ÎN ACEST AN, Ţara noastră trebuie să plătească 113 milioane euro către UE şi Banca Mondială

Andrei Stan
Macroeconomie / 2 ianuarie 2016

Ţara noastră trebuie să plătească 113 milioane euro către UE şi Banca Mondială

România trebuie să plătească 113 milioane euro, în 2016, către Uniunea Europeană şi Banca Mondială, din împrumutul stand-by contractat în 2009, transmite Agerpres, care citează datele Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Astfel, cea mai mare parte a sumei trebuie rambursată către Uniunea Europeană, respectiv 104 milioane euro. Către Banca Mondială vor merge 9,1 milioane euro. Întreaga sumă de 113 milioane euro reprezintă plăţi de dobânzi şi comisioane.

În 2015, România a plătit peste 1,83 miliarde euro către Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială. De asemenea, 2015 a fost şi anul în care a fost achitat împrumutul de la FMI. Astfel, ultima tranşă a fost în februarie şi s-a ridicat la 165 milioane euro. Către această instituţie România a rambursat, în total, peste 2,49 miliarde de euro.

În acest an, ţara noastră a rambursat Uniunii Europene peste 1,651 miliarde euro, din care 1,5 miliarde sunt rate de capital şi restul dobânzi şi comisioane. Către Banca Mondială au fost plătite 9,5 milioane euro (dobânzi şi comisioane).

Luna cu cea mai mare sumă rambursată a fost ianuarie, mai exact prima zi a acestei luni, când 1,546 miliarde euro au trebuit să meargă către Uniunea Europeană. Dacă 1,5 miliarde euro a fost rata propriu-zisă, 46,2 milioane euro au fost dobânzi şi comisioane.

În perioada 2009 - 2015 suma totală rambursată către cele trei instituţii s-a ridicat la 4,837 miliarde euro, din care peste 2,396 miliarde euro către FMI, 2,273 miliarde către UE şi 67 milioane euro către Banca Mondială.

România mai are de plătit, până în 2023, peste 4,88 miliarde de euro către Banca Mondială şi UE. Cea mai mare sumă va merge către UE, respectiv 3,8 miliarde euro.

Graficul MFP arată că 2015 a fost vârful de plată pentru împrumut, adică 1,8 miliarde de euro, dar mai sunt încă trei plăţi mari în 2017, 2018 şi 2019. În 2017, România are de achitat peste 1,2 miliarde de euro, în 2018 - 1,4 miliarde şi în 2019 - 1 miliard de euro. În 2017, cea mai mare parte a sumei va merge către Uniunea Europeană, adică 1,254 miliarde euro, din care 1,15 miliarde euro sunt rate şi 104,8 milioane euro - dobânzi şi comisioane.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, la 4 mai 2009, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat solicitarea României privind încheierea unui aranjament stand-by pentru o perioadă de doi ani, în valoare de 11,4 miliarde DST (aproximativ 12,9 miliarde euro sau 17,1 miliarde dolari SUA) şi eliberarea primei tranşe în valoare de 4,37 miliarde DST (aproximativ 4,9 miliarde euro sau 6,6 miliarde dolari SUA).

"Din acest aranjament s-au tras 7 din cele 8 tranşe prevăzute, însumând 10,57 miliarde DST 1 (aproximativ 11,9 miliarde euro). În ceea ce priveşte cea de-a 8-a tranşă, aceasta a fost considerată, la solicitarea autorităţilor române, ca fiind de tip preventiv şi, în contextul evoluţiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasă", arată BNR.

Site-ul Băncii Centrale precizează că România este membră a Fondului Monetar Internaţional (FMI) din anul 1972, având în prezent o cotă de participare de 1030,2 milioane DST (0,43% din cota totală).

