"La ora asta, imaginea publică a lui Călin Georgescu este un construct colectiv alimentat de masa de cetăţeni - este o fiinţă virtuală insufleţită".
Această afirmaţie, aparent paradoxală, este cheia înţelegerii fenomenului Georgescu. Spre deosebire de alţi politicieni care se afirmă printr-un program clar, prin experienţă administrativă sau prin performanţe demonstrate, Călin Georgescu funcţionează pe baza unui mecanism diferit: nu realitatea lui este cea care contează, ci percepţia colectivă care îl construieşte.
Cu alte cuvinte, Georgescu nu este doar un om, ci a ajuns un simbol. Un simbol care nu mai aparţine de el, ci de cei care îl susţin.
• Cum se naşte o "fiinţă virtuală insufleţită"?
Fenomenul Georgescu poate fi explicat printr-un cumul de factori psihologici, sociologici şi politici:
1. Proiecţia speranţei colective - Populaţia frustrată de corupţia, incompetenţa şi stagnarea sistemului politic caută un "outsider", un lider "curat". Georgescu pare să îndeplinească acest rol nu prin ceea ce a făcut, ci prin ceea ce oamenii înearcă să vadă în el.
2. Efectul Halo - Susţinătorii săi atribuie lui Georgescu calităţi pe care acesta nu le-a demonstrat. El este perceput ca "patriot", "salvator", "vizionar", chiar dacă aceste etichete nu se bazează pe fapte concrete, ci pe un discurs calibrat ca să atingă emoţiile colective.
3. Distanţa faţă de realitate - Spre deosebire de politicienii activi, care trebuie să ia decizii ce pot fi criticate, Georgescu are avantajul să nu fi fost testat în niciun rol administrativ major. Lipsa unei guvernări proprii înseamnă că nu există eşecuri palpabile care să îl tragă în jos.
• Georgescu1 vs. Georgescu2: Candidatul real şi cel virtual
Acest mecanism creează o dublă identitate politcă:
- Georgescu1 - omul real, cu ticuri verbale, cu idei discutabile, cu momente de inconsistenţă.
- Georgescu2 - imaginea colectivă, însufleţită de dorinţele şi aspiraţiile populare, un avatar al frustrărilor naţionale şi al nevoii de schimbare.
Niciun atac asupra lui Georgescu1 nu afectează percepţia asupra lui Georgescu2. Chiar dacă primul este criticat, demontat sau ironizat, al doilea rămâne intact, fiind o construcţie psihologică a maselor.
• Cine mai poate concura cu un candidat virtual?
Problema cu această construcţie colectivă este că este aproape imposibil de combătut cu mijloacele tradiţionale. Un politician obişnuit poate fi atacat prin dezvăluiri, prin expunerea greşelilor, prin demontarea programului său. Dar un simbol virtualizat, care trăieşte în mintea colectivă a alegătorilor, este mult mai rezistent la orice fel de atacuri raţionale.
• Concluzie: Realitatea vs. Iluzia Politică
Călin Georgescu, aşa cum este perceput de public, nu este o persoană, ci o idee însufleţită. Iar acest tip de candidat este extrem de periculos pentru adversarii săi politici, care sunt obligaţi să lupte nu cu un om, ci cu o proiecţie colectivă.
Istoria ne-a arătat că această strategie poate produce lideri-surpriză, dar şi că, mai devreme sau mai târziu, realitatea se loveşte de iluzie. Călin Georgescu va deveni cu adevărat un lider doar atunci când va fi forţat să iasă din zona mitologică şi să intre în arena faptelor concrete. Până atunci, imaginea sa rămâne o creaţie colectivă, un vis politic alimentat de frustrările unei societăţi care nu mai crede în liderii săi tradiţionali.
1. Nu e nici prima, nici ultima
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 03:24)
Mîcar nu e din aceeași gașcă.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 04:39)
Ba da.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 07:21)
normal ca nu e, vine de la nebuni, medicamenteeeee!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 10:19)
cum nu e din aceeasi gasca,
Călin Georgescu a făcut parte în mai multe rânduri din aparatul administrativ central, fie la Ministerul Mediului, fie la Ministerul Afacerilor Externe, numele său fiind vehiculat pentru ocuparea pentru funcției de prim-ministru al Guvernului României în anii 2010, 2011, 2012 și 2016.
inainte de 89 ce crezi ca a fost dc deja in 2010 era una din propunerile de prim ministru la FSN.
Cine il sustine? ponta, dragnea, teodosie, potra, vantu samd , e tot gasca ce a condus Romania inainte si dupa 89.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 10:41)
Din pacate CG a reusit sa prosteasca multa lume, prea multa!
1.5. Nu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 12:30)
Ceilalți au au prostit o țară 35 de ani. Mulți au rămas proști în continuare și votează la fel.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 15:35)
problema-i ca va asteptati la minuni, pt ca asa vi s-a spus pe tic tok, ca se pot face minuni, benzina 1 leu curent gratis, salariul minim 2000 de euro net ,samd.
cand crezi si compari asa promisiuni cu ce e normal ca te simti prostit.
in fapt , cel ce va prosteste e sarlatanul "mesia" georgescu.
2. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 21.02.2025, 06:48)
CG - ființa virtuală însuflețita la care faceți referire - m-a dus cu mintea încă de la început la un fel de Golem vrut de popor care să-i apere de toate relele.
Ce spuneți de paralelă? Mulțumesc.
2.1. Golem (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 21.02.2025, 10:18)
Rabinul Judah Loew ben Bezalel (Maharalul din Praga, secolul al XVI-lea) se spune ca, fiind cabalist de seama, a cunoscut numele lui Dumnezeu si combinatorica literelor Torei, din care, doua cate doua, aruncate pe firmament, Dumnezeu a creat Universul.
Maharalul a creat din lut o forma umana si i-a inscris pe frunte doua dintre literele abjadului ebraic, cu care a insufletit-o, asa cum ar fi avut puterea Dumnezeu.
In alta varianta, a inscris cuvantul „emet” , care inseamna "adevar".
Fiinta a fost numita Golem, avind menirea sa apere comunitatea evreiasca din Praga de persecutii, dar s-a dovedit ca nu poate fi controlata si creatorul lui i-a sters literele de pe frunte.
In cealalta varianta, Maharalul i-a sters numai prima litera a cuvintului "emet", raminind inscris doar "met", care inseamna "moarte".Decide singur daca povestea Golemului poate fi conexata la cea a lui Georgescu.
2.2. Mulțumesc (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 21.02.2025, 10:50)
Da, conexiunea e bună.
Mai cred că CG va fi președinte și vom vedea dacă va putea fi controlat când o va lua pe arătură sau dacă ne va duce la "moarte".
3. fără titlu
(mesaj trimis de Silviu în data de 21.02.2025, 09:14)
Foarte bun articolul. Dar daca am fi investit in educatia poporului asa ceva nu s-ar fi intamplat. Vinovati sunt tot cei care acum achita nota, politicienii, care la fel ca si comunistii au vrut sa lase masele indobitocite pentru a fi mai usor de controlat. Nu s-au gandit ca maselor isi vor gasi un Mesia, securist de Austria, pe care sa il venereze. Vede, cu, iesim din asta, dar daca iese o sa fie un dus rece si o nota uriasa de plata, in special pentru cei care l-au votat.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 10:12)
Sunt total de acord cu articolul. As parafraza titlul (ca idee): Iluzia Antonescu (sau oricare candidat de partid, fost sau actual), certa deziluzie. N-am invatat nimic din trecut ca popor, si nici viitorul nu suna bine din acest punct de vedere.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 10:26)
CG va castiga alegerile pentru ca este perceput ca fiind singurul candidat vaslas la barca lui Trump. Acelasi Trump care-i facut putinist in ultima vreme. George Simion ar vrea si el sa para aliniat lui Trump, dar il cam strang ciorapii. Toate analizele si psihanalizele lui CG duc lipsa de un detaliu esential, o lipsa, cred eu, voita. Ma refer aici la pozitionarea clar contra Ucrainei circarului, pozitionare departe de-a fi pro-rusa, asa cum voit eronat incearca sa ni se induca, ci una in consinanta cu pozitia tot mai evidenta a lui Trump. Cheia succesului oricarui alt candidat, singura valabila, ar putea fi o pozitie similara, sau chiar mai dura, contra Ucrainei. Chiar si contra Rusiei, dar neaparat contra Ucrainei!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 10:31)
"Iluzia Georgescu, probabilă deziluzie"
asa o fii, dar clasa politica de la putere
si candidatii lor la Presedintie sunt
SIGUR o deziluzie
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 14:53)
nu probabila deziluzie, nenorocire sigura cand vom intra in incapacitate de plata
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 17:08)
daca toti ghiciti ce va face in viitor CG , de ce nu jucati la loto ?
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 18:59)
la loto? aici era vorba de bonduri, si nu se poate paria pe short in Romania.