ÎN APRILIE Încrederea în economia germană continuă să se amelioreze

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 aprilie 2021

Încrederea în economia germană continuă să se amelioreze

Indicele Ifo al climatului de afaceri din economia germană, cel mai urmărit indicator din Germania, a continuat să crească în luna aprilie, însă cu un ritm cu mult sub aşteptări ce denotă o temperare a anticipaţiilor privind dinamica primei economii a UE. Indicele Ifo a crescut cu doar 0,2 puncte în aprilie, la 96,8 puncte. Estimarea dintr-un sondaj Reuters era de 97,8 puncte.

Potrivit lui Clemens Fuest, preşe­dintele institului Ifo, cel de-al treilea val al pandemiei şi problemele în furnizarea unor produse vitale în producţia de autovehicule continuă să pună piedici revenirii economiei germane. Germania se confruntă cu un al treilea val de Covid-19 foarte agresiv în condiţiile în care tulpina britanică, mult mai contagioasă, devine din ce în ce mai pregnantă în cazul persoanelor infectate, iar campania de vaccinare se desfăşoară foarte încet.

Cu toate acestea, climatul de business din sectorul manufacturier german a continuat să se îmbunătăţească şi a atins o valoare ultima dată înregistrată în primul trimestru din 2018. Potrivit Ifo, companiile din industrie raportează comenzi aproape de capacitate şi condiţii de operare foarte bune.

"Situaţia cererii este în continuare foarte bună", comentează Clemens Fuest în comunicatul institutului Ifo.

Inclusiv indicatorii PMI calculaţi de Markit Economics pentru luna aprilie continuă să indice o evoluţie solidă pentru fabricile germane în condiţiile unor comenzi foarte ridicate de la export. În martie aşteptările privind exporturile crescuseră foarte puternic datorită cererii solide din Statele Unite şi din China. De asemenea, sectorul de servicii din economia germană a cunoscut îmbunătăţiri ale condiţiilor de operare în martie şi aprilie, potrivit indicatorilor PMI.

Perspectiva de business se dovedeşte totuşi nu la fel de optimistă, potrivit Ifo, care arată că 45% din companii se confruntă cu întârzieri foarte mari în furnizarea unor produse necesare continuării producţiei proprii.

"Sunt blocaje în zona semiconductorilor, de exemplu, dar şi cu multe alte produse. Sunt probleme pe partea de achiziţii aproape în toate industriile", spune şi Klaus Wohlrabe, economist la Ifo.

Mare parte din semiconductori sunt produşi în Asia, iar deficitul de producţie de la vârful pandemiei se resimte acum când cererea de produse tehnologice a explodat. De asemenea, industria de transport maritim comercial se confruntă cu o lipsă de containere şi cu costuri în creştere. Volkswagen este una din companiile germane care şi-a avertizat acţionarii cu privire la o mai mare reducere a producţiei în al doilea trimestru din acest an comparativ cu reducerea din primele trei luni din cauza penuriei de semiconductori.

Astfel, componenta condiţiilor curente a indicelui Ifo s-a îmbunătăţit sub aşteptări în aprilie. Per total, indicele condiţiilor curente a urcat la 94,1 de puncte de la o valoare de 93,1 puncte în martie, iar indicele a coborât la 99,5 puncte de la 100,3 puncte luna trecută. Estimările generale erau pentru 94,4 puncte pe componenta condiţiilor curente şi de 101,3 puncte pe componenta aşteptărilor de afaceri, deviaţiile negative find totuşi destul de nesemnificative. De menţionat că componenta aşteptărilor a consemnat în martie cel mai mare avans lunar din luna iunie a anului trecut. Indicele DAX al bursei de la Frankfurt se tranzacţiona lateral, ieri, la ora 13:30, după publicarea Ifo.

În ciuda solidităţii sectorului manufacturier german, care a tras după sine toată economia germană, este foarte probabil ca prima economie europeană să înregistreze o contracţie de 0,7% în primul trimestru comparativ cu trimestrul anterior ca urmare a măsurilor de lockdown aplicate şi prelungite de către autorităţi inclusiv în luna aprilie, arăta în sondajul din martie Klaus Wohlrabe.

Guvernul german este aşteptat astăzi să publice noi estimări privind creşterea PIB în 2021, analiştii anticipând o revizuire pozitivă. Ministrul economiei, Peter Altmaier, a indicat la rândul său acum câteva săptămâni că guvernul va majora în al doilea trimestru prognoza de creştere a PIB din 2021 de la estimarea iniţială de +3%.

Andrew Kenningham de la Capital Economics a precizat pentru Reuters că sondajul Ifo indică faptul că economia se află într-o poziţie foarte fragilă la debutul celui de-al doilea trimestru. Vineri urmează să fie publicate cifrele privind dinamica economiei în primele trei luni ale acestui an.

"Ne aşteptăm să aflăm vineri că PIB-ul s-a contractat cu un ritm trimestrial de circa 1% în primul trimestru şi credem că economia (germană) va stagna în al doilea trimestru", afirmă Kenningham, care se aşteaptă însă la o revenire puternică din al treilea trimestru odată cu redeschiderea economiei şi eliminarea restricţiilor. Economia germană este aşteptată să revină la nivelul pre-pandemic în prima jumătate a anului viitor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. si sutele de mii de afaceri falimentare si falimentatii personal ce zic? care incredere, a institutiilor statului?

    1. Emil, esti analfabet functional in domeniul economic.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb