ÎN CONTEXTUL SCANDALULUI CU MINISTERUL ENERGIEI FP îşi scoate la vânzare participaţia la Hidroelectrica

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 septembrie 2017

Actualizare 13:29 Ministrul Energiei: "Este prematur să comentăm opţiunea avansată de FP în legătură cu participaţia pe care o deţine la Hidroelectrica"

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că este "prematur să comentăm opţiunea avansată de Fondul Proprietatea (FP) în legătură cu participaţia pe care o deţine la Hidroelectrica".

Toma Petcu a afirmat: "Este prematur să comentăm opţiunea avansată de Fondul Proprietatea în legătură cu participaţia pe care o deţine la Hidroelectrica. Aşa cum menţionează chiar acţionarul minoritar al Hidroelectrica, analiza privind vânzarea acţiunilor este într-o fază preliminară. Aşteptăm să vedem o ofertă clară din partea acţionarului minoritar al Hidroelectrica pentru a ne putea formula un răspuns".

(M.I.)

------

Actualizare 12:00 Johan Meyer, despre motivele vanzării participaţiei: "Strategia preferată de Fond este listarea Hidroelectrica, iar cele două procese pot fi combinate în scopul maximizării valorii companiei pentru acţionarii noştri"

Johan Meyer, Co-CEO şi Co-Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea a declarat, în contextul raportului curent emis ieri de Fondul Proprietatea legat de analizarea opţiunilor strategice privind participaţia sa la Hidroelectrica că strategia preferată de Fond este listarea Hidroelectrica, iar vânzarea şi listarea pot fi combinate în scopul maximizării valorii companiei pentru acţionari", potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Meyer a menţionat: "Am decis să evaluăm opţiunile strategice pentru participaţia noastră la Hidroelectrica, din cauza lipsei de progres privind listarea propusă a companiei, în ciuda condiţiilor favorabile de piaţă şi a interesului semnificativ manifestat de investitori. În plus, în opinia noastră, o bază mai largă de acţionari, pe lângă Fondul Proprietatea, va continua să consolideze guvernanţa corporativă adecvată şi să monitorizeze în permanenţă nivelul de transparenţă şi responsabilizare a conducerii pentru performanţa generală a companiei. Fondul Proprietatea îşi va păstra poziţia fermă împotriva oricăror acţiuni care ameninţă să distrugă valoarea companiei. În acelaşi timp, strategia preferată de Fond este listarea Hidroelectrica, iar cele două procese pot fi combinate în scopul maximizării valorii companiei pentru acţionarii noştri."

(A.C.)

-------

Fondul Proprietatea (FP) analizează vânzarea participaţiei de 19,9% din Hidroelectrica, după cum reiese dintr-un raport transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.

Franklin Templeton a anunţat că FP analizează strategic opţiunile sale privind participaţia pe care o deţine în SPEEH Hidroelectrica: "Analiza noastră este în fază preliminară şi nu există un calendar definit în ceea ce priveşte luarea unei decizii. Anunţuri ulterioare vor fi făcute la momentul la care va fi necesar.

Cu toate acestea, trebuie menţionat că Citigroup Global Markets Limited («Citi») şi UBS Limited au fost desemnaţi în calitate de consultanţi financiari în legătură cu tranzacţia preconizată".

Fondul deţine în prezent 19,94% din capitalul social subscris al Societăţii (reprezentând 32,01% din VAN-ul Fondului la 30 iunie 2017).

În urmă cu ceva vreme, Fondul discuta cu autorităţile noastre să contribuie cu un pachet din deţinerea sa la oferta de listare a Hidroelectrica pe bursă.

În ultimele luni însă, FP a dus un război deschis cu Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al producătorului de energie, acuzând numirile pe criterii politice în funcţii de conducere, fără respectarea ordonanţei guvernanţei corporative.

Cei doi acţionari ai companiei au ajuns acum să îşi intenteze procese în instanţă.

Ministerul Energiei a decis, în Adunarea generală din 31 august, să înceapă acţiunea în răspundere împotriva Oanei Truţă, reprezentantul FP din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.

FP consideră că acţiunile întreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate şi abuzive.

Astfel, Fondul a iniţiat mai multe acţiuni în instanţă împotriva deciziilor luate în cadrul AGA şi de către Consiliul de Supraveghere pentru încălcarea normelor de guvernanţă corporativă.

Acţionarii Hidroelectrica sunt convocaţi şi pe 18 septembrie, să decidă demararea selecţiei unui nou Consiliu de Supraveghere, cu mandat de patru ani, pe baza ordonanţei 109, a managementului profesionist în companiile de stat.

La începutul lunii august, acţionarii producătorului de energie "Hidroelectrica" au reales în Consiliul de Supraveghere (CS) aceiaşi membri provizorii, pentru încă patru luni.

Membrii provizorii realeşi în cadrul şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din 3 august sunt: Ioana-Andreea Lambru, Radu-Spiridon Cojocaru, Karoly Borbely, Laurenţiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuţeanu, Andreea Negru-Ciobanu şi Oana Truţă, aceasta din urmă la propunerea "Fondului Proprietatea"

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Este o EROARE STRATEGICA ENORMA!!!!Trebuie asteptata cotarea HidroElectrica pe B.V.B., 20% din pachetul majoritar valoreaza oricum mult mai mult de 700 milioane de euro, valoare organizatiei economice (genereaza practic energie GRATUIT!!!!) este net superioara sumei de 3,5 miliarde euro ("expertii din F.P.'), "perla coroanei" energeticii romanesti valorand aproape triplu, peste 10 miliarde euro!!!!Deci 700 euro este un pret DERIZORIU!!!!

    1. f elegant. cate putin-putin, nu va m fi nimic in acest "sif".

      Poate e cineva mai istet decat managerii FP,ceea ce nici nu ar fi greu sa gasesti,care anticipeaza o evolutie pozitiva dupa listare...

    Iată unde se ajunge când interesele minoritarului nu sunt aceleași cu ale majoritarului!

    Acesta face ce vrea și minoritarului îi rămâne să iasă din cât de cât eficient din acest joc. E de înțeles că acționarii nu se înțeleg între ei și s-ar părea că nu mai e cale de scăpare decât de ieșit din acționariat! Dacă n-ar fi fost statul care e majoritar și care trage să nu listeze Hidroelectrica aș mai admite dar aici avem alte interese decât cele de guvernare corporativă.

    Încă o dovadă că zilele Fondului sunt numărate și alt exemplu de comportament neadecvat al majoritarului ...  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb