Impozit de 70% pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror provenienţă nu poate fi dovedită

F.D.
Macroeconomie / 19 septembrie 2023

Impozit de 70% pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror provenienţă nu poate fi dovedită

Veniturile realizate de persoanele fizice a căror provenienţă nu poate fi dovedită urmează să fie impozitate cu 70% începând cu 1 iulie 2024, conform Proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

"Începând cu data de 1 iulie 2024, se propune modificarea cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror provenienţă nu poate fi dovedită, prin introducerea unei cote de 70% aceasta având ca scop creşterea conformării voluntare a contribuabililor, cu implicaţii favorabile asupra creşterii încasărilor bugetare. Până la data intrării în vigoare a noilor prevederi, se oferă o fereastră de oportunitate contribuabililor în vederea conformării, respectiv să-şi declare veniturile şi să-şi plătească obligaţiile fiscale aferente acestora, evitând riscul încadrării acestora în categoria de risc fiscal şi a declanşării unor verificări a situaţiei fiscale personale, cu consecinţa impunerii cu noua cotă de impozitare şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente. Efectul disuasiv al amenzilor contravenţionale instituie în timp o disciplină operaţională şi stimulează într-o mare măsură conformarea contribuabililor, motiv pentru care se impune eliminarea posibilităţii de achitare a jumătate din minimumul amenzii precum şi o actualizare a sancţiunilor contravenţionale prevăzute de actele normative care reglementează măsuri fiscale, financiar-contabile şi de disciplină financiară", se spune în expunerea de motive a documentului menţionat.

De asemenea, în vederea reducerii evaziunii fiscale, trasabilitatea transporturilor rutiere de bunuri urmează a fi asigurată prin instituirea Sistemului naţional RO e-Sigiliu.

"Se propune instituirea Sistemului naţional RO e-Sigiliu în vederea asigurării respectării trasabilităţii transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României. Sistemul naţional RO e-Sigiliu este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice şi a unei aplicaţii informatice care permite autorităţilor competente determinarea potenţialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea sunt aflate în tranzit sau au ca destinaţie finală un operator economic de pe teritoriul naţional", potrivit documentului.

Opinia Cititorului ( 43 )

  1. ce nebuni…

    anul trecu si anu asta … oamenii si-au scos in panica banii… ii tin la saltele de peste 5 ani… si acum nevunii o joaca frumos…. cu taxarea de 70%…. 

    dar ce facem cu firmele de partid.. ce au furaciuni de 70-60% din rulaj…?! 

    s c c r e t 

    1. Complicațiile îs și mai mari decât par.

      ANAF poate sa ia la rost chiar și pe cei care au sume ...depuse și neretrase la banca, dar au lucrat in ultimii ani fara acte fie afara, fie în tara. 

      Ex X a lucrat LA NEGRU ani de zile afara și a economisit 15 mii de euro, pe care a avut isa îi pună la banca luna aceasta, că a văzut el că ia 3 la sută din la euro 

      Softul ANAF îl va înregistra cu bani ,dar fara venituri declarate. 

      Înțeleg că va fi o o perioada de conformare voluntară ..în care teoretic omul nostru ar trebui sa se duca să își fiscalizeze munca... 

      Omul nu va înțelege de la tv că trebuie să deie 16 la sută. 

      Și va primi o poprire pe la anul că e taxat cu 70 la sută plus saccesorii  

      Ăștia îs nebuni de legat. 

      Nu doar lăutarii sau medicii au venituri la negru, ci SUTE de MII de români

      Cei ce lucreaza afara pot dovedi usor veniturile, cu acea declaratie de taxe pe care o depun anual dincolo. unde nu se lucreaza la negru. deci na ai muncit in germania america etc, acolo ai platit taxele si nu mai ai de plata in ro. se cheama principiul evitarii dublei impuneri.

      cei ce au "lucrat " dincolo si nu pot dovedi, de obicei un pic mai colorati la fata, vreau si eu sa vad dc ii intreaba cineva de sanatate.

      hotii, interlopii, spagarii, cam astia au bani ce nu-i pot explica. de spagari nu cred ca se va lega nimeni pt ca merge pana sus de tot boala. 

