ÎN CAZUL VÂNZĂRII ŞANTIERULUI NAVAL DIN MANGALIA, Ministerul Economiei ignoră regulile bursei, iar ASF se face că nu vede

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 martie 2018

Ministerul Economiei ignoră regulile bursei, iar ASF se face că nu vede

După ce Tudose a spus că statul va prelua şantierul, Ministerul Economiei susţine că îşi analizează opţiunile

Deputatul USR Mihai Cătălin Botez a interpelat Ministerul Economiei pe acest subiect

Ministerul Economiei ne-a transmis, săptămâna trecută, că analizează aspectele privind preluarea Şantierului Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), respectiv exercitarea dreptului de preferinţă pentru pachetul majoritar scos la vânzare de coreenii de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME), deşi fostul premier Mihai Tudose spusese că statul vrea să preia şantierul.

Astfel, şi Ministerul Economiei, şi fostul premier au contrazis informaţiile dintr-un document public, postat la Bursa de Valori Bucureşti de Şantierul Naval "2 Mai" Mangalia (listat sub simbolul STNM), compania prin care statul român are o participaţie de 49% din DMHI.

Pe 19 decembrie 2017, Şantierul Naval "2 Mai" anunţase, printr-un raport la BVB, că Adunarea Generală a Acţionarilor a decis ca societatea să nu îşi exercite dreptul de preemţiune, în lipsa unei decizii de la Guvern.

Compania nu a revenit cu un nou raport de informare a investitorilor, ca să clarifice situaţia, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), supraveghetorul pieţei de capital, tolerează această confuzie, deşi ar trebui să ia măsuri pentru informarea corectă a investitorilor, dacă nu chiar să sancţioneze comunicările false.

Iţele sunt şi mai încurcate, căci toamna trecută, coreenii de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) au decis să îşi vândă participaţia de 51% la Daewoo Mangalia către olandezii de la Damen Shipyards Group (acţionarii şantierului Damen Galaţi).

În aceste condiţii, la solicitarea de informaţii privind acest subiect, Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, unitate aflată în subordinea Ministerului Economiei, ne-a transmis: "Soarta Şantierului Naval din Mangalia, cel mai important obiectiv economic din sudul judeţului Constanţa, urmează să fie decisă în viitorul apropiat, urmând să se adopte o decizie în acest sens, în cel mai scurt timp.

Din anul 2017 au început o serie de negocieri referitoare la preluarea de către statul român a pachetului majoritar de acţiuni pe care DSME le deţine la DMHI.

Accelerarea negocierilor reprezintă pentru Guvern o prioritate în activitatea sa şi o preocupare permanentă. Implementarea preluării pachetului majoritar de acţiuni este un obiectiv de investiţii strategic, această procedură fiind în toată dimensiunea sa o provocare pentru Guvern, nu este deloc un proces lin, fără greutăţi mai ales în condiţiile unor presiuni de natură socială pe care Guvernul, prin Ministerul Economiei, încearcă să le gestioneze cu deosebită prudenţă, pentru a nu crea disfuncţionalităţi de natură socială (în rândul salariaţilor).

Acţiunea la care faceţi referire se desfăşoară în cadrul unor circumstanţe create de mai bine de un an prin negocierile manifeste dintre DSME şi Damen, care şi-a exprimat intenţia de cumpărare, atât părţile aflate în negociere cât şi terţii interesaţi fiind în cunoştinţă de cauză cu privire la posibilitatea, prevăzută de lege, prin care partea română poate să-şi exercite dreptul de preferinţă.

În prezent, se analizează aspectele necesare a fi avute în vedere pentru finalizarea tranzacţiei, iar la momentul la care Guvernul va lua decizia privind toate etapele de parcurs şi în situaţia în care se va lua o astfel de decizie, după parcurgerea etapelor corporatiste incidente, se va emite un raport curent prin conducerea societăţii.

Se intenţionează finalizarea în totalitate şi cât mai curând a acestei operaţiuni, urmând ca propunerea Ministerului Economiei să fie prezentată spre aprobare Guvernului printr-un Memorandum, în cel mai scurt timp.

Ministerul Economiei va întreprinde toate măsurile ce se impun în vederea repunerii în stare de funcţionare, la parametri optimi, a Şantierului Naval din Mangalia, obiectiv strategic de importanţă naţională şi regională în sfera transportului maritim, precum şi a intereselor de securitate ale ţării noastre în arealul Mării Negre".

Confuzia creată de autorităţi în legătură cu preluarea Şantierului Mangalia reiese şi din interpelarea deputatului USR Mihai Cătălin Botez, adresată, pe 28 februarie, Ministerului Economiei pe acest subiect.

Deputatul precizează că DMHI este într-o situaţie dificilă, că mai are doar 1700 de salariaţi, numărul acestora fiind în scădere, în 2017, părăsind compania peste 600 de salariaţi. Aces­ta mai adaugă că şantierul are datorii de peste 1,1 miliarde de euro şi cu o scădere a comenzilor.

În aceste condiţii, Mihai Cătălin Botez vrea să afle de la Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, dacă Guvernul ia în calcul exercitarea dreptului de preemţiune privind tranzacţia de acţiuni deţinute de DSME la DMHI. De asemenea, acesta a întrebat ce demersuri face ministerul pentru redresarea companiei, de importanţă strategică naţională şi locală.

Mihai Tudose a declarat, în ianuarie, că Guvernul, prin Ministerul Economiei, vrea să răscumpere acţiuni de la Daewoo Mangalia pentru a deschide un şantier naval al statului unde ar putea fi construite fregate pentru Armată.

Intenţia fostului premier a fost criticată de Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al privatizărilor din Energie. Acesta a reamintit că şantierul naval este un integrator al mai multor indus­trii, adăugând: "Ce poate să ofere şi să integreze România în acest şantier naval. Avem know how? Avem proiecte licenţiate? Avem fabrică de motoare sau sisteme de transmisie şi propulsie? Avem automatizări, hard şi soft specializate? Avem sisteme de detectare şi transmisiuni? Avem armament specific? La toate întrebările, un singur răspuns: nu! Cel mult, încă mai avem tabla de la Galaţi. Şi atunci, care e logica economică? Presupunând că se face achiziţia şantierului şi că se vor cumpăra proiecte licenţiate, know how, motoare şi toate cele necesare, presupunând că pregătim şi forţa de muncă înalt calificată, cine ne dă certitudinea că produsul final va fi corespunzător standardelor misiunilor militare aliate şi preţul de fabricaţie va fi unul competitiv? Prea mulţi de «nu» şi prea complexe riscurile pentru a ne aventura în decizia Premierului, spun eu, superficială. (...) Dragă domnule Prim-ministru, pentru a construi patru fregate nu merită să-ţi cumperi un şantier naval. E ca în utopia beţivului, care vrea să-şi facă o cârciumă, ca să bea gratis".

Florian Marin, liderul Sindicatului Navalistul, ne-a spus recent că nehotărârea Guvernului nu face altceva decât să crească gradul de tensiune cu privire la viitorul companiei.

Potrivit domniei sale, Şantierul Mangalia are datorii consistente şi situaţia comenzilor este una foarte proastă.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Nebun si prost sa fii sa cumperi asa ceva,cel mult sa vinzi actiunile detinute ca stat,cine cumpara [olandezii[ are alta viziune..

    acum inteleg de ce misuna politicienii olandezi prin romania,au simtit miros de hoit

    pai de ce a fost schimbat Tudose? pt. ca dorea ca STATUL sa isi exercite dreptul de preemtiune si sa preia pachetul detinut de Daewoo ..dar acum, STATUL nostru scump si politicenii ..il vor CEDA OLANDEZILOR ca de aia a venit "olandezul "...bravo PSD ...+ALDE ..ce faceti ..cedati si santierul? Basescu flota si voi ...restul??

    1. Sa ne spuna dl. Klemm ce trebuie sa facem!

      Sa ne spuna dl. Klemm ce trebuie sa facem!

    pai de ce a fost schimbat Tudose? pt. ca dorea ca STATUL sa isi exercite dreptul de preemtiune si sa preia pachetul detinut de Daewoo ..dar acum, STATUL nostru scump si politicenii ..il vor CEDA OLANDEZILOR ca de aia a venit "olandezul "...bravo PSD ...+ALDE ..ce faceti ..cedati si santierul? Basescu flota si voi ...restul?? —

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb