ÎN ACEST AN Spectrul recesiunii întunecă perspectivele acţiunilor americane

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 iulie 2022

Spectrul recesiunii întunecă perspectivele acţiunilor americane

S&P 500 a avut cea mai slabă primă jumătate de an din 1970 şi până în prezent

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale: "Suntem într-o recesiune politică, nu economică, pe care băncile centrale nu o pot rezolva"

"Piaţa nu discriminează între modelele de business, semn că ne îndreptăm către un «bear market» substanţial, de 30-50%", crede Adrian Mitroi

Mona Mahajan, Edward Jones and Investments: "Recesiunile reprezintă o parte naturală a economiei, dar în timp inovaţia şi creşterea productivităţii tind să majoreze câştigurile corporaţiilor şi randamentele acţiunilor"

Pieţele de acţiuni au avut una dintre cele mai slabe prime jumătăţi de an din istorie, indicele S&P 500 înregistrând un declin de 20% - cea mai mare scădere din 1970 şi până acum, iar perspectivele pentru cea de-a doua parte a anului nu se arată prea îmbucurătoare pentru investitori, cred analiştii consultaţi de Ziarul BURSA.

În esenţă, scăderea a venit pe fondul temerilor intrării economiei Statelor Unite în recesiune, în condiţiile în care tensiunile geopolitice induse de războiul Rusiei în Ucraina au accentuat creşterea inflaţiei, forţând practic băncile centrale, în frunte cu Rezerva Federală, să-şi înăsprească politica monetară, iar blocajele cauzate de noul val de Covid în China au alimentat suplimentar anxietatea din pieţe. În acest climat, indicele Dow Jones Industrial Average a coborât cu 15% în primele şase luni ale anului, în timp ce pentru Nasdaq Composite deprecierea a fost de circa 30%.

Analiştii consultaţi de noi sunt de părere că scăderea pieţei americane de acţiuni include o recesiune economică severă sau chiar o criză, în care factorul politic joacă un rol esenţial. Recesiunea reprezintă o contractare semnificativă a activităţii economice, definită în cel mai simplu mod prin două trimestre consecutive de declin al PIB-ului. În primul trimestrul al anului, PIB-ul Statelor Unite a avut o scădere de 1,6%, după o creştere de 6,9% în cel de-al patrulea trimestru din 2021, conform datelor Biroului de Analiză Economică a SUA.

Adrian Codirlaşu, CFA România: "Inflaţia este elementul principal care va determina evoluţia pieţelor financiare, cel puţin un an de acum înainte"

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, spune că inflaţia este elementul principal care va determina evoluţia pieţelor financiare, cel puţin un an de acum înainte.

Analistul ne-a transmis: "Cred că piaţa va rămâne volatilă - practic s-a pregătit ca şi când ar fi recesiune. De altfel, nici Fed-ul nu exclude recesiunea. Pe de altă parte, se pare că în Statele Unite inflaţia a atins maximul, urmând să înceapă să scadă. Iar când piaţa se va convinge de acest lucru s-ar putea să vedem ceva creşteri ale burselor".

În luna mai, rata anuală a inflaţiei din SUA s-a ridicat la 8,6%, cea mai mare din decembrie 1981 şi peste previziunile pieţei de 8,3%. Inflaţia de bază, ce nu include preţurile energiei şi alimentelor, a avut o rată anuală de 6% în mai, în scădere faţă de nivelul de 6,2% din aprilie, conform Trading Economics.

"În opinia mea, inflaţia este elementul principal care va determina evoluţia pieţelor financiare, cel puţin un an de acum înainte. Dacă inflaţia va continua să crească atunci pieţele (n.r. de acţiuni) vor scădea, dar dacă va da semne că începe să scadă sau că se plafonează, atunci vom vedea unele recuperări ale burselor. De asemenea, deoarece piaţa s-a poziţionat pentru o recesiune, în scenariul în care nu va apărea o recesiune economică, probabil vom vedea recuperări", spune Adrian Codirlaşu.

Din punctul său de vedere, probabilitatea apariţiei recesiunii este ridicată, iar un rol important în acest context îl are războiul din Ucraina.

"Rusia încearcă să pună presiune pe preţuri - atât ale energiei cât şi ale alimentelor - ca să aibă o poziţie mai bună de negociere. Acum depinde cum se repliază celelalte state. Deja Europa, în ultima lună, a importat mai mult gaz din Statele Unite decât de la Gazprom, ceea ce este mare lucru. Asta înseamnă că Europa caută activ surse alternative de energie. Problema este că sunt necesare investiţii în infrastructură, exploatări noi, care durează şi câţiva ani. Aşa că, trebuie să ne aşteptăm ca cel puţin anul acesta şi anul viitor preţurile energiei să rămână ridicate, urmând să scadă odată ce Europa îşi va fi restructurat sursele de import", ne-a spus vicepreşedintele CFA România.

În opinia sa, cel puţin piaţa de acţiuni din Statele Unite include în preţuri o recesiune puternică sau chiar o criză. "Este cea mai mare scădere din prima jumătate a anului din ultimii 40 de ani. Deci şocul este destul de puternic".

Adrian Mitroi: "Recesiunea va duce, la rândul său, la o nouă corecţie bursieră"

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale şi analist CFA, crede că piaţa americană a acţiunilor se află abia în prima fază a declinului, iar pe lângă scădere economică urmează şi creşterea şomajului.

Analistul ne-a spus: "Frica a pus stăpânire pe piaţă, iar consecinţele celor doi indicatori fundamentali pentru mine - preţul combustibilului şi dobânzile pe termen lung - nu îmi lasă niciun fel de dubiu că această corecţie bursieră este un indicator leading, un indicator premonitoriu al unei recesiuni fireşti. Iar această recesiune va duce la rândul său la o nouă corecţie bursieră. Deocamdată este vorba despre o recesiune uşoară, dar care face ca profiturile pe acţiune (n.r. Earnings per Share) ale corporaţiilor (n.r. din Statele Unite) să fie substanţial mai mici. Apare o decapitalizare ceea ce duce la concedieri. Aşa că vom avea la pachet nu numai scădere economică dar şi creşterea şomajului".

În opinia sa, inflaţia ridicată va persista, fără ca măsurile de politică monetară ale băncilor centrale să aibă vreun impact în acest sens.

"Inflaţia cred că vi fi în continuare foarte ridicată - este neverosimil ceea ce se întâmplă de exemplu în ţările baltice, Turcia sau Orientul Mijlociu, unde ordinul de mărime este de 30-40%. Or, inflaţia asta va duce la dezechilibre sociale şi politice substanţiale. Când inflaţia este cu două cifre nu se mai poate spune că o poţi controla. Costul mare al creditului nu ajută la temperarea aşteptărilor inflaţioniste. Pentru că noi operăm într-o inflaţie malignă şi nu benignă. Când este cu două cifre sau de 70% (n.r. în Turcia) ea este complet bolnavă şi nu mai răspunde la antibioticul de generaţie veche al politicii monetare restrictive", a afirmat analistul CFA.

"Tot ceea ce ştiam şi credeam ca investitori a fost pulverizat de realitatea incredibilă a corelării acţiunilor cu obligaţiunile", spune profesorul de finanţe comportamentale

Adrian Mitroi subliniază că, în esenţă, este vorba despre o recesiune politică, nu economică, pe care băncile centrale nu o pot rezolva.

"Din punct de vedere economic trebuia să fim acum în avânt post-pandemie, dar suntem într-o recesiune indusă de politicieni care vor să redeseneze noua ordine mondială. Este o recesiune politică care va trebui rezolvată tot politic, printr-un nou «deal». Trebuie să se cadă la pace din punct de vedere politic, în primul rând, iar asta va scoate la lumină şi aspectul economic", ne-a spus specialistul.

Legat de perspectivele pieţelor pentru a doua jumătate a anului, analistul CFA s-a arătat sceptic. "Perspectiva mea se leagă de fatidicul 1 noiembrie - nu ştiu care sunt soluţiile de petrol şi gaz pentru Europa", a spus Adrian Mitroi, referindu-se la noile norme privind depozitarea gazelor, ce impun statelor membre UE să umple instalaţiile de stocare la un nivel de 80 % din capacitate, până în luna noiembrie.

"Dar poate cel mai grav lucru este că, tot ceea ce ştiam şi credeam noi ca investitori a fost pulverizat de realitatea incredibilă a corelării acţiunilor cu obligaţiunile. Investitorul nu are unde să fugă - este ca un şoarece pe o corabie care ia apă, nu ştiu dacă se scufundă sau nu - dar nu mai are unde să fugă cu capitalul său", a punctat profesorul de finanţe comoprtamentale, subliniind că în Statele Unite randamentul mediu pe termen lung al obligaţiunilor corporatiste şi suverane a trecut de pragul de 3-3,5%, adică de randamentul dividendelor acţiunilor.

În opinia sa, scăderea pieţei din Statele Unite poate ajunge şi la 50%, faţă de 20% cât are indicele S&P 500 în acest moment. "Piaţa nu discriminează deocamdată între modelele de business solide, semn că ne îndreptăm către un «bear market» substanţial, nu de 20%, ci de 30-50%", ne-a spus Adrian Mitroi

Mona Mahajan: "De-a lungul timpului, pieţele «bear» au dus la pieţe «bull» care tind să dureze mai mult şi să fie mai puternice decât recesiunile care le preced"

Mona Mahajan, strateg de investiţii la Edward Jones and Investments, are o perspectivă mai optimistă şi este de părere că piaţa din SUA include probabil în preţuri o recesiune uşoară şi este posibil să fi demarat un un proces de conturare treptată a minimului.

"Dintre toate pieţele financiare, pieţele de acţiuni au dat probabil de-a lungul timpului, cele mai puternice semnale privind apariţia unei recesiuni. Indicele S&P 500 a încheiat prima jumătate în scădere cu aproximativ 20%, la limita a ceea ce generic se numeşte piaţă «bear», iar din perspectivă istorică asta a semnalat că economia este în sau foarte aproape de recesiune. Dar, în timp ce pieţele de acţiuni văd o recesiune, este posibil ca cea mai mare parte să fie deja reflectată în preţurile acţiunilor. Din punct de vedere istoric, în timpul recesiunilor uşoare, acţiunile au scăzut în medie cu circa 28% (confrom Bloomberg). Astfel, având în vedere că S&P 500 are deja o scădere de 20%, este posibil să fim mai aproape de zona de minim a acţiunilor", a scris Mona Mahajan în ultimul său raport, publicat la finele săptămânii trecute.

Conform strategului, pieţele pot atinge minimul şi începe redresarea chiar dacă fundamentele macroeconomice şi câştigurile companiilor merg în continuare în jos. "Deşi nu ne aşteptăm la o revenire rapidă a pieţei «în formă de V», aşa cum s-a întâmplat recent (n.r. la şocul Covid-19), este posibil să ne aflăm într-un proces gradual de atingere a minimului, "în formă de U", în lunile următoare", a scris Mona Mahajan.

De-a lungul timpului, pieţele "bear" au dus la pieţe "bull", care tind să dureze mai mult şi să fie mai puternice decât recesiunile care le preced, a adăugat strategul, care a conchis: "Din 1950, scăderea medie a unei pieţe «bear» a fost de 34%, în timp ce creşterea medie a unei pieţe «bull» a fost de 167%, cu o durată de circa 15 luni (conform Bloomberg). Recesiunile sunt o parte naturală a ciclului economic, dar în timp inovaţia şi creşterea productivităţii tind să ducă mai sus câştigurile corporaţiilor şi randamentele acţiunilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb