Oficialii noştri au fost din nou în China, cu aceeaşi ofertă generoasă pe care, de câţiva ani, o tot fac investitorilor chinezi.
Se pare că liderilor noştri politici le place să discute cu oamenii de afaceri din China în ţara lor, atâta vreme cât, atunci când ei vin la noi, rândurile conducătorilor români sunt mult mai subţiri decât cele ale investitorilor chinezi.
Premierul Victor Ponta a continuat să-şi exprime speranţa (pentru a câta oară?) că relaţiile comerciale dintre România şi China vor fi din ce în ce mai înfloritoare.
Şeful Guvernului le-a spus chinezilor că are încredere în capacitatea tehnică a companiilor din China şi în proiectele acestora în ţara noastră, arătându-se convins că următorii zece ani vor avea rezultate "mult mai concrete" şi se vor dovedi "mai fructuoşi" pentru relaţia dintre cele două ţări, potrivit Mediafax.
În discuţiile cu omologul său chinez Li Kekiang, premierul Ponta a subliniat că nivelul schimburilor comerciale bilaterale, care a înregistrat anul trecut circa 4 miliarde dolari, a crescut cu 30%, în primul semestru al anului în curs", punând acest lucru şi pe seama îmbunătăţirii sistemului de vize, în special pentru oamenii de afaceri, subliniind că România a modernizat secţia consulară de la Beijing şi că face eforturi pentru reluarea cursei aeriene directe Bucureşti-Beijing.
Anul trecut, Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), susţinea că schimburile comerciale dintre ţara noastră şi Republica Chineză "reprezintă o ruşine pentru noi", adăugând: "Ei ne vând aparatură din cadrul tuturor brandurilor străine, jucării, ciurucuri textile, în timp ce noi le dăm materie primă, fier vechi, lemn brut. Este o ruşine ce schimburi avem, suntem o colonie pentru chinezi".
La acea vreme, analistul economic Ionel Blănculescu, spunea că trebuie să demitizăm ideea că "mâine vor fi încheiate contracte" între cele două ţări.
Potrivit domniei sale, atât chinezii, cât şi arabii solicită garanţii din partea statului pentru investiţiile pe care intenţionează să le dezvolte, iar autorităţile noastre vor respecta regulile UE, care nu permit acordarea unor astfel de garanţii.
"Trebuie să demitizăm ideea că Republica Populară Chineză stă pe un munte de bani, fiind gata să-i investească la noi în orice condiţii. Afacerile pe care chinezii le vor dezvolta în România trebuie să fie profitabile, ambele părţi trebuie să câştige", ne-a spus Ionel Blănculescu.
Prezent, alături de premier, în China, vicepremierul Liviu Dragnea le-a transmis oamenilor de afaceri chinezi că autorităţile noastre înţeleg că le este greu cu legislaţia europeană, deoarece nici românilor nu le-a fost uşor.
În cadrul delegaţiei române în China, la care primul ministru a fost împreună cu soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, au fost semnate noi acorduri de cooperare între cele două ţări.
În ultima vreme, autorităţile din ţara noastră au anunţat că partea chineză ar fi interesată să investească în mai multe proiecte importante de la noi.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, este optimist că investitorii chinezi "vor veni peste tot" în România şi vor investi în proiecte energetice.
Companiile chineze şi-au arătat interesul pentru o nouă centrală pe cărbune la Rovinari, pentru hidrocentrala Tarniţa, dar şi pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă. De asemenea, chinezii analizează proiectul Unităţilor 3 şi 4 din punct de vedere tehnic.
Potrivit unor surse apropiate situaţiei, investitorii din China ar fi solicitat oficialilor Enel acces la camera de date a activelor din România, în intenţia de a cumpăra deţinerile pe care le deţin italienii de la Enel pe piaţa noastră.
Până în prezent, însă, niciun proiect concret nu a fost demarat în colaborarea cu partea chineză.