ILIESCU DESPRE REDESCHIDEREA DOSARELOR REVOLUŢIEI ŞI MINERIADEI:  "Trebuie să tragem concluziile politice adecvate, nu să stăm să plângem morţii Revoluţiei"

Ziarul BURSA #Politică / 26 februarie 2016

Iliescu urmărit penal pentru infracţiuni contra umanităţii

Fostul preşedintele Ion Iliescu a şocat ieri, afirmând că nu ştie cui foloseşte redeschiderea dosarelor pe tema Mineriadelor şi a Revoluţiei, considerând că acestea nu ar trebui "'dezgropate'', întrucât CEDO este interesată să "întreţină aşa ceva".

Întrebat ce părere are despre redeschiderea dosarului Mineriadelor şi al Revoluţiei, Iliescu a afirmat că "nu este nicio problemă", dar că nu ştie cui slujeşte un astfel de demers: "Nu ştiu cui slujeşte, alminteri nu-i nicio problemă, dar pusă sub acest aspect - luarea la întrebări şi analize pe plan judiciar... A fost un moment de istorie cu părţile bune şi cu părţi mai puţin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depăşit. Ce rost are să dezgropăm? Ele trebuie să formeze obiectul unor asemenea dezbateri, unor oameni care stau şi studiază istoria ca să tragem învăţăminte, nu să tot întreţinem o stare". Întrebat despre cererea Curţii Europene a Drepturilor Omului de redeschidere a acestor dosare, Iliescu a spus că "CEDO este interesată să întreţină aşa ceva". "Eu îi înţeleg pe cei care au avut pierderi, asta a fost. A fost caracterul cel mai radical de transformare din tot arealul nostru. (...). La noi a fost o mişcare radicală de înlăturare a vechiului regim cu sacrificii umane", a spus Ion Iliescu, citat de Mediafax.

Fostul preşedinte a mai spus că trebuie să tracem concluziile politice adecvate din evenimentele în urma cărora a căzut regimul comunist în loc "să stăm să tot plângem morţii".

"'Revolta din decembrie a însemnat sacrificii umane. Să stăm să tot plângem morţii în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societăţii...", a adăugat el. Cei 17 români care au făcut plângere împotriva statului român, în dosarul Revoluţiei, vor primi câte 15.000 de euro, potrivit unei deciziei pronunţate, marţi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Potrivit deciziei date de CEDO, fiecare dintre cei 17 români care au făcut plângere împotriva statului român în dosarul Revoluţiei vor primi câte 15.000 de euro plus taxele de judecată. Avocatul Ionuţ Matei a declarat, citat de Mediafax, că toate concluziile CEDO arată aceeaşi situaţie. "Autorităţile naţionale judiciare nu au făcut o anchetă efectivă, după cum a spus CEDO. Statul trebuie să stabilească persoanele vinovate", a declarat avocatul Ionuţ Matei.

Fostul preşedinte Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane, potrivit Parchetului ICCJ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb