• Prima emisiune de astfel de titluri de stat a fost încheiată cu succes, volumul total de subscriere depăşind 786 milioane lei
• Emiterea titlurilor de stat pentru populaţie va continua şi în lunile următoare
Ministerul Finanţelor Publice lansează cea de-a doua emisiune de titluri de stat din cadrul Programului Tezaur - ediţia Centenar -, destinată exclusiv populaţiei, anunţă un comunicat al MFP. Titlurile de stat cu o valoare nominală de 1 leu, au scadenţa la 3 ani şi dobândă de 4,5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile. Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, inclusiv de cele care au participat şi la emisiunea anterioară, din luna iulie. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune.
Comunicatul MFP subliniază că titlurile de stat pot fi cumpărate după cum urmează:
- în perioada 1-24 august 2018 de la toate unităţile operative ale Trezoreriei Statului, indiferent de domiciliul fiscal;
- în perioada 1 - 23 august 2018 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română din mediul urban;
- în perioada 1 - 22 august 2018 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română din mediul rural.
Achiziţionarea titlurilor de stat poate fi realizată prin numerar, dar şi prin virament bancar.
"Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăşi 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului, respectiv 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin subunităţile poştale din reţeaua Companiei Naţionale Poşta Română", arată MFP. În perioada de subscriere, investitorii au posibilitatea să solicite anularea sumei subscrise, depunând o cerere de anulare. După încheierea acesteia, subscrierile sunt irevocabile şi nu mai pot fi anulate.
În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea de moştenitori.
În 6 iulie 2018, a fost încheiată cu succes prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie lansată de MFP în cadrul Programului Tezaur - ediţia Centenar, cu o maturitate de 5 ani şi o dobândă de 5% pe an. Volumul total de subscriere atins a depăşit 786 de milioane de lei, conform ministerului de resort.
Emiterea titlurilor de stat pentru populaţie va continua şi în lunile următoare, posibil şi cu alte maturităţi care urmează a fi stabilite după evaluarea interesului manifestat de investitori, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018, la un nivel indicativ de 4 miliarde de lei.
În paralel, Ministerul Finanţelor Publice va flexibiliza Programul Tezaur, prin două modificări importante ale cadrului legislativ, pentru a da posibilitatea transferului dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat către un alt investitor persoană fizică şi pentru a permite răscumpărarea acestora de către stat înainte de scadenţă.
Mecanismul de răscumpărare anticipată sau de transfer al dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat se va stabili prin ordin al ministrului finanţelor publice pentru titlurile de stat distribuite prin unităţile operative ale Trezoreriei Statului, respectiv prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului comunicaţiilor şi societăţii informaţionale pentru cele distribuite prin reţeaua Poştei Române. Acest mecanism va include şi modalitatea de deducere a cheltuielilor aferente răscumpărării, prin reţinerea din valoarea nominală a eventualelor plăţi de dobândă, dacă acestea au fost efectuate.
MFP a împrumutat, ieri, 331 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu scadenţa în iunie 2021, la un randament mediu de 4,44% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).
Valoarea nominală a emisiunii a fost de 300 milioane de lei, iar băncile au subscris 497 milioane de lei.
Ministerul Finanţelor Publice a planificat împrumuturi de la băncile comerciale de 2,83 miliarde de lei, pentru această lună, din care 2,5 miliarde lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 330 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Faţă de luna iulie, împrumuturile programate de MFP sunt mai mari cu 130 de milioane de lei.
1. Fidelis centenar
(mesaj trimis de Io în data de 03.08.2018, 09:07)
E foarte bine ca lanseaza o noua emisiune de titluri de stat.
Insa mi se pare ciudat ca mai sunt cateva zile pana cand trebuie sa plateasca al doilea cupon la Fidelis Centenar si chiar sa rascumpere titlurile ( pe 6 august e scadenta daca nu ma insel ) si tac, nu spun nimic despre asta...
1.1. Dormi pe tine !!! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2018, 11:00)
Cauta comunicatul MFP si apoi dormi in continuare, somn usor cu Fidelis Centenar !
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2018, 12:22)
da, este 6 aug 2018 si platile vor fi facute la timp
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Io în data de 03.08.2018, 13:32)
Ce raspuns marlanesc...
2. E bine dar..
(mesaj trimis de Mi în data de 03.08.2018, 09:43)
mai trebuie rezolvata problemele cu dreptul de transfer pe o alta persoana si rascumpararea inainte de termen. Atunci cumpar si eu!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2018, 10:07)
perfect! nu am ajuns la timp pentru prima, insa asta pare si mai buna, cu o maturitate de 3 ani! ar trebui ca statul sa faca emisiuni lunare sau trimestriale pentru populatie
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2018, 13:54)
Eu zic ca statul ar trebui sa se imprumute de acolo de unde se poate imprumuta cel mai ieftin.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2018, 23:11)
statul nu ar trebui sa protejeze bancile sau sa le ingroase conturile
4. postaaa :! :)
(mesaj trimis de un guru în data de 03.08.2018, 11:42)
Se duce tataie la posta cu banii la sacosa si iar i-o dau praduitorii pe cocoasa :) Nenea CEC nu poate vinde el mai bine , cel putin pt sume mari , sa nu mai fie pensionarii praduiti si pusi pe drumuri aiurea ? Greu cu logistica de stat :) vorba aceea declaratiile online se depun la et 2 :)