"România deţine 11.039 voturi, echivalentul a 0,44% din total. Potrivit prevederilor OUG 123/27 decembrie 2011 şi a Rezoluţiei Consiliului Guvernatorilor FMI nr. 66-2/15 decembrie 2010 cota de participare a României la FMI va fi de 1.811,4 milioane DST. Această nouă cotă va intra în vigoare după îndeplinirea condiţiilor prevăzute în paragraful 5 din Rezoluţia nr. 66-2. În cadrul FMI, România face parte din grupa de ţări care include: Armenia, Bulgaria, Bosnia Herţegovina, Cipru, Croaţia, Georgia, Israel, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Olanda, Ucraina, iar de la 1 noiembrie 2012 şi Belgia şi Luxemburg. Poziţia de guvernator al României la FMI este deţinută de guvernatorul BNR, iar cea de guvernator supleant de secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice coordonator al activităţii privind elaborarea legislaţiei, politicilor şi reglementărilor contabile şi fiscale", informează BNR.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Doamna Olescu, La multi ani!

    Nu v-a dat nimic sa publicati azi pocaitul Cristian Dan? La noi in banca, departamentul postaci platiti prost, zvonurile zic ca atunci cand i se scoala sektantului scrie niste prostioare cu subtitluri si subpuncte si va "roaga" pe dumneavostra sa "publicam integral" posirca de idei. 

    Cica, zic mucalitii, nu puteti rezista rugamintilor sektantului indiferent cat de mare e enormitatea pe care v-o trimite cu funda "spre publicare".  

    E atat de interesant concubinajul "jurnalistic" incat chiar si taica Make, atunci cand e singur la baie in fata oglinzii si se gandeste la asta, ridica intrebator din spranceana stanga. 

    Daca v-a sfatuit pocaitul ca e suficient pentru pastrarea aparentelor un ultim paragraf cu "pana la publicare bla, bla, bla nu nu a trimis opinia" s-ar putea sa se fi inselat. 

    Tataia Make tolereaza aceasta douparazitare pentru cele cateva sute de citiri in plus pe carecle aduce turma adulatorilor analfabeti economic ai pocaitului.  

    Oricum, noi postacii bancilor va multumim! 

    1. cu cel in care BNR ar fi exprimat suma necesara a fi fost returnata din fondurile primite de la FMI pentru ca domnul Treichl sa nu fie nevoit sa accepte ajutorul de stat pe care altfel ar fi fost mai mult decat bucuros a-l avea. Cati bani a returnat BNR institutiei internationale? Dumnevoastra de la departamentul postaci ar trebui sa stiti pana la virgula.

      De ce va autoprezentati "imprumutati CHF" cand stie toata lumea ca sunteti doar niste speculatori de valuta si dobanda.

      E de domeniul folclorului deja ca (in complicitate cu bancile care v-au acceptat acte false la dosare si incalcarea legislatiei doloroase) NICI O PERSOANA CARE SE PREZINTA CA IMPRUMUTAT CHF de fapt nu a luat de la banca franci ci LEI sau EURO. 

      Dovada complicitatii la ilegalitati intre bancherii camatari si "imprumutatii CHF" este ca speculantiiinu au platit dobanzi de euro sau lei ci dobanzi de franci care erau mai mici. 

      DIICOT sau DNA ar trebui sa se autosesizeze si sa verifice implicarea lui Piperea si Zamfir in aceasta retea mafiota care a luat imprumuturi in lei dar nu a platit ca romanul corect dobanda mare de la lei ci a beneficiat de dobanda speciala mai mica de la francii elvetieni. 

      Nu stiu de ce te plangi Dacule, taica Make iti tolereaza si tie idioteniile, chiar si fara funda.

      Domnu' Dac, la multi ani de unul singur, ca ti-ai pierdut clientii! 

      L-ai pus la punct pe nespalat. Ce-mi mai plac oamenii cu replica. Practic, l-ai facut KO dintr-o miscare inteligenta si niste cuvinte la obiect.

      Boul ala nu se plangea, Emilia. Spunea doar adevarul ceea ce cam supara daca nu are binecuvantarea odiosului pokait Cristian. 

      Minti.

      Te plangi. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb