ÎN 2021 Inflaţia anuală la producătorii din România a fost de 33,3%

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 februarie 2022

Inflaţia anuală la producătorii din România a fost de 33,3%

Rata anuală a PPI pe piaţa internă a ajuns la 42,3% în decembrie 2021, după un avans lunar de 3,08% În furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, preţurile au urcat cu 9,12%, în decembrie 2021 comparativ cu noiembrie 2021, şi cu 103,68% faţă de decembrie 2020 În industria energetică, preţurile au crescut, în decembrie 2021 faţă de decembrie 2020, cu 94,43%

Preţurile producătorilor industriali (PPI) din România au crescut cu un ritm lunar de 2,1% în luna decembrie, după avansul de 4,9% din noiembrie şi cel de 6,3% din octombrie, conform datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe piaţa internă, preţurile industriale au crescut lunar cu o rată în temperare dar în continuare foarte ridicată de 3,08%, după creşterea de 7,25% din noiembrie şi cea de 8,69% din octombrie, în timp ce pentru piaţa externă preţurile producătorilor au stagnat în decembrie (+0,03% lună/lună) după ce în noiembrie au crescut cu doar 0,55%. Practic producătorii au început în ultima perioadă să aplice creşteri de preţuri doar pentru piaţa internă în condiţiile în care cererea externă s-a temperat masiv pe final de 2021 după perioada de boom din primăvară-vară.

În lunile de primăvară preţurile pentru extern au crescut cu un ritm mai rapid însă în luna iunie tendinţa s-a inversat ca urmare a acestei scăderi a comenzilor de la export. Acum tendinţa de creştere a preţurilor la intern s-a accentuat fără a exista semnale care să indice un vârf al tendinţei. Amintim că în noiembrie şi decembrie au fost consemnate noi recorduri la preţurile gazelor naturale şi energiei electrice, creşteri de preţuri care afectează marjele producătorilor odată transmise în facturi şi care forţează creşterea preţurilor "la fabrică". Majorările de preţuri la energie electrică şi gaze naturale au forţat chiar închiderea unor capacităţi de producţie (Azomureş, Alro). La gaze preţurile au corectat recordurile anterioare în ultima perioadă în condiţiile iernii mai blânde şi a unor livrări suplimentare de gaz american LNG, însă comparativ cu anii anteriori preţurile continuă să fie de câteva ori mai mari.

Creşterea mai accelerată a preţurilor industriale pentru piaţa internă vine în condiţiile în care cererea şi comenzile de la export pentru industria românească au scăzut inclusiv în luna ianuarie, după cum arată datele privind încrederea în economia României şi din sectoarele economiei româneşti publicate de Comisia Europeană (ESI).

Intensificarea presiunilor inflaţioniste la nivel de producător în industria internă în perioada recentă va contribui la persistenţa presiunilor inflaţioniste la consumator la un nivel ridicat pe termen scurt.

Andrei Rădulescu, BT: "În 2021, preţurile la nivel de producător din industria României s-au majorat cu 14,9% an/an, evoluţie determinată de suprapunerea şocurilor din sfera ofertei"

În ritm anual (decembrie 2021 faţă de decembrie 2020), creşterea preţurilor la producătorii industriali este de 33,3%, cel mai ridicat nivel din ultimele decenii şi în accelerare de la 32,25% în noiembrie, 26,8% în octombrie şi 19,5% în septembrie.

Pe segmentul piaţa internă ritmul anual al preţurilor de producător a accelerat de la 40,43% în noiembrie la 42,32% în decembrie. Totodată, la nivelul segmentului piaţa externă dinamica anuală a preţurilor de producător a decelerat de la 18,35% în noiembrie la 17,86% în decembrie.

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania, arată că în 2021 (ianuarie 2021 - decembrie 2021) preţurile la nivel de producător din industria României s-au majorat cu 14,9% an/an, evoluţie determinată de suprapunerea şocurilor din sfera ofertei, într-un context caracterizat prin relansarea economică post-pandemie. Potrivit acestuia, pe segmentele piaţa internă şi piaţa externă preţurile de producător din industrie au urcat în 2021 cu ritmuri anuale de 17,2%, respectiv 11%.

Evoluţia iniţială ascendentă a PPI a venit ca urmare a efectului de bază şi creşterii preţurilor la materiile prime în primele cinci luni din acest an, însă lunile de vară şi toamnă au adus la nivel global o tensionare adiţională a lanţurilor de aprovizionare şi a problemelor de pe zona de transport care au lungit timpii de livrare pentru produsele intermediare.

Avansul extrem al preţurilor la energie au contribuit de asemenea la creşterea PPI, care s-a transpus în sfera preţurilor de consum. Pe total industrie prelucrătoare creşterea lunară a preţurilor la producători este de 0,36% în decembrie, în temperare de la 0,78% în noiembrie, 2,26% în octombrie şi 1,80% în septembrie, în timp ce inflaţia anuală pe industria prelucrătoare se situează la 18,66% în decembrie, în uşoară scădere de la 19,07% în noiembrie.

Evoluţia preţurilor producătorilor industriali din ţara noastră se înscrie în tendinţa globală generală, cu menţiunea că creşterile de preţuri sunt transmise acolo unde se poate pe lanţ de către producători şi în final ajung la consumatorii finali. În privinţa creşterilor de preţuri la materii prime din ultimele luni BURSA a scris pe larg în ultimele luni şi a avertizat inclusiv că preţurile la energie vor continua să tragă în sus inflaţia (IPC) spre o rată anuală de 7-8%, care a fost atinsă încă din luna octombrie.

Amintim că lunile octombrie, noiembrie şi decembrie au adus creşteri şocante ale preţurilor producătorilor industriali în toată lumea. În Germania, creşterea lunară din decembrie a fost mai mare decât cea din România, de 5%, mult peste orice estimare a analiştilor şi în accelerare după un avans de 0,8% în noiembrie şi de 3,8% în octombrie. Conform datelor publicate de statistica germană, rata anuală a PPI a urcat la un nivel record în decembrie de 24,2%.

Fabricarea produselor din tutun, singura activitate cu preţuri mai mici faţă de decembrie 2020

Conform Institutului Naţional de Statistică, cele mai mari cresteri anuale la producătorii români au fost înregistrate în industria de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale (+129,12%), de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+103,68%), industria extractivă (+70,01%), industria metalurgică (+60,08%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (+42,77%), şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (+70,45%).

În industrii relevante pentru consumul de zi cu zi creşterile sunt tot extrem de mari: industria alimentară +11,07% anual cu un plus de 1,03% în decembrie faţă de noiembrie, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie +16,67%. În industria de fabricare a băuturilor preţurile au înregistrat un plus anual de 4,66%, în timp ce în industria de fabricare a produselor din tutun s-a înregistrat o scădere anuală de 0,13%, aceasta fiind singura componentă cu scădere anuală din toate activităţile urmărite de INS.

Exceptând fabricarea produselor de tutun nu există activitate cu preţuri de fabrică mai mici comparativ cu decembrie 2020.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Acesta este indicatorul de inflatie relevant, nu gluma de indicator calculat de BNR.

    1. Sau de INS. Chiar asa: de ce platim din banii nostri gluma asta de INS?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb