ÎN DECEMBRIE 2019 Ungaria şi România - ţările europene cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 ianuarie 2020

Ungaria şi România - ţările europene cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 1,3% în luna decembrie 2019, în creştere comparativ cu 1% în luna noiembrie, şi de 1,6% în Uniunea Europeană, de asemenea în creştere faţă de 1,3% în luna precedentă, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Ungaria şi România, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat) şi preluate de Agerpres.

Comparativ cu situaţia din luna noiembrie, rata anuală a inflaţiei în luna decembrie a scăzut în doar două state membre, a rămas stabilă în alte trei state şi a crescut în 23 de ţări membre UE, inclusiv în România, de la 3,8% până la 4%.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în Ungaria (4,1%), România (4%), Cehia şi Slovacia (ambele cu 3,2%) iar cele mai scăzute în Portugalia (0,4%), Italia (0,5%) şi Cipru (0,7%).

În cazul ţării noastre, cifra publicată de Eurostat este identică cu cea publicată marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit căruia rata anuală a inflaţiei a urcat la 4% în luna decembrie a acestui an, de la 3,8% în noiembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,08%, cele nealimentare cu 3,31%, iar preţul serviciilor a înregistrat un avans de 4,16%.

Banca Naţională a României (BNR) a scăzut la 3,8%, de la 4,2%, prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2019 şi estimează o inflaţie de 3,1% pentru sfârşitul acestui an, după cum a anunţat, în 8 noiembrie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) estimează, în Prog­noza de toamnă 2019 publicată pe 27 noiembrie, că procesul de dezinflaţie va continua pe fondul epuizării excesului de cerere de consum, iar inflaţia medie anuală va ajunge la 2,6% în anul 2023, de la 3,8% în 2019.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în sus estimările privind preţurile de consum în România în acest an, până la o creştere medie anuală de 4,2%, faţă de un avans de 3,3% preconizat în primăvară, în timp ce în 2020 preţurile ar urma să urce cu 3,3%, faţă de o majorare de 3% cât estima în primăvară.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, rata anuală a inflaţiei a fost, anul trecut, de 4%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb