ÎN 2015, REZULTATELE S-AU PRĂBUŞIT Operaţiunile au susţinut sub jumătate din profitul BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 februarie 2016

Operaţiunile au susţinut sub jumătate din profitul BVB

Profitul operaţional al Bursei, în scădere cu 70%

Declinul a fost compensat de dividendele de la Depozitarul Central

Ludwik Sobolewski: "Ţintele noastre rămân să lărgim baza de clienţi şi adâncimea pieţelor"

Sub jumătate din profitul de 7 milioane de lei, raportat de Bursa de Valori Bucureşti pentru 2015, a provenit din operaţiunile bursiere, scăderea rezultatelor faţă de 2014 fiind diminuată de dividendele încasate de la Depozitatul Central, unde BVB este acţionar majoritar.

Per total, rezultatul net a scăzut cu 41% faţă de anul precedent, în timp ce profitul operaţional a scăzut dramatic, cu 70%, la 3,24 milioane lei.

Veniturile din servicii ale companiei au fost de 17,21 milioane lei, cu 36% mai scăzute faţă de anul precedent, potrivit reprezentanţilor BVB, care precizează: "Factorul determinant al acestei evoluţii a fost diminuarea cu 43% a veniturilor din tranzacţionare până la 13,14 milioane lei, care au reflectat activitatea de tranzacţionare mai slabă şi efectele reducerii de comisioane devenită efectivă în octombrie 2014".

În aceste condiţii, Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, spune că ţintele sale rămân lărgirea bazei de clienţi şi a adâncimii pieţelor.

"Cu siguranţă este singura cale să creştem profitabilitatea operatorului de piaţă", ne-a declarat domnia sa, adăugând: "Anul acesta va fi foarte ocupat şi activ. În prima jumătate a anului 2016 vom lansa o serie de noi produse şi proiecte, care vor întări semnificativ datele fundamentale ale pieţei.

De exemplu, vom lansa un portal, care va stabili noi conexiuni între investitori şi companii. Va fi cuplat cu un nou sistem tehnic de raportare (pentru emitenţi), care va creşte calitatea fluxurilor de informaţii care vin în piaţă de la companii".

De asemenea, BVB va crea Asociaţia Companiilor Listate, "pentru că emitenţii au interesul comun să propage regulile de bună guvernanţă, transparenţă şi să lărgească piaţa, prin promovarea la statutul de piaţă emergentă, de către România", potrivit CEO-ului BVB.

"De asemenea, vom continua să îmbunătăţim aplicaţia care permite investitorilor de retail să plaseze ordine de pe dispozitivele mobile, numită ArenaXT", ne-a mai spus directorul Bursei, adăugând: "Deja avem 12 brokeri români care au aderat la această soluţie.

O altă abordare inovativă va fi folosirea mijloacelor tehnice şi informaţionale ale BVB pentru completarea plasamentelor private ("IPO-uri limitate") pentru companiile potrivite pentru listarea pe AeRO. Numim asta «Fabrica de Fonduri AeRO». Intenţionăm să invităm o primă companie să folosească acest sistem, în următoarele luni".

Ludwik Sobolewski speră la noi reglementări referitoare la "short selling", tranzacţionarea în marjă şi, la rezolvarea problemei majore a cvasi-conturilor individuale de la Depozitarul Central, la scăderea taxelor Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru market-making şi alte măsuri pentru întărirea industriei de brokeraj.

"Nu vom avea multe IPO-uri în piaţă dacă nu avem măcar câţiva brokeri activi în acest domeniu", a spus Sobolewski, adăugând: "Dar vreau să subliniez că viaţa lor nu este uşoară şi trebuie ajutaţi, în interesul întregii economii naţionale.

Ar trebui să aibă mai multe oportunităţi să lucreze la IPO-urile statului, ar trebui să li se dea mai multe instrumente (precum vânzările în lipsă sau tranzacţionarea în marjă), ar trebui să fie mai apreciaţi de reglementator.

Noi, ca BVB, ne întărim resursele de dezvoltare şi ne diversificăm uneltele pentru transformarea bursei într-o maşinărie de finanţare.

Acţiunea comună a multor instituţii interesate de succesul acestui proiect va aduce rezultate".

În 2015, însă, piaţa de capital a fost departe de ţintele directorului general al BVB.

Anul trecut, piaţa de acţiuni, inclusiv Piaţa Reglementată şi AeRO, au generat tranzacţii în valoare de aproape 9 miliarde lei, inclusiv oferte, cu 32% sub nivelul raportat pentru 2014, când oferta publică iniţială pentru Electrica a marcat un reper dificil de atins, se arată în raportul BVB.

Excluzând ofertele, scăderea a fost de 16%, determinată de creşterea aversiunii la risc a investitorilor faţă de pieţele de frontieră şi emergente, potrivit reprezentanţilor Bursei: "Pe lângă tendinţa nefavorabilă a valorii tranzacţiilor, veniturile din tranzacţionare au reflectat comisioanele mai scăzute percepute de BVB începând cu trimestrul al patrulea al anului 2014. Pentru tranzacţiile executate cu acţiuni pe pieţele regular, această scădere a fost de aproximativ 15%. Pieţele au înregistrat de asemenea modificări în structură, tranzacţiile negociate (de tip deal) reprezentând 17% din valoarea totală de tranzacţionare a Pieţei Reglementate din 2015, faţă de 45% înainte de implementarea reducerii de comisioane".

Veniturile operaţionale totale au fost de 17,73 milioane lei în 2015, în scădere cu 35% faţă de anul precedent, iar cheltuielile operaţionale au scăzut cu 10% faţă de 2014, la un nivel de 14,49 milioane lei, în principal datorită diminuării costurilor cu personalul, a cheltuielilor ocazionate de organizarea de evenimente şi deplasări, a cheltuielilor cu provizioanele, cu TVA fără drept de deducere şi a comisioanelor datorate ASF, conform raportului citat. Pe de altă parte, cheltuielile cu amortizarea au avansat la 1,15 milioane lei, cu 50% peste valoarea înregistrată în 2014, ca urmare a investiţiilor în imobilizări corporale şi necorporale finalizate în 2014 şi 2015.

La sfârşitul lunii decembrie 2015, activele totale ale BVB erau de 97,56 milioane lei, în scădere cu 6% faţă de începutul anului, după ce începând cu luna iunie 2015 compania a plătit dividende către acţionarii săi. Activele imobilizate au crescut cu 8,3 milioane lei de la începutul anului, până la 76,77 milioane lei, BVB continuând să achiziţioneze instrumente financiare clasificate ca deţinute până la maturitate.

Activele circulante au atins un nivel de 20,79 milioane lei, cu 14,72 milioane lei mai reduse faţă de începutul anului. Scăderea a fost determinată în principal de plata dividendelor din profiturile nete ale anilor trecuţi şi achiziţiile de titluri de stat pe termen lung. Aproape 90% din activele curente sunt reprezentate de numerar, echivalente de numerar şi depozite bancare, în valoare absolută de 18,25 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. WOW, OMG, .... ce frumos suna !

    2015 - veniturile din servicii scad cu -36%, din tranzactionare cu -43%, minus, minus, minus ....dar e bine spune DG-oului, sa modificat structura pietei DEAL(aplauze), sa infiintat fabrica de fonduri AERO, deja toti investitorii trec pe dispozitive mobile, ie o problema cu cvasiconturile de la DC, actiunea comuna a multor institutii interesate va transforma BVB intr-o masinarie de finantare, anul asta ne ascutim uneltele(e clar suntem la inceputul epocii de piatra trebuiesc ascutite topoarele si descoperita gaura de la covrig), largim baza de clienti(ismenle vechi), lucram la adincime(luam cativa mineri) , mai facem o asociatie, o frectie, o ventuza,...... 

    Nimic de rasdaq, de FCI, - trebuiesc ajutati si brokerii ca mai sunt cativa si moarte. 

    E de plans cu prezentarea rezultatelor si ale planurilor de viitor ale BVB, e un joc cu tinte -tintar. 

    2016 - Anul Ursului .

    Asteptam cu nerabdare lansarea Anului bursier 2017. 

    Cum ziceati?

    "Nu avem nevoie de nici o strategie, caci avem un polonez providential?!" 

    Da', un ungur nu vreti? 

    Sau un palestinian?

    Ca, uite, sistemul de sanatate si l-a gasit pe al sau.... 

    1. Știi ce este mai grav? Este așa de liniște încat nu poti sa te intrebi, de ce? Să fie meritul doamnei de la PR sau doar bugetul alocat?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb