ÎN CADRUL PROGRAMELOR FINANŢATE DIN FONDURI ESI PENTRU 2014-2020, Guvernul a stabilit etapele de implementare a instrumentelor financiare pentru IMM

Diana Popescu
Fonduri Europene / 6 aprilie 2016

Executivul a aprobat astăzi, prin memorandum, rezultatele evaluării ex-ante a instrumentelor financiare destinate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) utilizate ca instrumente de implementare în cadrul Programelor Operaţionale finanţate din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (fonduri ESI) pentru perioada 2014-2020, şi anume, Programul Operaţional Competitivitate (POC), Programul Operaţional Capital Uman (POCU), respectiv Programul Operaţional Regional (POR), conform unui comunicat trimis redacţiei.

De asemenea, a fost aprobată încredinţarea implementării instrumentelor financiare pentru Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020 şi pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020 către Fondul European de Investiţii, în calitate de Fond al Fondurilor.

Sursa menţionează faptul că au fost identificate, în cadrul Memorandumului, etapele necesare pentru începerea implementării instrumentelor financiare. Astfel, într-o primă etapă, evaluarea ex-ante va fi transmisă, pentru informare, către Comitetul de Monitorizare al fiecărui Program Operaţional implicat, iar rezumatul evaluării ex-ante a instrumentelor financiare va fi publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. Simultan se va demara procedura de negociere şi semnare a Acordurilor de Finanţare între fiecare Autoritate de Management (AM POC şi AM POR) şi Fondul European de Investiţii în calitate de Fond al Fondurilor, care va selecta ulterior intermediarii financiari.

Potrivit regulamentelor europene, utilizarea instrumentelor financiare ca metodă de implementare a fondurilor ESI se face doar în baza unei evaluări ex-ante, care identifică deficienţele pieţei şi problemele specifice, oferind în acelaşi timp o analiză comparativă a produselor financiare posibile.

Ministerul Fondurilor Europene a optat pentru realizarea unei singure evaluări ex-ante pentru instrumentele financiare destinate întreprinderilor mici şi mijlocii în cadrul Programelor Operaţionale finanţate din fonduri ESI. Evaluarea a fost coordonată de Ministerul Fondurilor Europene, în colaborare cu Fondul European de Investiţii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Autorităţile de Management implicate şi alţi parteneri, în cadrul unor consultări cu principalele părţi interesate organizate cu scopul de a testa percepţia acestora şi pentru testarea apetitului potenţial pentru instrumentele financiare propuse.

O primă estimare la nivelul programelor operaţionale este de aproximativ 431,8 milioane euro, ca sumă totală alocată pentru instrumentele financiare, din care 100 milioane euro reprezintă contribuţia României la instrumentul financiar de tip garanţie neplafonată din cadrul Iniţiativei pentru IMM, informează sursa citată.

În cadrul evaluării ex-ante, pentru identificarea celor mai potrivite instrumente financiare, s-a efectuat o analiză a problemelor de piaţă specifice pentru fiecare obiectiv tematic. Astfel, pentru problema legată de incapacitatea companiilor de a prezenta garanţii colaterale suficiente pentru a obţine credite, cel mai potrivit instrument financiar identificat este instrumentul de garantare. Pentru problema legată de infrastructura învechită sau inexistentă la nivelul IMM-urilor sau a fluxului de numerar insuficient şi impredictibil, au fost identificate ca tipuri de instrumente optime împrumuturile (instrumentul de finanţare cu partajarea riscului) şi investiţiile de capital de risc (equity). Pentru problema ratei scăzute de ocupare a forţei de muncă, a culturii antreprenoriale nedezvoltate şi a accesului limitat la finanţare, evaluarea ex-ante recomandă ca instrumente financiare garanţiile şi microcreditele.

A fost efectuată, de asemenea, o analiză a relaţiei dintre stadiul de dezvoltare al afacerii şi instrumentele financiare adecvate, iar rezultatele acestei analize sunt reflectate în alegerea instrumentelor care vor fi utilizate în cadrul fiecărui Program Operaţional.

Pentru etapa incipientă de dezvoltare a afacerii, sunt recomandate Fondurile de investiţii de capital pentru seed şi early-stage finanţate prin Programul Operaţional Competitivitate, microcredite şi garanţii pentru întreprinderi aflate în faza de început, finanţate prin PO Capital Uman.

Pentru etapa de creştere a întreprinderilor sunt recomandate împrumuturile cu partajarea riscului, finanţat prin PO Competitivitate şi PO Regional şi fondurile de investiţii de capital (equity), finanţate prin PO Regional.

"Un efect benefic al instrumentelor financiare este atragerea finanţărilor private sau din alte surse publice, inclusiv de la instituţii financiare internaţionale. Acestea pot furniza o înaltă valoare adăugată cantitativă prin efectul de multiplicare, calculat ca raport dintre suma finanţărilor totale acordate IMM şi contribuţia programelor operaţionale. Efectul de multiplicare estimat este de 2,31 pentru instrumentele financiare administrate la nivelul României şi de 2,65 dacă se ia în calcul şi suma alocată Programului Operaţional Iniţiativa pentru IMM", susţine Guvernul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb