ÎN AL ŞASELEA PACHET DE SANCŢIUNI ÎMPOTRIVA MOSCOVEI UE propune interzicerea importurilor de petrol din Rusia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 mai 2022

Colaj de MAKE

Colaj de MAKE

Măsura trebuie să primească aprobarea ţărilor membre, însă Ungaria a anunţat că se opune, iar Slovacia a informat că vrea o perioadă de tranziţie de trei ani Bulgaria şi Republica Cehă vor exceptarea de la embargo Cotaţiile ţiţeiului brut cresc

Uniunea Europeană (UE) a propus ieri interzicerea tuturor importurilor de ţiţei şi produse petroliere rafinate din Rusia, măsură care să fie implementată treptat, până la finele acestui an.

Măsura face parte din cel de-al şaselea pachet de sancţiuni stabilit de Comisia Europeană împotriva Moscovei - în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina -, iar dacă va fi acceptată de statele membre ale blocului comunitar, va reprezenta un punct de cotitură pentru UE, care este dependentă de petrolul şi gazele ruseşti.

Conform măsurilor anunţate ieri, UE va pune capăt importurilor de ţiţei brut rusesc în decurs de şase luni, iar achiziţiile de produse petroliere rafinate vor înceta până la finele lui 2022. Răgazul mai mare stabilit pentru produsele rafinate are la bază dependenţa mai mare a UE faţă de motorina importată din Rusia.

În urma anunţului UE privind embargoul, cotaţia ţiţeiului brut a crescut pe pieţele internaţionale. În jurul orei 07.00, pe piaţa SUA (Nymex), preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a urcat cu 3,8%, la 106,27 dolari barilul. Cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie era în urcare cu 3,6% la ICE Futures Europe, atingând 108,79 dolari.

Embargoul anunţat ieri de Executivul comunitar era aşteptat de analişti, după ce, săptămâna trecută, Germania, cea mai mare economie europeană, a renunţat la opoziţia sa anterioară faţă de ideea interzicerii importurilor de petrol rusesc.

Ieri, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că ţara sa este de acord cu propunerile Comisiei Europene, avertizând însă că un asemenea embargo ar putea genera dificultăţi în aprovizionarea cu combustibili şi creşterea preţurilor acestora.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: "Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc, într-un mod ordonat"

Într-un discurs ţinut în Parlamentul European de la Strasbourg, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ieri: "Putin trebuie să plătească un preţ, un preţ mare, pentru agresivitatea lui. Propunem interzicerea totală a petrolului rusesc în Europa. Să fim clari: nu va fi uşor. Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc, dar trebuie, pur şi simplu, să rezolvăm acest aspect. Acum propunem interzicerea petrolului rusesc. Va fi o interdicţie completă a importului de petrol rusesc, brut şi rafinat. Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc, într-un mod ordonat, care să ne permită nouă şi partenerilor noştri să stabilim rute alternative de aprovizionare şi să minimizăm impactul asupra pieţelor globale.

Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea cu petrol brut din Rusia în termen de şase luni şi produse rafinate - până la sfârşitul anului. Astfel, maximizăm presiunea asupra Rusiei, minimizând în acelaşi timp daunele colaterale pentru noi şi partenerii noştri din întreaga lume. Pentru a ajuta Ucraina, propria noastră economie trebuie să rămână puternică. Cu toţi aceşti paşi, privăm economia rusă de capacitatea ei de diversificare şi modernizare. Putin a vrut să şteargă Ucraina de pe hartă. Evident că nu va reuşi. Dimpotrivă: Ucraina s-a ridicat în unitate. Iar Putin îşi scufundă propria lui ţară".

Ursula von der Leyen nu a oferit indicii cu privire la o posibilă exceptare a unor ţări de la noua măsură, în pofida apariţiei unor zvonuri potrivit cărora Ungaria şi Slovacia ar beneficia de asemenea excepţii, fiind ţări cu sisteme energetice construite în perioada comunistă, complet dependente de conductele de petrol din era sovietică.

Ieri, un oficial european a declarat, citat de Reuters, că Ungariei şi Slovaciei le-ar putea fi permis să continue importurile de petrol rusesc până la finele lui 2023, când le expiră actualele contracte cu Moscova.

Ambasadorii celor 27 de guverne ale UE sunt aşteptaţi să adopte propunerile Comisiei încă din această săptămână.

Totuşi, zilele trecute, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că Guvernul de la Budapesta nu va aproba niciun fel de sancţiuni care ar face imposibile livrările de petrol şi gaze ruseşti către Ungaria, deoarece acestea ar compromite securitatea energetică a ţării, având în vedere că economia ungară nu poate funcţiona fără petrol rusesc. Szijjarto a subliniat că Ungaria ar putea susţine măsurile propuse de Comisie în al şaselea pachet de sancţiuni numai dacă petrolul importat din Rusia prin conducte va fi exceptat.

Şi ministrul slovac al Economiei, Richard Sulik, a declarat că ţara sa vrea să obţină o perioadă de tranziţie de trei ani înainte să impună embargoul. Domnia sa a spus ieri: "Suntem de acord cu sancţiunile, dar avem nevoie de o perioadă de tranziţie ca să ne adaptăm la această situaţie. O perioadă de tranziţie mai lungă va oferi Slovaciei timpul necesar pentru a putea să îşi asigure surse alternative de aprovizionare cu petrol".

Bulgaria a anunţat, totodată, că îi va cere Comisiei Europene excepţii în aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc. Vicepremierul de la Sofia, Assen Vassilev, a declarat că, din punct de vedere tehnologic, Bulgaria s-ar putea descurca fără petrolul rusesc, dar un asemenea embargo va avea ca efect creşterea semnificativă a preţurilor combustibililor.

Şi Republica Cehă a transmis că va cere o perioadă de exceptare, de 2-3 ani, pentru ca în acest timp să-şi poată creşte capacitatea de transport a conductelor petroliere.

Simone Tagliapietra, de la think tank-ul Bruegel din Bruxelles, a declarat, la rândul său, conform Reuters, că un embargo gradual asupra petrolului rusesc este riscant.

Per ansamblu, UE este dependentă de Rusia pentru 26% din importurile sale de petrol.

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, sancţionată în noul pachet de măsuri al UE

Potrivit celui de-al şaselea pachet de sancţiuni stabilit ieri de UE, Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, alături de alte două bănci vor fi excluse din sistemul de mesagerie financiară SWIFT.

În schimb, Comisia Europeană s-a abţinut să propună sancţiuni împotriva Gazprombank - instituţie financiară vitală pentru plata livrărilor de gaze ruseşti.

Conform aceluiaşi pachet de sancţiuni propuse, Comisia interzice difuzarea a trei televiziuni importante ruseşti în interiorul UE şi stopează furnizarea serviciilor de contabilitate, consultanţă şi publicitate către firmele ruseşti. În plus, Comisia sancţionează 58 de persoane - printre care ofiţeri şi militari de rang înalt - care au comis crime de război în Bucea (Ucraina) şi care sunt responsabili pentru asediul oraşului Mariupol.

Înainte să fie adoptate, toate aceste sancţiuni propuse de Comisia Europeană trebuie să primească aprobarea guvernelor statelor UE.

KLAUS IOHANNIS, PREŞEDINTELE ROMÂNIEI: "Guvernul lucrează la soluţii sustenabile ce pot fi puse în practică într-un termen rezonabil"

UE propune interzicerea importurilor de petrol din Rusia

Guvernul lucrează la soluţii sustenabile ce pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt, a spus Klau Iohannis, preşedintele României, făcând referire la cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei anunţat de preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, printre care se numără şi interzicerea importului de petrol rusesc de către statele UE.

Klaus Iohannis, a afirmat, ieri, într-o declaraţie comună de presă cu omologul său german: "Propunerea făcută de Comisie este una pe care o sprijinim. Această propunere prevede un aşa numit phase out, adică o renunţare graduală, în următoarele şase luni, la importul de petrol rusesc. Tematica nu este nouă. Despre renunţarea la importurile de petrol şi gaz rusesc se discută de multă vreme şi noi ne-am pregătit pentru această discuţie. Guvernul lucrează la soluţii sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt. Avem variante şi aceste variante evident că sunt în discuţie şi chiar unele sunt în concretizare. România va fi pregătită şi va face faţă, dacă în final se hotărăşte această abordare".

Preşedintele Iohannis a subliniat că este crucial ca sprijinul Uniunii Europene şi cel al statelor membre să continue atât pentru Ucraina, cât şi pentru refugiaţii ucraineni, menţionând şi necesitatea adoptării de noi sancţiuni pentru Rusia: "Am reconfirmat sprijinul deplin pe care România îl acordă tuturor refugiaţilor din Ucraina care vin în ţara noastră, prin măsuri concrete, inclusiv prin operaţionalizarea centrului logistic umanitar de la Suceava. Este crucial ca sprijinul Uniunii Europene şi al statelor membre să continue atât pentru Ucraina, cât şi pentru refugiaţii ucraineni. Am prezentat măsurile luate de România pentru a sprijini economia Ucrainei, greu încercată de război, prin facilitarea tranzitului mărfurilor ucrainene prin ţara noastră, inclusiv al produselor alimentare către pieţe terţe. Am abordat, de asemenea, necesitatea adoptării de noi sancţiuni pentru Rusia şi a continuării demersurilor de izolare a acesteia pe plan internaţional. Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca Rusia să înceteze invazia şi să pună capăt agresiunii". Iohannis a subliniat că toate crimele de război comise de trupele ruse trebuie anchetate minuţios şi pedepsite de justiţia internaţională, evidenţiind că România va sprijini acest proces. (E.O.)

VIRGIL POPESCU, MINISTRUL ENERGIEI: "România susţine interzicerea importurilor de petrol rusesc"

UE propune interzicerea importurilor de petrol din Rusia

România este solidară cu decizia UE de a interzice importurile de petrol din Federaţia Rusă şi susţine noul pachet de sancţiuni anunţat astăzi de oficialii Comiei Europene, a spus, ieri, Virgil Popescu, ministrul energiei, menţionând că nu se pune problema ca ţara noastră să nu fie pregătită să renunţe la importurile de petrol din Rusia. Oficialul a precizat: "Se discută de foarte mult timp despre renunţarea la petrolul rusesc. Noi am discutat cu companiile din România care deţin rafinării, avem o declaraţie recentă a celor de la OMV Petrom, care iau în calcul rafinarea de petrol din alte surse decât cele ruseşti. Nu e vorba despre un embargo, este vorba despre un phase out (n.r. - eliminare treptată) al ţiţeiului rusesc începând cu 31 decembrie şi, de asemenea, cu două luni mai mult, e vorba de produsele petroliere - benzină şi motorină".

Cât priveşte preţul gazului, Virgil Popescu a amintit, răspunzând unei întrebări legate de o potenţială întrerupere a importurilor de gaze ruseşti, că, în România, preţul gazului este fix - 250 de lei/MWh -, pentru o perioadă de 12 luni, şi că nu discutăm despre fluctuaţii ale acestuia care să se reflecte în facturile consumatorilor.

"Acum, România produce mai mult gaz decât consumă. Nu suntem în situaţia colegilor din Bulgaria, iar noi lucrăm la surse alternative de producere a gazelor şi la reducerea dependenţei de gazul rusesc încă din luna noiembrie a anului trecut şi facem progrese în acest sens", a conchis ministrul de resort. (E.O.)

OVIDIU DEMETRESCU, PARTENER OCD CAPITAL & RESOURCE: "Noul pachet de sancţiuni al UE se cam întoarce împotriva Europei"

UE propune interzicerea importurilor de petrol din Rusia

Noul pachet de sancţiuni al UE se cam întoarce împotriva Europei, este de părere Ovidiu Demetrescu, partener OCD Capital & Resource. Specialistul apreciază: "Dacă vor fi interzise doar importurile de ţiţei, de petrol brut, atunci vor fi unele tulburări în pieţe pentru că sunt nişte conducte care transportă ţiţei către anumite rafinării din Europa, cum ar fi faimoasa conductă Drujba, iar acele rafinării vor fi obligate să-şi facă aprovizionarea pe alte căi. Dar efectele nu vor fi, totuşi, foarte mari. Însă dacă va fi interzis şi petrolul rafinat, adică ceea ce numim carburant, atunci va fi o mare provocare pentru europeni. Vor creşte preţurile, China îşi va satisface nevoia din Rusia şi Europa va deveni dependentă de Orientul Mijlociu, de Africa de Nord şi Statele Unite, de ţări precum Venezuela, Brazilia etc.".

Ovidiu Demetrescu susţine că lanţul de benzinării cu acţionariat rusesc Lukoil, care activează pe piaţa noastră, are rafinărie, astfel încât se poate aproviziona din altă sursă cu ţiţei care merge la Constanţa în Oil Terminal şi de acolo în rafinărie.

"Suntem mai puţin afectaţi decât alte ţări, deoarece avem capacităţi de rafinare proprii şi avem marele avantaj că avem Oil Terminal, care poate aduce atât ţiţei, cât şi produse rafinate din alte surse, pe care le livrează pe teritoriul României", ne-a mai spus domnul Demetrescu, subliniind că Mol, cea mai mare rafinărie a Ungariei, este direct legată cu conducta Drujba, iar Ungaria nu are port unde să vină ţiţeiul şi să descarce într-un Oil Terminal cum are România şi din Oil Terminal să meargă la rafinării. (E.O.)

ADRIAN VOLINTIRU, DIRECTORUL GENERAL AL ENE-MIN DEVELOPMENT: "Pentru petrol, România are rute diversificate de transport"

UE propune interzicerea importurilor de petrol din Rusia

O problemă în domeniul petrolier din ţara noastră o reprezintă faptul că, de exemplu, petrolul procesat de Petromidia - cea mai mare rafinărie din România, deţinută de Rompetrol (al doilea producător din ţară) - provine din Kazahstan prin rute de transport care trec doar prin Rusia, ne-a explicat Adrian Volintiru, directorul general al Ene-Min Development, fost director general al Romgaz. Domnia sa consideră că, în cazul prezentat mai sus va exista o mare problemă de adaptare.

În acelaşi timp, însă, ne-a spus Adrian Volintiru, pentru petrol există rute diversificate de transport - pe vase, cu cisterne etc., nu ca în cazul gazelor, care pot fi transportate doar prin conducte fixe. Conform domniei sale, chiar dacă ţara noastră stă bine din punct de vedere al producţiei de gaze şi al modalităţilor de a importa ţiţei, preţurile, cel puţin în domeniul gazelor, vor urma evoluţia celor din regiune, atât timp cât suntem aliniaţi cu bursa de la Viena într un procent semnificativ. (E.O.)

Uniunea Europeană vrea să meargă dincolo de propunerea de a interzice gradual importurile de petrol din Rusia, având în vizor capacitatea Moscovei de a vinde ţiţei şi produse rafinate oriunde în lume, transmite Bloomberg.

Potrivit unor oficiali europeni şi unui proiect de document consultat de Bloomberg, blocul comunitar vrea să le interzică navelor şi companiilor europene să ofere servicii, inclusiv de asigurări, care au legătură cu transportul de ţiţei rusesc la nivel global.

Potrivit documentului, propunerile Comisiei Europene ar interzice transportul, inclusiv transferurile de tip ship-to-ship, către ţările terţe, "de petrol şi produse petroliere care provin din Rusia sau au fost exportate din Rusia, de către orice vas sub pavilion al unui stat membru sau care este deţinut, închiriat, operat sau altfel controlat de un stat membru sau de orice persoană juridică, entitate sau organism încorporat sau constituit în conformitate cu legislaţia unui stat membru", notează Agerpres. Interdicţia s-ar extinde şi la furnizarea "direct sau indirect, de asistenţă tehnică, servicii de brokeraj, finanţare sau asistenţă financiară şi orice alte servicii care au legătură cu transportul (inclusiv prin transferuri de tip ship-to-ship) către ţările terţe de ţiţei şi produse petroliere care provin din Rusia sau au fost exportate din Rusia", se mai arată în document.

------------------

FRANK-WALTER STEINMEIER, PREŞEDINTELE REPUBLICII FEDERALE GERMANIA: "Germania mai are 15% dependenţă de petrolul rusesc, iar aceste cote se restrâng"

Aflat într-o vizită de lucru în România, Frank-Walter Steinmeier, Preşedintele Republicii Federale Germania, a afirmat, ieri, că Germania mai are 15% dependenţă de petrolul rusesc, iar aceste cote se restrâng.

"Economia germană a luat, în trecut, o mare parte a resurselor de energie din Rusia. Cotele se restrâng vizibil şi, în prezent, dacă îmi amintesc ultimele cifre, la petrol avem aproximativ 15% dependenţă de Rusia. Este o cifră care s-a redus drastic. (...) Cred că se va ajunge ca la cel de-al şaselea pachet de sancţiuni să se concretizeze în următoarele zile", a explicat preşedintele Germaniei.

România şi Germania sunt strâns legate din punct de vedere politic, economic şi al societăţii civile, a declarat oficialul neamţ, subliniind că ţara sa va fi alături de Ucraina în perioada grea cu care acest stat se confruntă: "Suntem convinşi că noi, nu doar Germania şi România, ci întreaga Uniune Europeană şi întregul NATO, ne vom situa de partea Ucrainei, vom fi lângă Ucraina, o vom sprijini cu tot ceea ce este necesar în această situaţie de urgenţă. Cred că ajutorul nostru, sprijinul nostru va mai fi necesar multă vreme". (E.O.)

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Pentru unele tari UE asta propunere este echivalenta cu sinuciderea. Presupun ca nu sunt masochiste!

    1. este sa ramai agatat si dependent de un stat criminal cum este Rusia.

      Germania este un stat masochist, ce a eliminat orice forma de producere energie si a ramas atarnata de Rusia. 

      Și Ursula este Marchiza de Sade:)) care o să "masocheasca" țările UE până o să inhaleze gazele lichefiate ale americanilor.

      Imnul UE este "De-as mai duce-o pan' la toamnă lelita Ursula :) 

      Tarile astea care par acum "masochiste" sunt cele care in viitorul apropiat vor vi independente energetic, politic, economic. Restul, speriatii, vor sta atarnache la rusi pentru restul vietii lor, temandu-se in fiecare an ca le taie gazul, ca mai invadeaza pe cineva, ca ii ataca nuclear, ca mai otraveste pe cine stie cine, etc. Asta e diferenta intre tarile occidentale, prospere, independente si manipularea Rusiei care va fi bazata intotdeauna pe santaj, amenintari, promisiuni, etc.

      Tu clar nu intelegi cum functioneaza o economie sau macar pe ce lume traiesti ... daca Putin taie gazul, economia lui se prabuseste, nu o sa mai aiba bani sa plateasca pensiile, salariile armatei, a functionarilor, etc. si imediat lumea va iesi in strada ... cam cum s-a facut in '89

      Pai,Putin vinde gaz numai in UE?Economia Rusiei consta doar in vanzarea gazului catre UE?Mie mi se pare ca UE iese mai sifonata din toata tarasenia asta!

      Tu foarte clar nu intelegi ca Rusia vinde foarte usor gaz Chinei, Indiei si altor tari din Asia. Nu are nevoie de pietele europene. Pune mana si mai citeste.

      Ca orice mujic esti clar incult si ignorant. Ca nu-ti place sa citesti se vede dar macar da o cautare pe youtube ca v-a explicat Peter Zahein ca la analfabeti de ce sunteti praf. Consumul Chinei de gaz este 50 miliarde mc fata de 150 miliarde mc consumul Europei. Deci o treime. Acum partea frumoasa. Conductele din Est, cele care exporta in China nu sunt interconectate cu cele din Vest care exporta in Europa. Deci si sa vrea, mujicii nu pot redirectiona excedentul de gaz din Vest spre China. Este si motivul pentru care vor sa ocupe porturile Ucrainiene din Odessa si Mariupol, care accepta vase de mare tonaj pentru terminale GPL

      Russian rhetoric on the subject of switching gas volumes fr om West to East exceeds what is likely. "The reality is that those projects need massive financing, and if there is no financing, they're not going to happen"

      Russia's only realistic option for gas in Asia will be via existing or new pipelines between China and western Siberia. "That's going to take a while. So there is no short-term solution for Russian gas. You're going to have to shut it in" 

    Normal ca ministrul energiei e de acord din prima. Daca e o masura ca pune pe butuci tara el e primul.

    1. Cand ai vazut tu un conducator roman sa carteasca ceva la stapanire? Noi suntem de acord cu orice, nici nu e nevoie sa ne mai intrebe, slugile perfecte! Credeti ca a facut cineva vreo analiza de impact, costuri, consecinte asupra economiei etc? Nu, sluga zice da sefu si apoi vede cum se descurca...

      "Palma stăpânului îngrașă buca slugii."

      Din Panait Istrati - Concepția asta de slugarnicie a fost concretizata in aceasta faimoasă zicatoare.

      Veche dar atât de actuală.  

      da, a facut Petrom, impactul anularii importurilor rusesti ii va scadea marja de rafinare cu 16 USD/bbl datorita diferentialului Ural-Brent, si totusi a luat aceasta masura inaintea impunerii de catre UE.

      Nu noi suntem de acord,autoritatile tradatoare!Cine sa faca vreo analiza de impact?E cineva din conducerea tarii competent?Oamenii competenti nu au ce cauta in guvern,parlament,etc.,mucles,l e pune pumnu-n gura,ii hartuieste,ii da afara.Si cat de destepti se mai dau,numai daca te uiti la Catu si iti dai seama cam cu ce fel de oameni vor sa ,,colaboreze,,stapanii din vest.

      Stim ca voi, rusii, nu sunteti de acord.

    Asta e si scopul lor, sa scumpeasca artificial toate materiile prime. Ptr ca produsul finit sa fie si mai scump. Influenta, banii, interesele au inceput sa se incaiere si punctul culminant se lasa asteptat. Dar nu va mai dura mult timp. Dau maxim 2ani pana va exploda totul. Sa va scoateti banii de pe bursa, conturi, etc.

    Iar umbla coana mita vaccinista după contracte și comisioane. Abia acum a găsit mina de aur, nu mai contează ca sărăcește un continent. Ei să-i fie bine!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb