ÎN AŞTEPTAREA DECIZIEI FED PRIVIND DOBÂNZILE Dolarul se menţine pe creştere

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 septembrie 2014

Dolarul se menţine pe creştere

Preţurile materiilor prime, la cel mai redus nivel din 2009

Moneda americană s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, până la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni raportat la valutele majore, investitorii speculând că banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) va semnala, săptămâna aceasta, că se apropie momentul unei majorări a dobânzilor.

Indicele Bloomberg Dollar Spot, care măsoară dinamica dolarului faţă de zece valute majore, a atins, ieri dimineaţă, pe piaţa din New York 1.052,14 puncte (+0,2%), acesta fiind cel mai ridicat nivel din iulie 2013 până în prezent. Mai târziu, la ora 10:31, indicele mai pierduse teren, ajungând la 1.050,36 puncte. Această din urmă evoluţie a fost determinată de anunţul potrivit căruia producţia industrială din SUA a scăzut în mod neaşteptat în luna august (-0,1%).

Dolarul a urcat cu 0,2% ieri dimineaţă, la New York, ajungând la 1,2936 unităţi/euro.

Responsabilii cu politica monetară din cadrul Fed se reunesc în zilele de 16 şi 17 septembrie, luând în discuţie calendarul viitor al majorărilor de dobândă. Fed a menţinut dobânzile în intervalul 0-0,25% din 2008, ca să susţină economia şi a subliniat că acestea vor fi păstrate la nivelul minim "o perioadă considerabilă de timp" după încheierea programului de achiziţii de obligaţiuni, în această toamnă.

Speculaţiile potrivit cărora costul împrumuturilor ar putea creşte, în SUA, anul viitor, a dus la scăderea cotaţiilor materiilor prime până la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani. Declinul a fost generat, de asemenea, de unele date dezamăgitoare privind economia Chinei, care au alimentat temerile că cererea de materii prime din ţara asiatică va slăbi (China este cel mai mare consumator mondial de petrol şi metale).

Indicele Bloomberg Commodity, care măsoară evoluţia preţurilor a 22 de materii prime, a coborât cu 0,4% ieri dimineaţă, la 120,8102 puncte - cel mai redus nivel din iulie 2009 până acum. Ulterior, indicele s-a mai redresat, ajungând la 120,9876 puncte. Anul acesta, indicele a pierdut 3,8%.

Preţul petrolului Brent cu livrare în octombrie a coborât cu 0,1%, la 97 de dolari/baril la ICE Futures Europe din Londra. Mai devreme, cotaţia a fost de 96,21 dolari/baril, cea mai redusă din 2 iulie 2012 până în prezent.

Tot ieri, preţul cuprului cu livrare în decembrie a pierdut aproape 1%, la ora 10:11, pe piaţa americană, ajungând la 3,0775 dolari livra (o livră = 500 de grame).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb