ÎN 2012, DESCHIDEREA OFERTELOR PENTRU PRIVATIZAREA COMBINATULUI A AVUT LOC ÎN PREZENŢA PRESEI Finalul telenovelei "Oltchim", departe de camerele TV

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 iulie 2017

Finalul telenovelei "Oltchim", departe de camerele TV

Chimcomplex a anunţat că a depus ofertă

Surse: "PCC nu a participat la licitaţie"

Gheorghe Piperea: "Avem multe oferte, atât pentru cele cinci pachete de active de la Râmnicu Vâlcea, cât şi pentru alte pachete"

--------

Actualizare 15:28 Oltchim a primit oferte angajante de la nouă ofertanţi, pentru pachetele de active ale societăţii

Oltchim a primit oferte angajante de la nouă ofertanţi, pentru pachetele de active ale societăţii, acestea urmând să fie analizate în perioada următoare, potrivit unui comunicat de presă al companiei, remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În document se precizează: "Oltchim, societate în reorganizare judiciară, anunţă încheierea în data de 6 iunie 2017 a etapei de depunere a ofertelor finale în procesul competitiv privind vânzarea pachetelor de active ale societăţii. Vă informăm că societatea a primit oferte angajante de la nouă ofertanţi. Acestea vor fi analizate în perioada următoare".

(A.C.)

------

Dacă, în 2012, privatizarea "Oltchim" a oferit un spectacol mediatic, deschiderea ofertelor derulându-se chiar sub ochii presei, ieri, încheierea licitaţiei pentru cele nouă pachete de active ale combinatului scoase la vânzare a fost ţinută în spatele uşilor închise.

Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsolv, administrator judiciar al combinatului, ne-a declarat că au fost depuse "multe" oferte pentru activele Oltchim, atât pentru cele cinci pachete de active de la Râmnicu Vâlcea, cât şi pentru alte pachete.

"Deocamdată nu se pot da detalii despre oferte, nici despre ofertanţi, nici despre partea financiară, pentru că acestea trebuie discutate cu creditorii", ne-a declarat Gheorghe Piperea.

Potrivit domniei sale, ofertele vor fi discutate informal cu creditorii, după care aceştia vor fi convocaţi oficial, în termen de 10 zile.

Surse din piaţă ne-au spus că PCC, acţionarul minoritar al combinatului, nu a depus o ofertă pentru "Oltchim".

Totuşi, PCC apare şi pe o listă de posibili investitori, prezentată de surse citate de agenţia News.ro, pe care se mai regăsesc Chimcomplex Borzeşti, Louisiana Chemical şi GFR Group, dar şi de alte patru companii nenominalizate. Sursele noastre au precizat însă că lista nu este corectă.

De altfel, şi Gheorghe Piperea a precizat, pentru "BURSA" că lista prezentată de agenţia de presă este "inexactă".

Recent, administratorul special al combinatului, Bogdan Stănescu, a declarat că peste zece investitori care au depus oferte neangajante pentru cele nouă pachete ale Oltchim scoase la vânzare ar putea depune oferte definitive pentru cumpărarea activelor până la termenul limită (6 iulie).

Chimcomplex Borzeşti, membră a Grupului SCR, a anunţat oficial că a depus oferta angajantă pentru preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, însă nu a oferit detalii despre dimensiunea ofertei şi nici despre pachetele ofertate.

Însă oficialii Chimcomplex au anunţat că societăţii i s-au alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, 5 bănci europene şi 2 fonduri de investiţii. Aceştia au mai precizat că Grupul SCR, care deţine în prezent Chimcomplex, şi care va deveni garantul direct al tranzacţiei, având active de peste 120 de milioane de euro, i se alătură 4 parteneri de afaceri dintre care unul din Turcia şi unul din Italia.

Întrebat într-un interviu recent ce se întâmplă după depunerea ofertelor angajante, Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, ne-a spus: "După depunerea ofertelor angajante urmează o perioadă de o lună de zile de negociere. Bineînţeles, după ce se termină toată această procedură, se încheie contractul, care va avea probabil un termen de executare de două-trei luni de zile, pentru că sunt tot felul de aranjamente bancare care trebuie făcute - să nu uităm că, dacă se perfectează vânzarea, vor fi implicate sume de nivelul sutelor de milioane".

Tribunalul Vâlcea a decis, pe 28 iunie, să confirme modificarea planului de reorganizare a "Oltchim", certificând, astfel, noua metodă de vânzare, prin nouă pachete de active.

Autorităţile au anunţat, vara trecută, noua metodă de vânzare a "Oltchim" - prin împărţirea în nouă pachete de active, după ce Comisia Europeană a anunţat o investigaţie privind un posibil ajutor de stat, asupra cumpărătorului combinatului.

Conform planului de reorganizare modificat al companiei, aprobat în şedinţa Adunării Creditorilor din 6 martie, activele "Oltchim" sunt oferite spre vânzare grupate în nouă pachete: Uzinele clor - alkali, Uzina oxo-alcooli, Uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site, vagoane cale ferată, Procesare PVC, Uzina petrochimică, VCM/PVC Râmnicu Vâlcea, Uzina petrochimică - Bradu-Piteşti, Uzina Anhidrida Ftalică - Râmnicu Vâlcea.

Valoarea totală de piaţă a celor nouă pachete de active este de 293,728 milioane euro, iar preţul de pornire a vânzării este de 307 milioane euro.

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea "Oltchim", dar fără succes.

Câştigătorul licitaţiei din 2012, Dan Diaconescu nu a venit cu banii să plătească "Oltchim".

Atunci, licitaţia a avut loc în faţa camerelor TV, imaginile prezentate fiind de-a dreptul comice: şeful OPSPI de la data respectivă Remus Vulpescu i-a capsat, în direct, dosarul lui Dan Diaconescu şi i-a acceptat participarea la "concurs".

În 2012, Dan Cristian Diaconescu a participat în nume propriu la licitaţia pentru combinatul Oltchim, întrucât societatea cu care dorea să fie prezent nu era încă în funcţiune, potrivit declaraţiilor jurnalistului.

Atunci, domnia sa a dat asigurări că are banii necesari ca să finanţeze activitatea combinatului, fiind vorba de o linie de credit bancar de 250 de milioane de euro, cu ajutorul căreia urma să participe şi la celelalte privatizări - Tarom, Trans­gaz, CFR Marfă, Poşta Română, Hidroelectrica.

În plus, jurnalistul spunea că va înfiinţa Societatea Proprietatea Poporului Dreptate Demnitate SA şi va aduna banii prin subscripţie publică pe Bursă. Într-o declaraţie plină de culoare, domnia sa ne-a precizat, la data respectivă: "Vrem să participe poporul la această privatizare. Ne-au contactat oameni care vor să intre în această societate - cu un goblen, cu un mileu".

Diaconescu mai promitea atunci că vine cu trei milioane de euro, în saci, pentru salariile angajaţilor Oltchim.

Tot atunci, Dan Diaconescu l-a poreclit pe şeful OPSPI "DJ Remus Vulpescu", pentru că acesta i-a pus muzică în timpul negocierilor.

Diaconescu a arătat că, la un moment dat, Vulpescu şi-a deschis laptopul şi i-a întrebat pe participanţi ce muzică vor să asculte, punând piese cântate de Tudor Gheorghe, Ilie Micolov şi AC/DC.

Ulterior, Dan Diaconescu nu a plătit suma promisă pentru Oltchim şi nici nu a mai participat la vreo altă privatizare, fiind condamnat, în 2015, la închisoare cu executare pentru şantaj.

Guvernul a promis privatizarea Oltchim în memorandumul încheiat cu FMI, asumându-şi că, dacă procedura eşuează, combinatul va fi trecut în lichidare voluntară, societatea urmând să intre în administrare specială.

Unii au asimilat vânzarea combinatului pe bucăţi cu moartea companiei, însă Gheorghe Piperea a susţinut că societatea se vinde "pe centre de afaceri".

De altfel, investitorii care participă la licitaţie, primesc un bonus de 5.000 de euro pentru fiecare salariat păstrat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Si uite asa a fost terminat Oltchimu!

    Niste slujbasi naimiti au decis tocarea pe bucati...

    Proprietarul popor roman n-a contat, statul actionar majoritar nu i-a pasat si uite asa vom povesti c-a fost odata ca-n povesti un mare combinat chimic la Valcea !  

    1. deoarece KPMG in 2008 nu a citit raportul financiar pe care l-a auditat, permitand o pierdere acumulata de 983 milioane RON UE a lucrat cu aceste date SI astfel capitalul social a ramas la 1 miliard RON, astfel ca micsorarea de capital din 2007 , care la randul ei nu afost aprobata in AGEA din 2007, nu este statutara SI astfel ilegala. In plus UE nu a observat ca in 2009 nvestigatia de ajutor de stat a fost demarata prin nerespectarea legislatiei UE , noul tratat de function are al UE valabil de la 1 decembrie 2009 fiind aplicabil pietei unice SI nu pietei comunitare, Romania nefiind membra Schengen. Simpatic a fost comunicatul PCC din 2011 in care faceau referire la articolele 77, 78 ale tratatului UE de la Maastricht , inlocuit cu 2 ani in urma de cel de la Lisabona. Daca mai pune. la socoteala faptul ca corifeul finantelor romanesti , nu a observat ca UE a aprobat PE 7 martie SI nu PE 6 martie 2012 transformarea datoriilor in actiuni se pune doar intrebarea: In afara de numele companiei SI de seriozitatea lucratorilor SI a conducerii tehnice ce este aerios in aceasta epopee capitalists...

      Aici este vorba de o companie de care depind mii de familii. Nu e o telenovela eftina. Cand vorbim de un loc de munca sau emigrare nu glumim. Guvernul sa fie atent cu locurile de munca!

      - E posibil numai pentru monte del pastele masii , spanioli , dar nu oltchim , cet govora , cfr , etc .

      - nu ca cele romanesti ar merita , dar 4.3 mild.€ pjr. italienii cu monte nu.i mult ?

      - e.u. aplica 2standard al cetatenilor , rang 1 , 2 si prostii ce trebuie sa vanda tot , natie de slugi si cumparatori !?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb