Importul cerealelor ucrainene, interzis încă 30 de zile

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 septembrie 2023

Importul cerealelor ucrainene, interzis încă 30 de zile

Decizia nu are efect asupra cantităţilor de cereale care se află în tranzit în ţara noastră

English Version

Importul cerealelor ucrainene va fi interzis în ţara noastră în următoarele 30 de zile, a declarat, ieri, Florin Barbu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care a spus că va semna un ordin în acest sens.

"Pot să vă asigur că, începând de vineri, 15 septembrie, nu a intrat un bob prin vămile din România şi noi suntem pregătiţi, avem un act pregătit, pentru a lua cele mai bune decizii pentru fermierii români, dar aşteptăm şi deciziile care vor veni din partea Ucrainei. (...) Aşa cum a spus şi Comisia Europeană, în cazul în care nu vor veni cu planul de măsuri şi cu licenţierea pentru produsele agricole - vorbim de cele patru: porumb, grâu, rapiţă, orz - atunci Comisia a spus că va interzice importul până pe 31 decembrie. Aşteptăm 30 de zile să vină cu acel plan de măsuri. În cele 30 de zile nu va intra niciun bob pe teritoriul României. Nu le-am dat noi termen limită. În 72 de ore aveau de venit cu planul de măsuri şi în 30 de zile trebuie să discute cu fiecare stat pentru licenţele de export, în toate cele cinci state ale Uniunii Europene", a spus ministrul Florin Barbu, care a precizat că interdicţia respectivă nu se aplică tranzitului de cereale ucrainene.

Ministrul Agriculturii a mai spus: "Pot să vă asigur că exportul de cereale al fermierilor români este în regulă, s-au exportat cereale şi în momentul de faţă avem în Portul Constanţa dane care sunt destinate exportului cerealelor fermierilor români. Aşteptăm acest plan de măsuri până astăzi (n.r. ieri) la ora 24, iar dacă nu va fi transmis suntem pregătiţi în orice moment să protejăm munca fermierilor români şi cerealele pe care aceştia le-au produs".

De altfel, Florin Barbu urma să se întânească, aseară, cu fermierii români, în care i-a asigurat că a luat toate măsurile pentru protecţia recoltelor acestora.

Referitor la situaţia privind importurile de cereale ucrainene, premierul Marcel Ciolacu a spus că a discutat despre aceasta cu omologul său ucrainean.

"Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altă cereală nu a fost importat în România (...). A fost un gentlemen's agreement între mine şi premierul Ucrainei, pe care l-am respectat amândoi. Nu a mai fost în nicio vamă nicio solicitare să fie vreun export de cereale din Ucraina în România până în acest moment. În cazul în care vor apărea solicitări de export către România, cu certitudine am să cer ministrului Agriculturii şi ministrului Economiei să facă un ordin comun, ca pe o perioadă de 30 de zile, până când se lămuresc lucrurile, să fie prelungită restricţia de import", a mai declarat premierul Marcel Ciolacu, după şedinţa săptămânală cu ceilalţi lideri ai PSD.

Înaintea declaraţiei ministrului Agriculturii, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FAPPR) a trimis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu, ministrului Florin Barbu, ministrului afacerilor externe Luminiţa Odobescu şi ministrului finanţelor Marcel Boloş în care îşi manifestă îngrijorarea extremă cu privire la efectele imediate şi consecinţele pe termen lung ale încetării interdicţiei privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei.

În documentul citat se arată: "Am atras în mod repetat atenţia că politica de liberalizare a schimburilor comerciale cu produse agricole de bază s-a întors tocmai împotriva celor mai apropiaţi vecini ai Ucrainei, cei care au contribuit hotărâtor la ajutorarea statului aflat sub agresiunea rusească. Semnificativ mai ieftine decât cerealele echivalente din statele UE, importurile de grâne ucrainene au pătruns adânc în aceste pieţe şi au exportat efectele războiului, contribuind la erodarea afacerilor din agricultură. (...) FAPPR şi asociaţiile membre nu au tranzacţionat niciodată convingerile lor proeuropene. În faţa solidarităţii pentru Ucraina nu ne-am pus de-a curmezişul şi nici nu am militat pentru închiderea căilor de acces. Susţinem în continuare acordarea tranzitului mărfurilor de origine Ucraina prin ţara noastră (deşi şi aici se impune imperios găsirea de soluţii adecvate, dat fiind că, în urma retragerii Rusiei din Acordul de export al cerealelor pe Marea Neagră, România devine platforma logistică, cheie de export a acestor bunuri, în ciuda capacităţii sale total inadecvate de a face faţă unor volume suplimentare). Totuşi, cu privire la ridicarea interdicţiilor impuse Ucrainei, până la mijlocul lunii septembrie, de a exporta o serie de mărfuri agricole către pieţele din regiune, în acest al doisprezecelea ceas, ne vedem obligaţi să vă atragem atenţia că aveţi obligaţia morală de a acţiona energic pentru a proteja fermierii români si pe concetăţenii lor, consumatorii, de la un posibil dezastru!"

Reprezentanţii fermierilor afirmă că prima consecinţă a ridicării interdicţiei la importurile de cereale ucrainene ar fi încheierea rapidă a unor contracte de import între operatori autohtoni şi exportatori din Ucraina, care vor da un semnal în piaţă şi vor duce la scăderea rapidă a preţurilor la poarta fermei în România, preţuri care deja, în prezent, cu greu acoperă costurile de producţie.

Ei mai afirmă că limitarea voluntară a exporturilor din partea Ucrainei este extrem de dificil de pus în practică şi de monitorizat, nemaivorbind că acestea ar trebui implementate în termen de 30 de zile, timp suficient pentru încheierea contractelor care să ducă la tranzaţionarea unor volume importante de cereale, acompaniate de scăderea preţurilor pe piaţa românească.

De aceea, fermierii români susţin că este nevoie de încă o prelungire a interdicţiei importurilor de cereale ucrainene în ţara noastră şi susţin că măsurile de sprijinire acordate de statul român, drept compensare pentru pierderile suferite nu sunt o soluţie reală.

Protest la graniţă

Tot ieri, traficul rutier din zonele de frontieră Giurgiu - Ruse, Calafat - Vidin, Vama Veche - Durankulak şi Negru Voda - Kardam a fost blocat de fermierii bulgari minute bune, care au trecut cu tractoarele în apropierea punctelor de trecere a frontierei, în semn de protest faţă de decizia guvernului de la Sofia de a ridica interdicţia privind importul cerealelor din Ucraina. Participanţii la protest au venit cu bannere pe care scria "Sistemul ne ucide!".

Milen Koev, preşedintele Uniunii Regionale a Fermierilor "Grâul Dunărean", citat de agenţia Rador, a spus: "Noi lucrăm în pierdere. Aproximativ 80-90% dintre producători sunt în pierdere, deoarece producţiile de grâu, floarea soarelui şi porumb sunt mici şi pentru că preţurile sunt mici. În prezent vindem sub costul de producţie, iar acest lucru poate duce la un colaps al producţiei bulgare".

La rândul său, Sinan Veisal, coordonatorul regional pentru Ruse al Camerei pentru Sectorul de Fructe şi Legume, a declarat, tot pentru sursa citată, că fermierii au probleme de mai mulţi ani şi că luptă să supravieţuiască. Potrivit acestuia, preţul unui kilogram de zmeură congelată importat din Ucraina este de 1,20 euro, iar în Bulgaria se oferă 2,00 leva pentru culesul unui kilogram de zmeură.

Protestatarii bulgari au mai multe revendicări: reintroducerea interdicţiei de import la floarea soarelui, grâu, porumb şi rapiţă din Ucraina, precum şi introducerea unei interdicţii privind importul de ulei nerafinat, fructe şi legume, lapte, carne, animale şi miere din ţara respectivă; plata către fermieri, până la 30 septembrie 2023, a sumei integrale a compensaţiilor pentru creşterea costurilor de producţie din cauza războiului din Ucraina şi a eliminării plafonului de ajutor; despăgubirea cu 100% a fermierilor pentru producţiile pierdute în urma calamităţilor naturale,

Amintim că, din cauza pierderilor cauzate fermierilor din Bulgaria, România, Polonia, Ungaria şi Slovacia, Comisia Europeană a decis în primăvară o suspendare a acestor importuri, care a fost prelungită în 15 iunie, până la data de 15 septembrie.

Vinerea trecută, oficialii de la Bruxelles au stabilit ridicarea interdicţiei, dar şi obligaţia Ucrainei de a prezenta un plan de măsuri care să contracareze pierderile fermierilor din ţările respective, măsuri ce ar trebui discutate cu autorităţile din cele cinci state. Nemulţumite de decizia Comisiei, guvernele de la Varşovia şi Budapesta au decis menţinerea interdicţiei importurilor de cereale ucrainene până la 31 decembrie 2023 inclusiv.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Eu chiar credeam că obiectivul nostru este să ne falimentăm agricultorii și să i ajutăm pe frații noștri ukrainieni.Multă Slava,falimente plăcute.

    1. Cerealele ucrainiene trebuei sa faca doar tranzit.

      Nu e vina ucrainienilor ca super-eroii lui Citu, managerii romanii, cumpara cerealele ucrainiene, pentru a face profituri mai mari.

      Dar na, tu esti cu Slava Rusia! 

      Cerealele din Ucraina NU RESPECTA legislatia UE,privind securitatea

      alimentara,deci este ILEGAL comercializarea ei in UE.

      Ori legile nu mai trebuie respectate si face fiecare ce vrea ! 

      Daca nu i-a apararea Ucrainei inseamna ca tine cu Rusia.Ce logica de doi bani!Nu ti-a trecut prin cap ca tine cu Romania?Nu avem voie sa tinem cu interesele tarii noastre fiindca esti tu de serviciu si te deranjeaza?

    Cereale se exporta din Ucraina în Moldova, iar apoi intra libere în România. Acești politicieni incompetenți ne iau de fraieri.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb