, în timp ce în Bulgaria a fost de 67%, în România de 62%, 52% în Ungaria, 41% în Cehia şi 40% în Polonia. Prin ştergerea efectelor cursului de schimb al acestor ţări care au propria monedă, măsurătorile efectuate în euro oferă o imagine de ansamblu similară. Astfel, în aceeaşi perioadă, costurile salariale, măsurate în euro, au crescut cu 67% în Bulgaria, cu 62% în Cehia, cu 46% în România, cu 25% în Polonia şi cu 19% în Ungaria. Atractivitatea relativă a acestor ţări a fost redusă chiar dacă beneficiază în continuare de niveluri de cost salariale mult mai mici decât cele din restul Uniunii Europene".

Evoluţia salariilor în aceste state drept cauză a pierderii de competitivitate a fost consemnată şi de experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în ultimul raport privind perspectivele economice ale ţărilor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (CESEE). FMI constată de fapt că remuneraţiile din această zonă au crescut mai mult decât în ţările vest-europene. În acestea din urmă, creşterea salariilor a început să se accelereze în 2021, ajungând la 5% până la jumătatea anului 2023 faţă de 1% până la 3% între 2015 şi 2019. Pentru ţările est-europene, cifrele trec de 10% la jumătatea anului 2023, comparativ cu 5% până la 8% în perioada 2015-2019.

Ţinând cont de efectele inflaţiei, toate ţările europene au cunoscut o scădere a salariilor nete, arată FMI care menţionează: "Erodarea puterii de cumpărare a fost considerabilă în toată Europa, dar în special în economiile europene avansate". Astfel, în Europa de Vest, scăderea salariilor reale a fost de 8% în ultimul trimestru al anului 2020, în timp ce în statele est-europene a fost de doar 5%. Pentru a explica această diferenţă, economiştii Fondului susţin că solicitările privind majorările salariale în statele est-europene au fost cauzate de inflaţie, fenomen ce a fost observat mai devreme şi nu pe aşteptările de creşteri ale preţurilor aşa cum a fost în statele din vestul Europei. Ţările din Europa de Est, având o inflaţie mai mare decât în Occident, au crescut salariile nominale mai puternic, de unde şi scăderea competitivităţii lor, rezumă FMI.

Se aşteaptă ca acest fenomen să continue: în medie, salariile sunt de aşteptat să crească cu 5% şi 4,5% în 2023 şi 2024 în ţările europene avansate, în timp ce majorarea va fi de 9% în 2023 şi 7% în anul 2024 pentru ţările din Europa Centrală şi de Est.

Eric Dor susţine că pierderea de competitivitate care rezultă ar putea reduce exporturile şi ar favoriza importurile care, în cele din urmă, ar înrăutăţi balanţa comercială a respectivelor state şi dă un exemplu în acest sens: "Până acum, în special în România, balanţa comercială a mărfurilor, excluzând energia, a continuat să se deterioreze din 2015, cu o înrăutăţire a deficitului".

Amintim că Guvernul a majorat în această toamnă salariul minim pe economie la 3300 lei lunar începând cu 1 octombrie 2023, a decis o nouă majorare salarială pentru diferite sectoare de activitate - construcţii, agricultură şi industria alimentară - începând cu 1 noiembrie 2023 şi doreşte o nouă creştere a salariilor în cursul anului viitor. Măsurile respective nu au fost contestate de mediul de afaceri, dar antreprenorii au solicitat ca majorarea salarială să fie efectuată prin prisma scăderii impozitului pe muncă, impozit care în ţara noastră se află la cel mai mare nivel din Uniunea Europeană, aproximativ 43% din salariul brut lunar ajungând la bugetul de stat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Deci trebuie sa fii un angajat cu salariu minim,salarii mici de supraviețuire ca economia sa fie competitivă,evident din creșterea această economică va profita numai 4 la sută din populația planetei restul sunt sclavii lor acest capitalism este un sistem social fascist care va distruge omenirea in max 50 de ani,bomba atomică pentru omenire va fi robotizarea generalizata și acest sistem capitalist bazat pe profit cu orice preț, oamenii vor deveni o cheltuială inutilă pentru sistem și vor fi lichidați

    1. Si cine te impiedica sa fii patron:-)? intelectul:-)?

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb