ÎN CAZUL DESCOPERIRII UNOR NEREGULI LA FONDURILE EUROPENE DIN AGRICULTURĂ Curtea de Justiţie a UE a respins recursul Guvernului Dăncilă

A.P.
Macroeconomie / 13 septembrie 2020

Curtea de Justiţie a UE a respins recursul Guvernului Dăncilă

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins joi, 10 septembrie 2020, recursul formulat de Guvernul Dăncilă în cazul descoperirii unor nereguli la fondurile europene din agricultură iar România trebuie să suporte, ca efect, corecţii financiare de circa 80 de milioane de euro, conform Newsweek.

Încă din iunie 2018, Comisia Europeană a aplicat României corecţii financiar de circa 100 de milioane de euro pentru o serie de nereguli constatate la absorbţia unor fonduri europene în agricultură, în perioada 2014-2016, referitoare la certificarea plăţilor directe către fermieri, din Fondul European de garantare Agricolă (FEGA), deficienţe privind controale-cheie la măsuri care implică sprijin forferatar din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), verificarea prezenţei elevilor la şcoală, în cadrul facilităţii prin care li se acordă acestora lapte şi efectul financiar al unor decizii ale Comisiei Europene care au redus din plăţile intermediare.

Pe 7 septembrie 2018, agentul guvernamental al Guvernului Dăncilă în justiţia europeană, Radu Canţăr - care avea să demisioneze, între timp, după căderea guvernării PSD, în 2019 - a contestat la Tribunalul UE corecţii financiare de 80 de milioane de euro din totalul sumelor imputate de Comisie.

Problema este că Radu Canţăr a făcut o confuzie şi a depus contestaţia prea târziu, iar Tribunalul UE i-a respins-o, pe 30 aprilie 2019, fix din acest motiv. România ar fi trebuit să sesizeze instanţa de la Luxemburg până pe 24 august 2018, dar a întârziat vreo două săptămâni. Două săptămâni preţioase, dacă ne gândim la cei 80 de milioane de euro aflaţi în joc, scrie HotNews.ro.

"Termenul de introducere a acţiunii, inclusiv termenul pentru considerente de distanţă, a expirat la 24 august 2018 la miezul nopţii. Or, România nu a depus cererea introductivă decât la 7 septembrie 2018. Rezultă că acţiunea a fost în mod vădit introdusă după expirarea termenului prevăzut şi, prin urmare, este tardivă", a arătat Tribunalul de la Luxemburg, în 30 aprilie 2019, scrie Newsweek.

Tribunalul european a reţinut şi ridicolul situaţiei, arătând că România a făcut o confuzie în interpretarea termenelor procedurale.

"Trebuie arătat că argumentaţia României se întemeiază pe o confuzie între condiţiile de admisibilitate a unei acţiuni în anulare, menţionate la articolul 263 TFUE, şi cele privind valabilitatea actului atacat printr-o asemenea acţiune (a se vedea în acest sens Ordonanţa din 11 decembrie 2006, MMT/Comisia, T-392/05, nepublicată, EU:T:2006:382, punctul 33). Această argumentaţie nu este, aşadar, de natură să repună în discuţie pertinenţa notificării deciziei atacate ca moment de la care începe să curgă termenul de introducere a acţiunii", se arată în decizia Tribunalului UE din 2019.

În aceeaşi zi, agentul guvernamental de atunci, Radu Canţăr (care era subsecretar de stat în Ministerul de Externe de pe vremea guvernării Dpncilă), a transmis HotNews.ro o precizare în care s-a declarat nedreptăţit de Tribunalul UE, care "nici nu a organizat o dezbatere orală".

Aşa se face că, pe 27 iunie 2019, agentul României de atunci, Radu Canţăr, a atacat ordonanţa Tribunalului UE cu recurs la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Între timp, pe 10 octombrie 2019, Guvernul Dăncilă a fost demis de Parlament, prin moţiune de cenzură, iar în noiembrie Canţăr a demisionat din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul de Externe, agent guvernamental la Curtea de Justiţie a UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb