Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) intensifică, în această perioadă supravegherea pieţei, în ceea ce priveşte comercializarea produselor preferate de cetăţeni, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, ca parte a tematicii de control, la nivelul întregii ţări, iniţiate de preşedintele ANPC, Horia Constantinescu şi coordonate de directorul general, Paul Anghel, astăzi, s-au derulat acţiuni de verificare a modului în care sunt comercializate produsele-vedetă ale acestui moment: ouăle.
"Nu am putut primit niciun răspuns pentru neregulile constatate într-o perioadă în care respectul ar trebui să fie suplimentar. Dacă nici de sfintele sărbători unii comercianţi nu înţeleg că trebuie să-şi respecte cumpărătorii, mă întreb dacă mai există vreo şansă să o facă. A fi producător român nu înseamnă că ai mai puţine reguli de respectat în raport cu consumatorul, cetăţean român şi el. Prea multe amenzi date unor operatori economici pentru care Paştele reprezintă doar o şansă de câştig si atât" - Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
Au fost întreprinse, într-o singură zi, 114 acţiuni de control, în toată ţara, aplicându-se, până la acestă oră, amenzi contravenţionale în valoare totală de 380.000 lei, subliniază sursa citată.
Acestor măsuri, li s-au adăugat până acum şi oprirea definitivă de la comercializarea tuturor ouălor sparte sau cu termenul de valabilitate depăşit, precum şi oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor a unui magazin şi a unui raion specializat din altul.
Dintre cele mai des întâlnite nereguli, de către comisarii ANPC, menţionăm:
-Neconcordanţe între preţul de la raft şi cel de la casa de marcat
-Comercializarea unor ouă cu data durabilităţii minimale depăşită
-Comercializarea unor ouă fără data durabilităţii minimale menţionată pe coajă
-Comercializarea unor ouă sparte, cu excremente de pasăre pe coajă sau în ambalaje deteriorate, aşezate alături de cele conforme
-Utilizarea unor spaţii de depozitare improprii cu rugină, scurgeri de conţinut
-Expunerea la vânzare a ouălor în vitrine frigorifice neigienizate sau deteriorate
-Nerespectarea regimului de temperatură indicat de producător pentru ouă crude sau fierte şi vopsite
-Comercializarea de ouă vrac, fără afişarea informaţiilor de caracterizare prevăzute în lege (referitoare la calitate, greutate, metoda de creştere a păsărilor etc.) sau a preţului acestora, la raft
-Lipsa certificatului/autorizaţiei de producător
-Comercializarea unor ouă fără documente de provenienţă a mărfii
-Deficienţe privind regimul promoţiilor.
Acţiunile de control pe această temă continuă şi în zilele următoare. Vom reveni cu detalii pe măsură ce acestea se finalizează, se mai arată în comunicat.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 14.04.2022, 07:33)
...