Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunţat, ieri, un plan amplu de reformă instituţională, care va reduce numărul total de posturi din Senat de la 796 la 618, implicând concedierea a 178 de angajaţi. Aceste măsuri fac parte dintr-o strategie menite să modernizeze funcţionarea Senatului, să crească eficienţa procesului legislativ şi să reducă risipa de resurse publice.
Noua organigramă propusă de Bolojan limitează angajările permanente care au proliferat în ciclurile electorale anterioare. "La Senat, în loc ca persoanele care sunt pe cabinetele demnitarilor să vină cu aceştia şi să plece cu aceştia (...) a fost posibilă angajarea directă pe durată nedeterminată. De-a lungul ciclurilor electorale, au fost angajări peste angajări şi am ajuns în situaţia în care o persoană care ocupă o funcţie de conducere în Senat nu îşi poate aduce niciun colaborator", a declarat preşedintele Senatului, la o conferinţă de presă organizată la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, restructurarea are scopul de a elimina posturile care nu se justifică, asigurând în acelaşi timp un personal corect dimensionat şi profesionist. "Avem nevoie de personal corect dimensionat, trebuie să avem un personal profesionist în aşa fel încât să nu risipim banul public. Peste tot, unde numărul de posturi de execuţie va fi mai mic decât cel actual, conform legii, se vor organiza concursuri", a subliniat Ilie Bolojan, care a precizat că reorganizarea va fi aprobată în februarie şi se va finaliza până la sfârşitul lunii martie.
Printre măsurile complementare anunţate de preşedintele Senatului se numără reducerea cu 20% a cotelor de combustibil pentru flota de vehicule ale Senatului şi implementarea unui sistem electronic de pontaj, menit să monitorizeze mai eficient prezenţa angajaţilor la locul de muncă.
Planul de restructurare a generat reacţii puternice din partea angajaţilor Senatului. Un protest spontan a avut loc ieri în urma anunţului preşedintelui Senatului. Angajaţii au susţinut că ei asigură continuitatea şi expertiza necesară funcţionării instituţiei. Unii dintre protestatari au ameninţat că vor apela la justiţie pentru a contesta decizia.
Sindicatele lucrătorilor din Senat au criticat, de asemenea, reformele. "Fără o consultare aplicată cu sindicatele, fără o analiză amplă a complexităţii activităţii instituţionale, preşedintele şi secretarul general al Senatului intenţionează să reducă aproximativ 200 de posturi", au transmis acestea într-un comunicat. Sindicatele cer criterii transparente şi respectarea drepturilor angajaţilor în procesul de reorganizare.
1. Niciodată nu-i prea târziu
(mesaj trimis de Al 12-lea ceas în data de 23.01.2025, 00:04)
O țară prea coruptă, prea puțini Bolojani!