Reorientarea investitorilor autohtoni şi nu numai către noi forme de plasament financiar a adus un flux fără precedent la bursa sibiană. Prin urmare cele mai sofisticate investiţii financiare, în speţă contractele futures şi contractele cu optiuni s-au bucurat în ultima vreme de un real success şi pe piaţa de capital românească. Posibilitatea de a controla sume ameţitoare cu un minim de capital imobilizat, comisioane extrem de reduse şi nu în ultimul rând lichiditatea a contribuit la un adevărat exod al investitorilor către bursa derivatelor. Rezultatele prezentate la sfârşitul anului trecut ne dau dreptul să sperăm la atragerea unui număr de investitori şi mai consistent, la diversificarea instrumentelor tranzacţionate în primul rând prin crearea unei pieţe spot, o piaţă nouă de care avem nevoie. Prin urmare bursa sibiană se doreşte a fi o instituţie care să funcţioneaze în interesul tuturor participanţilor şi nu invers.
În topul preferinţelor investitorilor s-au aflat în 2006 pe piaţa de capital tranzacţiile pe cele cinci fonduri de investiţii. Dacă pe piaţa futures prin tranzacţiile efectuate a fost transferat echivalentul a 2,96 miliarde acţiuni, piaţa spot a contabilizat doar 2,11 miliarde acţiuni. Astfel, investitorii pe SIF -uri au fost mai prezenti pe derivate cu 40,01% mai mult faţă de spot. În ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor pe derivate s-a atins nivelul de 8,47 miliarde Ron care faţă de spot, unde s-a plasat la 5,11 miliarde Ron, indică o diferenţă de 65,78%, în favoarea bursei la termen. Scăderea atractivităţii pieţei spot se regăseşte si în diminuarea cu 88,67 milioane acţiuni transferate pe anul recent încheiat, faţă de anul 2005, înregistrându-se un pasiv de 4,19%. Deşi transferul de acţiuni pe piaţa spot a fost cu 4,19% mai mic faţă de 2005, totuşi capitalizarea întregului portofoliu SIF a însemnat un plus de 51,64%, concret 1,739 miliarde ron. Adică cine a fost atras de aceste acţiuni a trebuit sa suporte în 2006 un comision proporţional cu aceste creşteri.
Aproximativ pe acelaşi culoar au acţionat şi acţiunile spot din sectorul petrolier (RRC şi SNP). În acest caz atât volumul cât şi valoarea transferată au avut de suferit. Numărul acţiunilor transferate în 2006 pe RRC a scăzut cu 3,63 miliarde faţă de anul precedent, iar pe SNP acestea s-au diminuat cu 31,79 milioane acţiuni. Valoarea în milioane Ron a scăzut şi ea cu 472, 5 pe RRC respectiv 233,1 pe SNP. Cu aceste cifre este clar ca piaţa spot are nevoie de schimbare. Cel mai important act ce s-a putut petrece în 2006 a fost căderea fuziunii BVB-BMFMS, act prin care investitorii vor avea numai de câştigat. Orientarea specialiştilor sibieni către dezvoltarea unor noi tipuri de pieţe, lansarea derivatelor pe Transelectrica, lansarea unei pieţei spot şi perceperea unor comisioane acceptabile, introducerea platformei pentru clienţi care va fi dată gratuit în folosinţă tuturor intermediarilor începând din februarie, implementarea pe softul de tranzactionare a acţiunilor româneşti dar şi a unor companii multinaţionale vor deschide noi orizonturi investiţionale care vor dinamiza şi fluentiza piaţa de capital românească.
Luna ianuarie confirmă continuarea direcţiei anului anterior, astfel că valoarea tranzacţiilor derulate la BMFMS este superioară cu peste 40% celei consemnate pe spot.