Investiţia în educaţie oferă cea mai mare rentabilitate pe termen lung, fiind singura al cărui randament este peste cel al pieţei de capital - a declarat, ieri, Ileana Guţu, senior manager în cadrul companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PWC).
Referindu-se la o analiză efectuată în Statele Unite ale Amercii pentru o perioadă de 50 de ani, oficialul PWC a precizat că investiţia într-un an suplimentar de educaţie a oferit o creştere salarială medie de 8% pe an, peste cea de 5%, cât a fost rentabilitatea medie anuală a investiţiei în piaţa de capital, în perioada analizată.
Pe de altă parte, Ileana Guţu a mai precizat că, potrivit unui studiu privind modul în care a evoluat valoarea relativă a companiilor listate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în ultimii 10 ani, întocmit de PwC, pentru ultimii şase ani, investitorii de pe piaţa de capital din România au câştigat, în medie, cu până la 12% mai mult faţă de cei care şi-au plasat economiile în titluri de stat.
"E adevărat că vorbim despre o medie şi că au fost ani în care randamentele au fost peste 30%, în condiţiile în care titlurile de stat au fost la 2,5% şi că au fost ani în care randamentul la bursă a coborât sub 2%, ca în 2015, iar la titlurile de stat randamentele s-au situat la 3,7% - 4%. Acest procent trebuie privit ca o medie, dar în acelaşi timp teoria finanţelor spune că riscul şi randamentul sunt corelate. De aceea mergem să investim în piaţa de capital, să ne asumăm un risc suplimentar pentru anticiparea unor câştiguri mai mari", a spus oficialul PwC.
Potrivit studiului menţionat, la BVB sunt circa 90 de companii listate, existând o împărţire sectorială destul de concentrată: sectorul de petrol şi gaze, cu 40% pondere, cel al serviciilor financiare, cu 35%, urmat de sectorul de electricitate.