ÎN AŞTEPTAREA DECIZIEI DEFINITIVE A INSTANŢEI Sorin Oprescu, între condamnarea de la instanţa de fond şi solicitarea pedepsei maxime de DNA

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 2 aprilie 2021

Sorin Oprescu, fostul primar general al Capitalei în perioada 2008-2012, aşteaptă o decizie definitivă în privinţa sa în dosarul penal a cărui judecare a fost finalizată ieri de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Înainte ca instanţa să rămână în pronunţare pentru data de 16 aprilie, reprezentantul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a solicitat majorarea pedepselor date în 13 mai 2019 de instanţa de fond. Mai precis, procurorul DNA a solicitat ca decizia de condamnare să stabilească pedeapsa maximă prevăzută de lege în cazul acuzaţiilor imputate lui Sorin Oprescu - luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constituire a unui grup infracţional organizat.

"Orientaţi pedepsele către maximum special. Prin prisma funcţiei deţinute, Sorin Oprescu a înţeles să pervertească actul administrativ. A înţeles să comită cele mai grave fapte prevăzute de Codul penal", a precizat reprezentantul DNA.

În cazul în care magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor da întâietate susţinerilor procurorilor anticorupţie, Sorin Oprescu ar putea fi condamnat definitiv la 15 ani de închisoare cu executare, aproape de trei ori mai mult faţă de cei 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare primiţi la Tribunalul Bucureşti, în 13 mai 2019.

În ultimul cuvânt în faţa instanţei de apel, Sorin Oprescu a declarat că nu a încălcat niciodată legea.

"Nu am averi ascunse, nu am vile mascate, nu am averile despre care spun ei. Ce grup infracţional? Nu am făcut în viaţa mea parte din vreun grup (...) O spun fără falsă modestie, în viaţa mea am facut bine pentru oameni. (...) Toate acuzaţiile care mi s-au adus sunt făcute pe vorbele unui om care a comis această delaţiune pentru a-şi obţine o pedeapsă mai mică. (...) De-a lungul mandatului de primar general am avut 462 de plângeri penale, toate încheiate cu neînceperea urmăririi penale. N-am încălcat niciodată legea. Am aproape 50 de ani de muncă. Nu am trecut de bariera pe care mi-a dat-o educaţia. Vă rog să ţineţi seamă că, totuşi, am fost şi încă mai sunt chirurg, am fost primar general, senator şi nu în ultimul rând am o pregătire academică de ani de zile. Şi nu mi s-a reproşat niciodată nici că mi-a lipsit vreun ban, profesionalismul, sau că aş fi fost un nemernic care a încălcat legea şi am incercat să mă ascund" a precizat fostul primar general al Capitalei.

Oprescu a mai susţinut că nu a fost ascultat niciodată de procurorii DNA şi că a renunţat să mai dea declaraţii, în momentul în care aceştia ar fi făcut presiuni asupra lui cu privire la eventuale fapte ce ar fi fost comise de fostul preşedinte al ţării, Traian Băsescu.

Dosarul penal respectiv a fost instrumentat de DNA, care în 20 noiembrie 2015, l-a trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa - fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca - fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu - fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae - fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Florin Şupeală - fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici - administrator al unei societăţi comericale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Procurorii anticorupţie susţin că în perioada 2013 - 2015 un grup organizat la care ar fi aderat şi Oprescu ar fi înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să dea o parte din profit sub formă de mită unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Conform rechizitoriului întocmit de DNA, firma executantă păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlu de mită. O parte de 10% din valoarea contractului era solicitată pentru Sorin Oprescu, potrivit procurorilor anticorupţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb