Fostul preşedinte Ion Iliescu a ţinut o conferinţă, ieri, la Fundaţia Europeană Titulescu, în care a reliefat importanţa intervenţiei statului în economie, criticând teoriile neoliberale, a căror aplicare ar fi dus, în opinia sa, la actuala criză economică, informează Agerpres.
"Criza financiară, criza economică s-a extins şi ea afectează puternic şi va afecta încă întreaga economie mondială. Din acest punct de vedere, această criză evidenţiază eşecul unei alte abordări extreme, fetişul pieţei, adică esenţa teoriilor neoliberale, promovate mai ales o vreme în SUA de Şcoala de la Chicago", a afirmat Ion Iliescu, în discursul său, intitulat "După 20 de ani".
El a arătat, în context, că prima reacţie, atât în SUA, cât şi în statele europene, a fost apelul la ajutorul statului, "atât de mult hulit de exponenţii neoliberalismului". Iliescu a menţionat că primul care a reacţionat a fost chiar preşedintele George W. Bush, "adeptul neoliberalismului", care a şi propus imediat un ajutor masiv în sprijinul băncilor.
Iliescu a constatat "falimentul mâinii invizibile a pieţii" (concept teoretizat de economistul Adam Smith în secolul al XVIII-lea - n.r.) şi nevoia de intervenţie a statului.
Fostul preşedinte a criticat şi cota unică de impozitare, afirmând că aceasta i-a favorizat pe cei cu venituri mari şi a accentuat polarizarea socială şi diferenţa dintre cei care au acumulat - "profitorii tranziţiei" - şi oamenii cu venituri limitate.