      Dacă sunt venituri la negru atunci sa ia statul 100% nu doar 70%. De ce sa sufere cei care plătesc deja taxe? Este normal ca cei care plătesc taxe sa suporte cheltuielile celor care muncesc la negru. V-ati obișnuit doar sa cereți spitale, autostrăzi și toate cele. Dar de plătit pentru ele când?

    Curios cum o să își poată Cora cineva o mașină sau o garsoniera după mai mulți ani munciți la negru afara.

    Vor veni naivi in țară și se vor trezi impozitați cu 70 la sută plus acwssorii , că și cum ar fi infractori. 

    1. Soluția e sa nu mai accepte să lucreze la negru!

      Pai se practica enorm si în UE, ce sa ii faci, ai tu soluția, că văd că ești obraznic.

      n-o sa ai cum sa-ti cumperi dc nu poti dovedi banii.chiar asa mult se lucreaza la negru pe afara? parca nu-mi vine sa cred. in america deloc, aproape deloc.

      si in america se lucreaza la negru!

      peste tot in lume se lucreaza la negru. 

      guvernul nostru are date din banci… culese ilegal… 

      au date ca oamenii au economisit de “frica”… 

      si guvernul vrea sa ii fure sau sa ii “sperie” in circulatie… 

      s c c r e t 

      In Ue este destul de răspândită chiar și SCLAVIA , adică inși care lucrează și li se rețin și actele, sunt amenințați etc.

      Multime de femei pleacă și lucrează la negru.Nu toți își permit dpv financiar sa angajeze,sunt taxe și necesitatea face forma de astfel de colaborări.Trebuie sa oferi locuri de munca viabile și restul vine

    Se induce ideea că munca la negru e infracțiune, ceea ce NU e , cf codului penal și fiscal, în ceea ce îl privește pe muncitor, nici nu știu cât e de constituționala o asemenea confiscare.

    1. pai munca la negru e infractiune :)). iti faci un pfa si lucrezi legal si nu mai ai griji

      sau de ce crezi ca restul suntem prosti ca platim taxe:))

      Munca la negru nu e infracțiune.

      Poți să îmi spui unde e incriminată?.

      Patrimoniul nu poate fi confiscat, se prezumă că e dobândit onest.

      E imposibil ca milioane de inși a căror patrimoniu nu coincide perfect cu veniturile sa fi comis infracțiuni aducătoare de bani (trafic, contrabandă, evaziune fiscală) 

      Repet, daca nu ești spălat pe creier, MUNCA nu e infracțiune .

      Că e penalizată mai aspru decât patrimoniu ilicit care, rareori acoperă pagubele în delapidări etc, e doar triumful unui stat absurd. 

      munca la negru evita taxele….

      munca pe pfa si srl duce intre 45-65% taxe din gros 

      s c c r e t 

      eu sper ca nu-s spalat pe creier, dar eu de ce sa platesc taxe si dumneata nu?

      am avut un srl nu mare dar oricum spre mediu sa zicem. in 10 ani am dat cca 1.000.000 euro taxe. puteam sa-i tinem noi banii astia(2 asociati), si eram milionari in euro. dar oare era legal? nt nt 

      Nu înțelegi un fenomen social.

      Sunt oameni care numai așa sunt angajați sau doar așa pot pune un ban deoparte  

      Milioane de români, măcar o parte din venituri. 

      Daca nu pricepi, trebuie să știi că există și prostie datorata lipsei elementare de empatie socială. 

      Tu nu faci diferența între o firmă și munca cuiva ca persoana .

      Nu faci diferența între impozitul pe profit și taxele pe munca care ți le ia statul -din rezultatul muncii angajatilor- firmei tala, nu ai tai-și pe care ti le arogi ca un merit  

      pai draga domnule si eu am avut salariu tot la mine la firma ca acolo lucram. dar plateam taxe. si colegii mei plateau taxe. stiu ca pare incorect si naspa, dar vrem scoala, si gradinita gratis, vrem spitale gratis drumuri, politie, armata , vrem curatenie in oras, vrem vami pazite, iluminat stradal si astea costa.

      nu e corect sa plateasca doar o parte a populatiei taxe , care pot fi si 50% din venit si chiar sunt, iar cealalta parte sa faca "greva fiscala" si sa ramana si cu toti banii dar si cu beneficiile platilor facute de restul. si nici legal.  

      Omule, minimum 25% dintre angajați lucrează, că vor, că nu vor, pe salariul minim, că așa vor mușchii patronilor. Oamenii strâng și eu pt diverse visuri sau necesități. Cum să le iei 70%? Să se ia de la cei care au anumite sume, nu de la toți de-a valma...

      Sa mori tu ca nu e infractiune!?

      În sfârşit un comentariu la obiect!

      Art 44 al(8) teza a doua din Constituția României - prezumția dobândirii licite a averii. Şi depozitele de banii sau banii cash tot din averea personală fac parte. 

      Nu poate fi supus confiscării un bun personal dacă nu a fost dovedit că a fost dobândit prin furt( sau dacă nu există o executare silită pe baza unei sentințe definitive şi irevocabile). 

      Sarcina dovedirii(...) este a autorităților şi nimeni nu poate fi obligat să justifice cum a dobândit averea. 

      Statul nu e capabil să colecteze taxele şi impozitele declarate,nu e instare să taxeze multinaționalele,să stopeze grava sifonare a banului public(până la 50%!) să pună impozit pe salar sau venit doar de la un minim in sus(aşa cum fac alte state din Europa),dar dă cu biciul in omul de rând, deşi tot statul incurajează munca la negru, prin suprataxare ei. 

      Aşa favorizează exportul celor mai buni şi înrobirea celor rămaşi.  

      Asta e dovada clară a unui stat condus din afară. Domniile fanariote făcute acum cu cozi de topor din țară, slugi umile care execută ordinele ue-instrumentul de exploatare a estului de către vest. 

      În 2011 Guv şi preşedintele jucător(la nunți) au mai incercat modificarea Constituției privind prezumarea averii dar ÎCCJ a respins propunerea: suprimarea caracterului licit al dobândirii(care se prezumă)are ca efect suprimarea unei garanții a dreptului de proprietate, incălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art. 152 alin.(2) din Constituție.  

      Funcționari deştepți din anaf folosesc grămadă de instrucțiuni de aplicare a legii(...) care sunt clar neconstituționale. 

      Vor pierde procese pe bandă rulantă dacă vor ataca oameni pentru că li se năzare minților lor inteligente că aceştia ar avea venituri "ilicite" 

      ( ...pe ultimii 5 ani). 

    Vor înflori firmele care vor spăla banii. Dpdv economic va fi bine. Opinia mea.

    Să luăm cazul maramureșului unde s-au construit zeci de mii de case de sute de mii de euro din bani munciț afară, marea majoritate la negru. Sunt 5 milioane de românași care în mare parte au lucrat la negru în UE, am trimis bani acasă, au cumpărat proprietăți sau titluri de stat. Mă întreb ce va face statul eu acești oameni...care au fost motorul creșterii economice a țării.

    1. Un ex X lucrează afara, ii ia copilului o garsoniera.

      Chiar daca se va judeca cu ANAF și va aduce martori că a lucrat, nu a furat, munca fiind nefiscalizata va fi pus sa plătească enorm. 

      Majoritate nici nu își vor da seama că până la 1 iulie anul viitor trebuie să meargă la ANAF ....să plătească 16 la sută impozit pe ce au economisi din munca nefiscalizata.. vor înțelege de la tv că legea e pt lăutari, nu pt cei care trudesc în construcții. 

      Majoritatea țin totuși banii in bancă și vor putea fi identificați cu ...softul, automat, ca fiind ....cazuri de neconforme fiscala.

      Teoretic ANAF va fiscaliza venituri din ultimii 5 ani.

      Cred  

      Prin urmare va urmări achiziții de bunuri , depozite constituite în ultimii 5 ani vs venituri declarate.

      Ori poate x a constitui acum 2 ani un depozit bancar din economii din ultimii 15 ani etc și s intors ..liniștit în Germania

      ANAF va avea curiozități căci banii din cont nu vor avea corespondent în vreo activitate . 

      dc se uita numai la banii din cont ii va prinde numai pe oamenii naivi care accepta munca la negru. si nu pe hotii mari ca nici intr-un caz nu tin banii in banca.

      Funcționarul x de la ANAF Târgoviște se va porni pe Ionel, care a făcut două decenii de Italia și a zis că sa țină câteva zeci de mii în casă e cam mult și a pus soția sa îi pună la banca anul asta toți banii, că au mai crescut dbobanzile

      La anul ii va veni hârtia că e in risc de neconformare fiscala și că , daca nu a fost amabil și nu s- a prezentat singursa deie 16 la suta, îl impun ei cu 70 la sută , cu drept de contestați in 30 de zile  

      Omul va trebui să dovedească că a avut domiciliul fiscal în altă țară, și de aici o lunga disputa, căci acesta trebuie notificat etc etc

      d-l x de la anaf sa mearga asa agale cu masina de serviciu pe strada, si , unde vede o vila asa mai luxoasa cu 2 -3 masini de masini in curte sa bata la poarta.

      statul roman iesit la FURAT!!

      sa vedem de nu iese asta anul urmator in plin alegeri! 

      eu cred ca e o ghidusie de scos banii din banci… si pusi in circulatie! 

      analiza mea arata ca noi inca ne aflam in crack up boom costuri trai!! 

      gov stie ca ciclul dobanzilor ipotecare se inverseaza… in fata… 

      vrea panica masa monetara in circulatie! 

      s c c r e t 

      romanii ce au lucrat la negru in strainatate la negru au posibilitatea sa-si plateasca aici 16 % si bye. nu e corect normal ca nu, dar sper ca nu pt acestia a fost facuta legea. de exemplu la americani nimeni nu lucreaza la negru. n-ai cum ca fiecare vrea sa-si justitfice cheltuielile sa-si deduca la taxe.

      si sincer si la noi ar trebui sa devina la fel. de ex ma duc la sala dar nu pot sa-mi scad pe pfa 400 eur anual ca nu dau bon. mi-am schimbat uleiul la masina la fel multumim frumos pt bani. ok la reprezentanta era dublu dar pfff. mereu te lovesti de problemele astea. azi mai putin ca-n trecut, dar inca. 

      Problema e că dacă Ionel a pus anul trecut 20 mii economisiti de o viață, poate sa îi scoată ,ANAF tot îl va întreba , daca acea suma a depășit veniturile cumulate oficiale ale familiei sale în ultimii 5 ani.

      Daca ii va cheltui iar îl va întreba. 

      la anaf e o regula, sa stiti. daca declari de buna voie tu, inainte de a-ti trimite ei somatie, nu-ti mai fac nimic e o regula la ei nu mai siu cum se cheama regula, dar e sigur asa. mergeti si intrebati, sunt destul de amabili cand aud ca vrei sa achiti taxe de buna voie.

      si, poti sa spui orice, am lucrat la negru in spania asta e. sau am gasit banii la bunica in pod.  

      de fapt mai bine sa spuna adevarul persoana iopotetica. in caz de vreun control e mai bine asa. statul roman nu va tepui tocmai romanii care trimit valuta in tara. nu-i in interesul lui sa faca asta.

      Sunt curios cati din cei aproximativ 5 milioane de romani care au muncit sau muncesc legal sau la negru in strainatate au notificat mutarea rezidentei fiscale etc. Si nici nu prea inteleg de ce ar trebui sa o faca in conditiile in care ANAF este intercconectat cu bazele de date ale altor state UE si nu numai si se informeaza reciproc. Sunt zone intregi din Ardeal sau Moldova in care orice casa, orice afacere etc s-au facut cu bani facuti cu carca in afara...ca de pe loc nu ar fi avut din ce.

      vezi ca scrie la Constitutie ca averea se prezuma a fi licita! Prozezitul metalului galbin, de ciuda!

      Nu, treaba cu ultimii 5 ani se refera la altceva. Oricum, este o limita scrisa tot in Codul Fiscal, deci se poate modifica oricand.

      Ce spune regula de 5 ani este ca ANAFul are 5 ani la dispozitie sa reclame niste venituri sau niste taxe neplatite. Dar acei 5 ani curg din momentul in care este legea aplicabila. Sa zicem ca legea incepe sa fie aplicabila din 2024, asta inseamna ca ANAF are pana in 2028 sa iti atace TOATE VENITURILE DE CAND TE-ai nascut. Toata suma curenta pe care o ai, cheltuieli facute in trecut, totul. Si are la dispozitie anii 2024, 2025, 2026, 2027 si 2028 sa faca aceasta analiza. Abia din 2029, trecand deja cinci ani in care ANAF-ul ar fi putut revendica ceva din trecut, istoricul veniturilor se va limita de la 2024 catre 2029. 

    guvernul va saraci abrupt populatia… relativ “saraca” … cu educatia financiara!

    rata de economisire ca procent din pib se va prabusi abrupt si deficitul ciclic gov va cadea abrupt… dar pentru o scurta perioada de timp! 

    Acest rau facut cetatenilor romaniei se va reflecta in 2028-2030… cand deficitul real gov va sta pe culmile zaganului.. 

    s c c r e t 

    1. Auzi, purtatorul prohodului, tu esti ala cumva cu garsoniera la unirii 5000 de euro?

    Poate acum se va merge dupa spagari. in spital la cluj, o operatie costa 1000 de euro. o nastere 300 de euro. binenteles la plic fara taxe fara nimic. sa vedeti ce masini sunt in parcare la medici. ceva wow. nici nu se ascund.

    unii judecatori, unii vamesi, unii politisti iau spaga, angajati de la primarii, consilii judetene , alte institutii de stat pe unde se fac proiecte si licitatii. cei ce fac angajarile la stat, un post de asistenta medicala nu se "da " fara 5000 de euro etc. jumate din averile din romania sunt facute din spaga.  

    Referitor la ramburs bani in bancă sa făcut contabilitate.

    Am 4 cazuri: 

    1. Am ajutat o persoana să se întoarcă înapoi în țară din Italia că a pierdut banii acolo și am împrumut prin revolut și mi-a dat înapoi tot pe revolut. Adică că am ajutat trebuie să plătesc 70% din banii pe care mi-a returnat înapoi? 

    2. Am împrumutat bani la unul, că era bolnav, și mi-a returnat înapoi pe revolut tot 70% trebuie  

    3. La ANAF nu există CAEN pentru invenții, tata ma ajutat cu bani pe care-i pun in bancă la mine pentru a aduce piese care mă ajută la studierea condițiilor de funcționare a unei invenții grele, iar toți banii am cumpărat piese din afara uniunii europene (ebay, AliExpress, etc ). 

    4. Dacă statul român mi-a luat o moștenire de la mama in anii 1958, 5000 mp teren, și nu mi-a dat nici în prezent terenul înapoi, în prezent este peste 100 euro pe metru pătrat (în anul 2007 am avut 90 euro pe metru pătrat, adică 450 000 euro). In 2008 a venit criza financiară. 

    Există dosar în judecătoria Iași. Am și acte. 

    Tot îmi va cere statul român 70 %? 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb