IMM-urile, în prima linie pe frontul pandemiei

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 octombrie 2020

Grafică de MAKE

Grafică de MAKE

Întreprinderile mici şi mijlocii sunt primele afectate de o criză economică, atât la nivel naţional, cât şi în Uniunea Europeană (UE). Majoritatea companiilor mici se confruntă, acum, cu dificultăţi, pe fondul pandemiei de Covid-19, cele mai multe luptând pentru viaţa lor.

Specialiştii spun ca, la noi, situaţia este mai grea decât în UE, având în vedere faptul că IMM-urile din ţara noastră nu sunt atât de maturizate ca firmele din statele vestice.

Un sondaj publicat ieri de firma de consultanţă McKinsey arată că peste jumătate dintre IMM-urile din Europa, care împreună asigură locuri de muncă pentru două treimi din angajaţii de pe continent, se tem că nu vor supravieţui în următoarele 12 luni dacă veniturile nu îşi vor reveni.

Sondajul a fost derulat în luna august, înainte ca explozia cazurilor de infecţie cu coronavirus în Europa să oblige guvernele să impună noi restricţii.

Conform lui Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), IMM-urile din România sunt şi mai susceptibile de a nu rezista, întrucât nu au avut timp să se maturizeze ca cele din vest: "De exemplu, întreprinderile din HoReCa, cele care fac feţe de masă, şerveţele etc., sunt lanţuri de valoare care dacă nu sunt întreţinute, atunci toţi cei care se află pe lanţ suferă. Ultimul comunicat al INS privind serviciile prestate pentru întreprinderi arată că singurul sector care a crescut în această perioadă a fost zona de informatică. Odată cu toate activităţi au apărut şi problemele, de suprasolicitare a reţelelor etc. care nu se petreceau în mod curent. Acesta este sectorul de servicii care a crescut, restul au scăzut".

Ovidiu Nicolescu, preşedintele de onoare al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), este de părere că circa două treimi din IMM-uri, atât la nivelul UE, cât şi în ţara noastră, sunt afectate negativ de această pandemie. "Dacă mai ţine pandemia un an, cred că pericolul de nesupravieţuire a întreprinderilor mici şi mijlocii este de circa o pătrime în România şi o cincime în UE", ne-a spus, ieri, domnul Nicolescu.

În opinia lui Dan Schwartz, Managing Partner în cadrul RSM Romania, programele UE de susţinere financiară anunţate până acum nu sunt suficiente. În plus, antreprenorii vor să facă business, nu să primească granturi, să îşi desfăşoare activitatea, nu să rămână pe linia de plutire, ne-a spus domnia sa. Specialistul a menţionat că cele pentru care există o teamă de insolvenţă a IMM-urilor sunt băncile: "Băncile au teamă de insolvenţa clienţilor lor, care ar avea un impact negativ asupra afacerilor băncii, pentru că împrumutrile companiilor care falimentează devin neperformante. De aceea, băncile sunt cele care ar trebui să susţină, împreună cu guvernele UE, activitatea micilor întreprinderi".

Potrivit sondajului McKinsey&Co, citat de Reuters şi preluat de Agerpres, care a fost efectuat în rândul a peste 2.000 de IMM-uri din primele cinci economii europene (Germania, Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie), 55% din aceste companii se aşteaptă să îşi închidă porţile până în luna septembrie a anului următor, dacă veniturile lor vor rămâne la nivelul actual.

Dacă traiectoria actuală se menţine, unul din zece IMM-uri se aşteaptă să depună cererea de intrare în insolvenţă în decurs de şase luni.

"Aceasta este o povară substanţială asupra sectorului financiar", subliniază unul din autorii raportului, Zdravko Mladenov, referindu-se doar la una dintre consecinţele unei astfel de evoluţii, care ar putea conduce de asemenea la creşterea şomajului şi la diminuarea nivelului general al investiţiilor în economie.

Economiştii intervievaţi de Reuters luna trecută prognozau că economia zonei euro va înregistra o creştere de doar 5,5% anul viitor, după o cădere de aproape 8% în acest an, dar au avertizat că şi această revenire modestă este în pericol, ca urmare a unei noi răspândiri a virusului.

Întreprinderile Mici şi Mijlocii sunt firmele cu până la 250 de angajaţi. În Europa aceste companii au peste 90 de milioane de angajaţi, însă talia lor mică le face vulnerabile la crizele de lichidităţi. De exemplu, în Spania 83% dintre cele 85.000 de IMM-uri care au intrat în insolvenţă începând din februarie aveau mai puţin de cinci angajaţi.

Măsurile adoptate de statele din regiune, care variază de la moratorii cu privire la insolvenţe şi vacanţe de la rambursarea împrumuturilor, au reuşit până acum să menţină mii de IMM-uri pe linia de plutire. Însă, în contextul în care o parte dintre aceste măsuri expiră în unele state, băncile centrale din Germania şi Marea Britanie se numără printre instituţiile care au tras un semnal de alarmă asupra creşterii insolvenţelor.

"Decidenţii trebuie să facă orice este nevoie pentru a ţine sub control pandemia şi consecinţele sale economice şi să nu retragă prematur măsurile de sprijin, pentru a evita greşelile făcute în perioada crizei financiare", a subliniat recent FMI. Citând măsuri precum facilitarea restructurării datoriilor şi punerea la dispoziţie de capital pentru firmele sănătoase, oficialii Fondului arată: "Pentru companii, politicile trebuie să meargă dincolo de sprijin de lichiditate şi să se asigure că firmele sănătoase dar care acum sunt insolvente pot rămâne în activitate".

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. IMMurile în Romania au fost aproape întotdeauna locul in care patronul își tine cartea de munca sa aibă și el, peste 100 de ani o pensie.

    Aseară mă minunam în parc că în ciuda restricțiilor, o terasa se încăpățânează să rămână deschisă, avea doar doi clienți la o singura masa și doi omuleți de la bar se învârteau in jurul lor.

    Astea sunt IMMurile lu Orban și Catzu?? 

    1. Dar totusi, patronul ala *da* bani pentru contributiile alea.

      IMM-urile astea nu sunt bune, multinationalele care sug sangele poporului nu sunt bune. dar care sunt bune, domnule? pe ce companii ar trebui sa se cladeasca economia asta, in viziunea dvs. si pe ale cui contributii ar trebui sa se bazeze pensiile viitoare?

      ca sa fie bine pentru dvs. si pare, psd, no? 

      mai cristian tu ai dat salar la 1 angajat in viata ta

    Cred ca Make a facut ilustratia la nervi.

    E momentul optim ca patronii de IMM-uri sa-si dea seama ca sunt niste sclavi.. cum i se scoala guvernului, cum le inchide pravalia si capata statutul minerilor din minele inchise, adica muritori de foame ai capitalismului. Frustrarea lui Dan Bitman e pe aceeasi tema. Cat tmp avea concerte si activitate artistica castiga ceva bani, acum insa e silit contrar vointei lui sa traiasca "din venituri anterioare" ca Iohannis atunci cand si-a luat 4 case cu bani din sute de ani de meditatii.

    Cam despre asta este vorba. Avem zeci de mii de IMM-uri si PFA-uri care ascund de fapt niste someri, adica patronii sunt in cele mai multe cazuri rupti in cur.. mai mult baga bani in firma decat scot.. lucru cunoscut de alde Catzu, BNR, Guvern & gasca.  

    IMM-urile in Romania au ajuns o forma de somaj ascuns sub presh.. cat timp patronu are carte de munca la propria firma.. bucurie mare pe guvern, nu figureaza pe lista somerilor..

    Intotdeauna mi-am pus intrebarea la ce drku le foloseste IMM-urilor ajutoarele pentru capital de lucru de la guvern daca ele nu au clienti.. ca lumea s-a sperat de COVID si de masurile fascist-totalitare si nu mai cumpara.  

    1. CRISTIAN ESTI PENIBIL

      PENIBIL , esti tu , pentru ca , ca orice penibil si prost pe deasupra , n-ai adus nici un argument la cele spuse de om , asa ca ai trantit o injurie si atat .in mod sigur , altceva nu stii , ca ai fi spus .

      p.s. contrargument

      Pe stat nu-l intereseaza ca firma nu are clienti cat timp are angajati. Daca *altcineva* e responsabil de angajatii aia, e bine!

      In plus, concedierea si radierea unei firme nu e chiar treaba usoar deci se mai taraganeaza lucrurile. Si uite asa merge treaba. 

    asta si este una dintre "misiunile " covidului . in curand vor aparea smekerii cu bani din germania , olanda , franta la shopping in Romania unde vor oferi preturi de criza la falimentati , pentru afacerile facute cu chin si amar .

    Globalistii si-au dat seama ca nu au nevoie decat de banci, guverne, corporatii si .. SCLAVI.. In noua schema de personal a guvernului mondial iudeo-masonic nu figureaza niciun fel de IMM-uri, patroni, liber intreprinzatori sau alte astfel de categorii independente ci doar salariati adica oameni cu existenta precara, dependenta de raporturile de munca abuzive ale capitalismului.

    In etapa urmatoare, cu orizont de 10-20 de ani globalistii vor trece al confiscarea proprietatii private.. totul va apartine statului si va fi lucrat de corporatii cu finantare de la banci (bani creati din nimic). Fostii proprietari vor fi recompensati cel mult cu un venit mic fix sau o renta viagera.

    Cam asta e planul.. deci IMM-urile trebuie sa inteleaga ca nu intamplator au ajuns bataia de joc a Guvernului.. sunt pe aceeasi lista neagra ca si bisericile.  

    1. Citeam cândva, printre comentarii, despre tine, că nu ești decât un dezinformator pro Rusia. Am găsit zeci de comentarii de-ale tale și mi-am dat seama că cine te-a caracterizat prima dată a avut mare dreptate. Ești ultima speță de om. Lăsa-te de comentarii. Mersi!

      daca tii minte cine l-a caracterizat prima data si-l mai si urmaresti , inseamna ca tu esti ala , asa ca lasa-te tu de comentarii . esti sub ultima speta de om . nici un mersi , ba , mars !

      Nu de dezinformator pro-Rusia. E dezinformator Mossad. Altfel n-ar ține-o de-a surda cu fasciștii/naziștii, deși la UE e plin de comuniști și nu numai (vezi Antifa cu secera și ciocanul în SUA). Desigur există posibilitatea să fie ignorant, dar greu de crezut. Cine nu crede să caute pe net Hasbara, și JIDF ca să vadă ce sunt alea.

      De aia se zbat toti sa salveze IMMurile cu granturi si capital, ca sa le desfinteze dupa ?

      Tocmai aici e paradoxul, că le dau niste bani (o forma de mituite politică) după care le închid activitatea sau le sperie clienții cu fascismul virusului.

      DEFETISM : infracțiune care constă în conceperea, lansarea, răspândirea sau publicarea de zvonuri sau informații false,exagerate sau tendențioase ,alarmiste cu privire la situația socială, economică, politică a Țării.

      Pt. 5.2 & 5.3. întrebari : 

      1) Cum se pedepsesc defetiștii în situație de război ? 

      2) Dar în situații de război hibrid, cybernetic ( + alte forme nedepistate) , economic, biologic - pandemiologic existente în zilele noastre ? 

      3) Cetățeanul, cititorul, favorizatorul involuntar al defetistului sau autoritățile trebuie să acționeze în aceste cazuri.

      LISTA cu românii anti-români din diferite

      domenii : 1 (.............) 999.

      .( Dar lasă că îi știți voi !) Și sunt mulți și prosperă căci nu sunt pedepsiți. Mulți sunt și Votați, Citiți, Aplaudați și cu Succes la emisiunile TV.  

    sînt foarte multe firme fara angajati mici care îs desfasoara activitatea în tîrguri si la evenimente organizate de primarii etc.

    de noi ati uitat din ce o sa traim în urmatoarea perioada 

    1. Din venituri anterioare că Iohannis. Găurește salteaua..

    Vă lăsați băgați în faliment din cauza sperietorii Covid, fără să ziceți nimic, închiși în case și brutalizați de poliție, cu copii care or să fie lipsiți și de bruma de educație pe care ar fi primit-o. Date fiind cele de mai sus, răbdați.

    Haideti sa imi dau si eu cu parerea!

    Sunt un mic antreprenor, cu 5 angajati. 

    Nu am avut rabdare sa citesc tot articolul, in schimb pot spune ca in aceasta tara, in care m-am reintors ( culmea!!!) dupa 16 ani petrecuti prin străinătate tocmai ca sa continui activitatea antreprenoriala, statul este DUȘMANUL de moarte al oamenilor de afaceri, al IMM.  

    Un stat care stie doar sa-ti ceara, sa-ti impuna, sa te constranga, fara niciun ajutor in schimb. Si ultimul exemplu il avem proaspat....microgranturile, toate " masurile implementate" cu mare tam-tam prin media, sunt un mare esec, pentru ca conditiile de eligibilitate sunt absurde si chiar ridicole. Deci, in final, banii bor fi reintorsi catre UE si in acest caz, ca si in alte situatii in care ne etalam impotenta ca tara in ceea ce priveste procentajul mizer de absortie de fonduri..... 

    Suntem o tara de pacalici, condusa de niste non valori, iar rezultatele le vedem: nema autostrazi, nema spitale, un sistem de invatamant empiric si ineficient, coruptie, hotie, si as putea continua....

    1. Total de acord

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb